Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Un erou din Afganistan a fost decorat şi avansat din gradul de plutonier la cel de căpitan

Avansarea si decorarea capitanului Laurentiu Serban foto www.mapn.ro

Plutonierul Laurenţiu Şerban, cunoscut mai mult de pe canalul TV Discovery, a fost decorat cu Emblema “Onoarea Armatei României” cu însemn de război şi avansat la gradul de căpitan, pentru devotamentul excepţional și curajul dovedite în timpul unei misiuni executate în teatrul de operaţii din Afganistan, din 2006. In urma misiunii acesta  a fost grav rănit.

Anterior decorării de către MApN militarul român a fost declarat eroul anului de canalul TV Discovery.

Laurenţiu Şerban are 32 de ani, este fost paraşutist militar şi este printre puţinii absolvenţi români ai “US Army Ranger School”.

În 2006, pe când executa o misiune în Afganistan şi încerca să-şi salveze colegii aflaţi într-un TAB care a fost atacat cu un DEI, el a călcat pe o mină, iar deflagraţia l-a rănit, piciorul drept fiindu-i ulterior amputat.

După accident, Laurenţiu a găsit puterea să pună umărul la înfiinţarea Asociaţiei “Camarazii Armatei Române”, care-i ajută pe militarii răniţi în operaţiuni şi pe urmaşii celor decedaţi acolo.

Laurenţiu n-a mai avut voie să profeseze după accident, fiind inapt pentru serviciul militar, dar odată cu schimbarea legislaţiei a putut să se reangajeze la MApN. Între timp a devenit pilot de parapantă, iar mai apoi a făcut o pasiune pentru motocicletă.

Soţia lui povesteşte că primul lucru pe care l-a făcut după implantarea protezei pentru picior a fost să-şi cumpere maşină şi motcicletă. În timpul liber, Laurenţiu construieşte, proiectează, zideşte sau sudează.

Discovery Channel România a prezentat la Festivanul Internaţional de Film Transilvania – TIFF – 10 scurtmetraje despre 10 “eroi” români, identificaţi în cadrul campaniei “Oricine poate fi erou”. În urma voturilor primite pe pagina de Facebook Discovery România şi în urma jurizării de la TIFF, cea mai bună poveste a fost considerată cea a eroului Laurenţiu Şerban din Bucureşti.

Îl felicităm sincer pe Laurenţiu pentru decorarea sa, cu însemne de război, cât şi pentru avansarea la gradul de căpitan.

Ne bucurăm că după ani, MApN şi-a redescoperit eroii adevăraţi! Păcat că societatea civilă a fost cea care a atras atenţia decidenţilor de la MApN că eroii sunt în curtea lor, şi nu la patriarhii, primării, prefecturi, parlamente, guverne şi partide de politruci cu o moralitate îndoielnică şi nici măcar în birourile din clădirea din Dealul Spirii sau  in alte direcţii centrale. Eroi de birou nu există. Cei de acolo îşi îndeplinesc doar atribuţiile funcţiei şi nimic mai mult. Meritele deosebite se probează în teatrele de operaţii şi atât.

Păcat că avansarea lui Laurenţiu vine în contextul în care MApN a dezvoltat o adevărată “instituţie” de avansare a pipiţelor, ţiitoarelor, lingăilor şi învârtiţilor,iar  gradul de general în rezervă este acordat după criterii jenante pentru un stat căruia instituţia militară i-a asigurat devenirea.

Felicitări domnule căpitan Laurenţiu Şerban!

InfoMondo Militar

sursa: comunicat MApN, Evenimentul Zilei

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Un erou din Afganistan a fost decorat şi avansat din gradul de plutonier la cel de căpitan”

 1. mauru says:

  De ce a fost nevoie de 5 ani pentru a-l avansa? In 5 ani Ontanu a primit mai multe stele decit galaxia noastra iar Oprea mai multe decit universul pentru merite numai de ei stiute.Cit despre alte avansari…cine le mai stie numarul,gradul si rostul…
  Felicitari domnule capitan si la mai mare!

 2. COLONELUL says:

  ASA..daaaaaaa! LA MAI MARE DOMNULE CAPITAN. ITI MERITI PE DEPLIN TRESELE., NU CA TOTI NEAVENITII GEN ONTANU.

 3. Bure Bista says:

  In loc sa se laude cu astfel de evenimente directia de propaganda a lui Fratila a plasat informatia in cadrul unui comunicfat in care grosul revenea tot mult pupatului oprea.

  As fi curios sa aflu cati plutonieri au fost avansati la gradul de locotenent sau capitan anul acesta

  Sau cate pitipoance au fost activate probabil tot la gradul de capitan sau macar locotenent anul acesta.

  Haosul acesta creeaza o mare injustitie pentru toti cei care-si doresc o cariera militara muncita nu a la oprea.

  Felicitari Laurentiu!

  Esti o gura de oxigen pentru Armata umilita de cei de teapa lui oprea care a transformat acordarea de grade si decoratii intr-o campanie electorala nesfarsita.

 4. sat says:

  chiar, oare de ce armata si-a “redecoperit “eroul” doar dupa … canalul tv discovery ?, intamplator sau nu ?, ce diferenta o fi oare intre, generalul ontanu transformat la “apelul bocancilor” din fruntas si … plutonierul avansat … doar capitan dupa ce o mina de razboi i-a “amputat” piciorul, intrun razboi adevarat, in care de fapt ar trebui avansati “generalii”, o fi fost si ontanu la vre-un razboi “nocturn” prin cafenelele bucurestene si noi nu am aflat ?, ce rusine si pata de noroi pe “obrazul armatei romane, dar, cu asemena oameni nici nu e de mirare !

 5. Erou says:

  Laurentiu Serban a fost avansat capitan, a fost trecut in corpul ofiterilor, in anul 2011, pentru ca abia in acest an a terminat cu licenta o facultate. Nu putea fi trecut in corpul ofiterilor fara a avea o facultate absolvita. Este foarte simplu! felicitari, Laurentiu!!

 6. mauru says:

  Trebuia imediat sa fie recompensat pentru faptele de eroism! Nu putea sa fie trecut in corpul ofiterilor pentru ca nu avea studii superioare? Putea fi avansat in corpul subofiterilor imediat si ulterior, la terminarea studiilor superioare ,trecut in corpul ofiterilor ca foarte multi care nu savirsesc acte de eroism.Aceasta intirziere cred ca face parte de fapt, din indiferenta ce caracterizeaza actuala conducere a armatei.Cautarea de motive este la fel de tardiva,asa ca, “ciocu mic”.

 7. just me says:

  Felicitari domn’Capitan si La Mai Mare…..chestia rusinoasa e ca partenerul cu multe stele pe steag pune mare accent pe eroi,ceea ce la noi se intampla doar dak castigi vreun premiu pe la Discovery sau dak esti de la col.in su, armata Romaniei sufera mult cu 25 taiati….si multele dar Tacerea e de aur1

 8. indisciplinatu says:

  Felicitari si La Multi Ani tie si familiei tale, CAPITANE!!!!

 9. enache says:

  Felicitari! Un om ,un soldat adevarat care merita respectul nostru al tuturor pentru sacrificiul facut. Iti multumim tie si familiei tale pentru sacrificile facute romaniei si romanilor.

 10. Vraciul says:

  La mai mare domnule capitan!

  Meriti si sunt bucuros ca intr-un final un om care se bucura de recunoastere in alte medii decat cel militar in cele din urma (mai bine mai tarziu decat niciodata) este promovat si in sistemul caruia i s-a dedicat!

 11. Schwartzkopff says:

  Domnul plutonier este demn de tot respectul.

  Domnul plutonier trebuia avansat in interiorul corpului subofiterilor si decorat cu o distinctie gen “Medal of Honour” (daca nu avem trebuie sa inventm una echivalenta si care poate fi acordata doar eroilor care se disting in lupta)

  Trecerea subofiterilor in corpul ofiterilor demonstreaza incapacitatea noastra de a da greutatea meritata corpului subofiterilor (inca sunt tinuti in afara responsabilitatilor).

 12. Marlon Juvet says:

  Aveţi dreptate Schwartzkopff, cu incapacitatea de a da greutatea necesară unui corp care peste tot reprezintă “backbone”. La treaba cu “Medal of Onor” – suntem una dintre puţinele ţări unde decoraţia supremă de război, “Mihai Viteazul”, se acordă, prin lege, doar la ofiţeri. Şi acolo cu vreo 3 clase. Gradele? Echivalentul mărgelelor de sticlă cu care coloniştii cumpărau una alta de la “populaţiile de culoare” ca să nu spun direct negri, că nu e politically correct.

 13. Flo says:

  Felicitari si mult succes in continuare!
  Cat despre componenta politica “Imi iubesc tara, dar ii dispretuiesc pe cei care o conduc”

 14. Althar says:

  Bine zis Schwartzkopff.
  Plutonierul merita oricum avansarea.
  Dar ce sa zicem de toti ceilalti “indirecti”? Maiori facuti din salariati civili, capitani facuti din caporali si lista ar putea continua.

 15. sandu says:

  Respect pt tanarul din imagine…ma inclin in fata dumnealui !!!!!!
  Ma intreb,insa…sa ma bucur?
  1. Ontanu (muncitor necalificat,zero pregatire militara)….Colonel(avansat “amical”de fostul cdt pl chelneri…functie”importanta”… R 30 Garda Mihai Viteazu….cat de frumos:Mihai Viteazu?
  2. Un tanar parasutist,’intamplator’absolvent al “US Army Ranger School” avansat la…nu are inportanta gradul…numai dupa ce flacaul român a fost declarat eroul anului de canalul TV Discovery.
  Ma bucur!!1…Omul(cu “O’ mare)a a vut puterea sa treaca prin cei 5…cinci ani!!!!de …sa-i sunem”uitare”d.p.d.v. al M.Ap.N.(sau dezinteres?)..sa-si schimbe profilul((formula tehnica)…sa EXISTE…sa CONTINUE A FI OM.
  ……………………………………………………………………………………………
  Are importanta gradul pe care il are (IN REZERVA)acum….dupa ca si-a pierdut un picior…ca a facut saltul(NUMAI IN LIVRETUL MILITAR)din corpul subofiterilor in corpul ofiterilor?
  ESTE OM,ESTE MILITAR ADEVARAT…..si punct!!!!!!!!!
  Asi fi onorat sa accepte sa-i strang mana !

 16. florin plaiasu says:

  felicitari laurentiu pentru tot ce ai facut