Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

UE trebuie să coopereze în domeniul militar pentru a nu-şi pierde capacităţile de apărare

Directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), Claude-France Arnould

Directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), Claude-France Arnould, a declarat că ţările europene nu au altă opţiune decât cooperarea dacă nu vor să piardă o parte din capacităţile lor de apărare.

Arnould şi-a exprimat îngrijorarea din cauza reducerii cheltuielilor la care s-au angajat ţările europene confruntate cu criza financiară. “În prezent, toţi recunosc că nu mai au de ales. Fie pierdem capacităţile de apărare şi tehnologia, fie ne unim. Europenii recunosc fără probleme că dacă nu cooperează anumite capacităţi de apărare pot dispărea”, a declarat ea la o întrunire a centrului de reflexie Brookings din Washington.

În faţa dificultăţilor economice, şefa EDA a apreciat că europenii trebuie să facă mai bine cu mai puţin. “Sper că vom avea capacităţi europene (de producţie) care să servească atât nevoilor civile, cât şi militare”, a pledat ea.

Ea a calificat ca o ‘binevenită trezire’ criticile formulate în luna iunie de fostul secretar american al apărării Robert Gates care a denunţat reducerile operate în bugetul apărării de către ţările europene.

“Statele Unite nu vor face treburile europenilor fără ei”, a mai spus Claude-France Arnould, numită în funcţie la începutul anului în curs.

Ea a mai ţinut să sublinieze că în timpul intervenţiei în Libia europenii au fost nevoiţi “să se sprijine foarte mult pe Statele Unite” pentru aprovizionarea în zbor sau în misiunile lor de supraveghere şi recunoaştere.

EDA a fost creată în 2004 pentru a coordona mijloacele de apărare între ţările membre ale UE (Cei 27 mai puţin Danemarca).

sursa: Europolitics

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.