Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Un instructor de alpinism a murit încercând să-şi salveze elevul

Plutonierul adjutant Cătălin Stanciu Scarlat, instructor militar la UM 01951 Buzău, şi-a pierdut viaţa vineri, 23 octombrie, căzând de la înălţime, în timpul desfăşurării unui exerciţiu de instrucţie alpină, după ce a reuşit să-şi salveze elevul şi, în acelaşi timp, camaradul său aflat în pericol.

Accidentul s-a petrecut vineri 23 octombrie, în jurul orei 10.00, când unitatea executa în poligonul de instrucţie, conform programului, o şedinţă de pregătire de specialitate.

Potrivit locotenent-colonelului Dragoş Axinia, ofiţer de presă în cadrul Unităţii Militare 01951 Buzău, în timpul şedinţei de instruire unul dintre cursanţi, în vârstă de 24 de ani, din Cluj, care se afla pe un panou de alpinism, s-a dezechilibrat şi a fost pe punctul de a se prăbuşi de la circa zece metri înălţime.

În acel moment, plutonierul adjutant Cătălin Stanciu Scarlat, instructor militar, în vârstă de 39 de ani, a intervenit pentru a-l susţine pe tânăr, însă ambii au căzut.

În urma intervenţiei profesioniste a instructorului, viaţa cursantului a fost salvată. Fiind rănit grav, acesta a fost transportat de urgenţă la spitalul judeţean Buzău pentru investigaţii şi îngrijiri de specialitate.

Imediat după producerea accidentului, o echipă SMURD a sosit la faţa locului şi a încercat resuscitarea subofiţerului, constatând, în final, decesul acestuia.

Împrejurările producerii accidentului sunt cercetate de reprezentanţi ai Parchetului Militar şi de o comisie condusă de comandantul unităţii.

Plutonierul adjutant Cătălin Stanciu Scarlat, promoţie 1990, îşi desfăşura activitatea într-o unitate de elită a Forţelor Terestre. De-a lungul timpului, a instruit generaţii de militari pentru misiuni ale forţelor pentru operaţii speciale. În perioada iulie 2008 – ianuarie 2009, a îndeplinit o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. Era căsătorit şi avea un copil.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familia îndoliată şi transmite acesteia sincere condoleanţe.

Dumnezeu să-l odihnească!

sursa: Biroul de presă al MApN; Ziua de Cluj

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Un instructor de alpinism a murit încercând să-şi salveze elevul”

  1. RUMANU says:

    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!
    La baiatul asta nu s-a gandit nimeni sa-l avanseze in grad?
    Macar simbolic.

  2. dan says:

    ba sau gindit nu l-au avansat pentru a nu fi nevoiti sa dea o pensie mai mare urmasului.