Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ultima bază americană din Irak a fost transferată autorităţilor irakiene

Şi românii au fost la Tllil - Camp Dracula Tallil Irak foto Gazeta de Sud

Ultima dintre cele 505 baze militare de care dispuneau Statele Unite în Irak a fost transferată Irakului.

Ceremonia de la Camp Ader (Tallil) a avut loc vineri 16 decembrie, la o zi după ceremonia de la Bagdad care a marcat sfârşitul celor nouă ani de prezenţă militară americană controversată în Irak.

“Anunţăm astăzi, cu mândrie, poporului irakian transferul ultimei baze militare americane. Astăzi întoarcem ultima pagină a ocupaţiei“, a declarat presei reprezentanul premierului irakian, Hussein al-Assadi. El şi colonelul american Richard Kaiser tocmai semnaseră documentele de transfer într-o sală a acestei baze denumite Imam Ali de către irakieni şi Camp Adder de americani.

Acest transfer marchează simbolic sfârşitul prezenţei militare americane, chiar dacă soldaţii SUA au termen până la sfârşitul anului să plece. Puţin peste 4.000 de militari americani sunt prezenţi în continuare în Irak, faţă de aproape 170.000 în 2007.

În baza de la Tallil erau în 2007 aproximativ 15.000 de militari. Pe timpul misiunii din Irak (până în 2007 ) principalul contingent românesc a fost dislocat în aceeaşi bază. Baza Tallil fusese anterior invaziei americane bază a forţelor aeriene irakiene şi este dispusă la sud-vest de Nassiriya, la 305 kilometri sud de Bagdad, în apropierea oraşului antic Ur.

NATO a organizat  sâmbătă 17 decembrie o ceremonie de retragere la Bagdad. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţase de luni 12 decembrie sfârşitul misiunii de instruire în Irak, după refuzul irakienilor de a le acorda imunitate membrilor Alianţei Nord-Atlantice. Misiunea NATO a participat la instruirea a peste 5.000 de militari şi poliţişti şi a furnizat echipamente militare în valoare de peste 115 milioane de euro, potrivit Alianţei. România avea 2 militari dislocaţi în Irak în cadrul misiunii NATO de instruire.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.