Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ultima dezbatere a Noului Concept Strategic al NATO, înainte de summitul de la Lisabona

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a participat pe 14 octombrie 2010, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării din statele membre NATO, consacrată pregătirii Summit-ului Alianţei de la Lisabona, din 19-20 noiembrie 2010.

Evenimentul a cuprins o sesiune ministerială comună dedicată dezbaterilor pe tema Noului Concept Strategic al NATO, o sesiune la nivelul miniştrilor de Externe, axată asupra parteneriatelor NATO, inclusiv asupra relaţiilor NATO-UE, NATO-ONU şi NATO-Rusia, precum şi o sesiune la nivelul miniştrilor Apărării, dedicată reformei structurilor militare.

Tema principală a discuţiilor a constituit-o proiectul noului Concept Strategic al NATO, care ar urma să fie adoptat de şefii de stat şi de guvern la Summit-ul NATO de la Lisabona.

Ministrul român al Afacerilor Externe a evocat transparenţa şi caracterul inclusiv al proceselor de reflecţie şi de consultare, care au contribuit la Raportul Grupului de Experţi, conţinând recomandări privind noul Concept Strategic, evaluând în termeni pozitivi activitatea acestui grup coordonat de fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright.

Şeful diplomaţiei române a apreciat efortul secretarului general NATO de a prezenta un prim proiect de Concept Strategic echilibrat, încărcat de substanţă şi, în acelaşi timp, concis.

Pe acest fond, a scos în evidenţă o serie de aspecte de interes primordial pentru România în perspectiva noului Concept Strategic:

– Asigurarea echilibrului între nevoia de a răspunde noilor ameninţări de securitate ale secolului XXI şi apărarea colectivă, în baza articolului 5 al

Tratatului de la Washington, care constituie, în continuare, fundamentul alianţei;
– Reafirmarea principiilor pe care se fundamentează apărarea colectivă în cadrul NATO: solidaritatea aliată, indivizibilitatea securităţii, legătura trans-atlantică, consensul în adoptarea deciziilor aliate.

Referindu-se la noile ameninţări la adresa securităţii internaţionale, ministrul Baconschi a evidenţiat susţinerea României pentru includerea în cadrul conceptului de apărare colectivă a alianţei a apărării antirachetă, precum şi importanţa dezvoltării unor capacităţi adecvate la nivelul alianţei în domeniul securităţii energetice şi pentru a răspunde ameninţărilor cibernetice.

„România doreşte ca apărarea antirachetă să devină o componentă a apărării colective a alianţei, iar contribuţia românească la proiectul iniţiat de SUA să devină astfel şi o contribuţie la viitoarea capabilitate NATO în domeniul apărării antirachetă”, a menţionat ministrul Afacerilor Externe, exprimând totodată deschiderea României pentru cooperarea Alianţei cu Rusia în acest proiect.

Reprezentând o ţară situată la frontiera alianţei, ministrul Baconschi a subliniat importanţa ca NATO să acorde o atenţie sporită vecinătăţii sale, să continue politica uşilor deschise, precum şi dezvoltarea reţelei de parteneriate, care capătă o valoare sporită atât din perspectivă politică, cât şi în plan operaţional, prin contribuţiile partenerilor la misiunile Alianţei.

În acest context, a exprimat interesul deosebit al părţii române pentru dezvoltarea relaţiei de parteneriat strategic între NATO şi UE, precum şi pentru dezvoltarea relaţiei NATO-ONU. Ministrul Baconschi a accentuat importanţa cooperării între NATO şi aceste organizaţii în operaţii, din perspectiva abordării cuprinzătoare.

Ministrul Afacerilor Externe a evidenţiat, totodată, sprijinul României pentru procesul de reformă şi transformare al Alianţei care vizează creşterea eficienţei şi raţionalizarea costurilor, cu sublinierea faptului că acesta trebuie realizat fără scăderea nivelului de ambiţie şi fără riscul generării unor vulnerabilităţi.

Aşadar, cu toate că la această reuniune trebuia să participe şi Ministrul Apărării, totuşi, Gabi Oprea a fost, as usually, absent. Probabil îşi pregătea vizita de lucru de pe 16 octombrie la Batalionul din Craiova… Ce NATO, ce participare la dezbateri pe tema Noului Concept Strategic al NATO? A fost suficient Baconski, nu-i aşa?

Sursa: comunicat de presă al MAE

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Ultima dezbatere a Noului Concept Strategic al NATO, înainte de summitul de la Lisabona”

  1. Bure Bista says:

    Si ce ai fi vrut draga redactie sa stea sa se uite la … Poarta noua ?! Nu-i destul Oancea? Oprea e in transee, el lupta pentru armata tarii pana o … termina.