Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Un jandarm român într-o importantă funcţie în cadrul EULEX

Un comunicat al MAI şi MAE dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute informa că un ofiţer român al MAI, mai exact, colonelul Marian Petre a fost numit şef al Departamentului de Poliţie specială în cadrul misiunii EULEX Kosovo.Până aici, nimic neobişnuit.
În comunicat se arăta că dl. colonel Marian Petre este licenţiat în ştiinţe juridice, că ofiţerul şi-a perfecţionat cariera, urmând cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, precum şi cursuri postuniversitare în domeniul psihopedagogic şi drept internaţional umanitar.

În plan internaţional, a absolvit numeroase cursuri de specialitate în domeniul ordinii publice, precum şi cu privire la misiuni de menţinere a păcii.
De asemenea, ofiţerul a participat, în calitate de expert, reprezentând Ministerul Administraţiei şi Internelor, la Grupul de Lucru care a elaborat Doctrina ONU de întrebuinţare a Unităţilor de Poliţie Formate (FPU).

Ca urmare a expertizei şi experienţei puse la dispoziţia Jandarmeriei Române, colonelul Marian Petre a îndeplinit funcţia de comandant al Detaşamentului Misiuni Internaţionale în teatrul de operaţii Kosovo, sub mandatul EULEX din anul 2010, având sub comanda sa 115 jandarmi.

Ciudăţenia, dacă se poate numi aşa, apare în presa kosovară. Astfel, ministrul kosovar de Externe, Bajram Radzepi, a declarat pentru presa de la Priştina că “nu a fost informat oficial cu privire la numirea colonelului Marian Petre ca şef al Departamentului de Poliţie specială în cadrul misiunii EULEX Kosovo“.

Potrivit agenţiei Tanjug, ministrul de Externe a subliniat că “el a aflat acest lucru din presă”.

În presa de la Priştina se mai subliniază faptul că poliţiştii români, participanţi la misiunea din Kosovo, nu se bucură de o bună reputaţie printre albanezii kosovari. Populaţia de aici îi consideră responsabili de uciderea a doi civili şi rănirea altor 80, în timpul manifestaţiilor din februarie 2007 organizate de mişcarea pentru auto-determinare.

În urma acestui circ mediatic, agenţia AGERPRES arată, pe 28 aprilie că, “Marian Petre nu a fost în misiune în Kosovo în anul 2007 şi, pe cale de consecinţă, nici nu a fost implicat implicat în evenimentele la care se face referire ştirea de presă privind “moartea unor protestatari paşnici la 10 februarie 2007 în timpul unei manifestaţii organizate de Mişcarea Vetevendosje”.

Aceste precizări apar pe AGERPRES, însă nu şi pe site-urile MAI si MAE, instituţii care, în mod normal sunt în măsură să clarifice toată această situaţie creată.

Surse: MAI, MAE, Agentia Tanjug, AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.