Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Escadrila din ceruri a aviaţiei române a cerut un nou tribut! Un MIG21 LanceR s-a prăbuşit lângă Câmpia Turzii

Un avion militar MIG 21 Lancer cu dublă comandă, aparţinând Flotilei 71 Aviaţie “General Emanoil Ionescu” s-a prăbuşit în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii.

Accidentul s-a produs între oraşul Turda şi comuna Călăraşi. Potrivit prefectului de Cluj, Florin Stamatian, aparatul de zbor s-a prăbuşit în timpul manevrelor de aterizare, în apropiere de două case izolate.

Potrivit primelor informaţii, la bordul avionului se aflau doi piloţi, care nu au reuşit să se catapulteze la timp.

În urma impactului cu solul, cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa.

Aeronava militară executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie.

Deocamdată nu se cunosc informaţii referitoare la cauzele care au dus la producerea acestui accident.

UPDATE 1:
Cei doi piloţi decedaţi sunt căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram.

Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice, comisie condusă de generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate.

Căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil.

Căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil.

Ambii piloţi au absolvit mai multe cursuri de specialitate în ţară şi în străinătate şi au participat la numeroase exerciţii internaţionale.

Prin ordin al ministrului apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, marţi, 2 noiembrie, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, se vor desfăşura ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru căpitan-comandorul Laurenţiu Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin Avram, care şi-au pierdut viaţa în timpul executării unei misiuni.

Dumnezeu să-i odihnească pe piloţii morţi în tragicul accident!

Biroul de Presă al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

18 Responses to “Escadrila din ceruri a aviaţiei române a cerut un nou tribut! Un MIG21 LanceR s-a prăbuşit lângă Câmpia Turzii”

 1. oty says:

  dumnezeu sa ii odihneasca!

 2. adrian dragomir says:

  dumnezue sa-i odihneasca
  pacat ca mor atatia tineri nevinovati
  mig21 LanceR-niste cosciuge zburatoare care trebuiau scoase din uz demult

 3. Stelian P. says:

  Fie ca bunul Dumnezeu sa-i odihneasca in pace ! Sincere condoleante rudelor si familiilor.

 4. voinea says:

  Cati piloti romani trebuie sa mai moara pe sicriile sburatoare MIG 21 LANCER pentru ca responsabilii din MApN sa se hotarasca sa redeschida ancheta referitoare la afacerea MIG 21 LANCER care a pagubit bugetul apararii cu peste un miliard de dolari si a produs si atatea nenorociri?Dl.Oprea a promis la inscaunare ca va publica cat de curand Cartea Alba a acestei afaceri( cat a costat contractul initial,cate aparate s-au modernizat,cate s-au prabusit,cati piloti au murit,ce dobanda s-a platit pentru creditul acordat) dar se vede treaba ca in valtoarea activitatii de instrainare a proprietatilor Armatei a uitat.Oare nu i-o fi sugerat nimeni din anturaj ca poate sa faca rost de multi bani actionandu-i in justitie pe toti responsabilii militari si civili implicati in afacerile mafiote MARASESTI,MIG 21 ,AZUR,GHEPARD,FREGATE etc.?
  Sincere condoleante rudelor si familiilor celor doi piloti!
  Col(r)ing.Voinea Ion

 5. cititor says:

  In ritmul in care ne mor oamenii din armata,in baza ordinului ministrului oprea o sa se ajunga sa se introduca in programul zilnic al unitatilor adunari de comemorare.Sunt bani care se cheltuiesc aiurea dar nu pentru reparatii,intretinere si instructie.factorii de conducere politica si militara ii au pe constiinta ,daca au asa ceva.

 6. puiac says:

  Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !

  Restul sunt vorbe.Si daca am levita,si tot ar fi accidente !

 7. F-16 sau SAAB says:

  DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA! Pacat ca trebuie sa moara oameni tineri pentru a demonstra lui BOC ca nu avem cu ce zbura!!
  PACAT
  Inca o data DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE!

 8. nicolae says:

  Doamne,oare cat mai putem rabda umilinta la care suntem supusi? Am auzit exploziile.Totul s-a petrecut la vreo3 km distantade casa mea. Au plecat la ceruri DOI DIN CEI MAI BUNI PILOTI MILITARI,desi ei veneau’acasa’ la familie. Iti vine sa urlii de durerecand,mai ales,vedem cat suntem de neputinciosi. Te uiti la Tv si-l vezi pe “marinar” ca o stafie sau pe Canacheu care cu o mimica de om prost spunea ca stea sunt riscurile meseriei. Nu stiu cum s-ar fi comportat in fata noastra?DRAGI CAMARAZI …AAAAAJJJUUUNNNGGGEEE! COPII CAMARAZILOR NOSTRI TREBUIE SA AIBA TATI IN VIATA.Daca mai stam mult aplecati ,astia ne vor distruge de tot.DUMNEZEU SA-I AIBA IN PACE. NOI VOM MERGE SA LA DAM ONORUL. DE AZI NU NE MAI “DERANJEAZA” ,ASA CUM O FACEAU CAND TRECEAU PE DEASUPRA CASELOR NOASTRE. Mi-e urat cad ma gandesc ca iar o sa inceapa toti “necioplitii’ sa verse lacrimi de crocodil la catafalcul camarazilor nostri.

 9. Bure Bista says:

  Daca acesti doi piloti si personalul desemnat pentru pregatirea zborului au pierdut o ora din programul lor pentru intocmirea tabelelor cu salariile pensionarilor militari, voi face ca oprea si slugoii lui sa regrete ziua cand au intrat in Armata.

  Dumnezeu să le aibă în grijă sufletele acestor militari adevaraţi! Fie-le ţărâna uşoara.

  Davidovici, Dârjan, Cantacuzino şi ceilalţi treziţi-vă aveţi noi colegi de escadrilă!

 10. manasia says:

  Așadar, in ultimii 20 de ani, numai din rândul piloților, ne-au părăsit ,parcă, 63…

  Adăugați-i și pe cei din Irak-Afganistan , precum și pe cei din alte arme și specialități ,decedați in exercițiul funcțiunii (parașutiști, scafandri etc etc ) și o să vă îngroziți !
  Este oripilant !

  Dacă mă uit doar pe ultima listă de decorați , în care mai toți generalii sunt și DOCTORI, mă întreb cui folosește acest titlu, altfel onorabil, dacă în armată lucrurile merg atât de ciudat ?! Or mai fi și plătiți pentru aceste titluri ?!

  Mi-aș dori să văd și o reacție a ANCMRR-ului care , prin vocea d-lui Iliescu (tot general ) , a decis că aspecte precum bugetul armatei, salarizarea activilor etc etc , nu sunt de competența asociației…

  Sincere condoleanțe familiilor acestor bravi oameni !

  ,, Activilor,, , treziți-vă !

 11. huidu says:

  Oprea nu a participat nici macar la ceremonia de aducere in tara a militarilor cazuti in Afganistan . Acum sa gasit sa-si spele pacatele facind slujbe prin unitati.
  Mai bine s-ar duce el cu toata gasca PDL-ista la slujba si sa se roage sa-i ierte Dumnezeu pentru bataia de joc la care au supus armata alaturi de pensionari si alte categorii socio-profesionale. Ar avea multe de invatat. Poate de Dumnezeu le va fi frica.
  Pe BOC nu l-am vazut vreodata sa depuna vreo coroana de flori in semn de recunostiinta la capul militarilor cazuti la datorie sau sa transmita public condoleante famiilor indoliate , asemenea gasca PDL-ista.

  Eu i-as propune lui OPREA sa-l invite pe BOC , pe POPOVICIU ,pe presdintele comisiei de aparare (fara studii superioare) CANACHEU si altii de teapa lor sa faca si ei cel putin o vizita in teatrele de operatiuni din strainatate, sa participe cel o juma de zi la aplicatiile din taberele de antrenament din tara -sa-i plimbe cineva cu un tanc sau tab in teren variat cel putin o ora pe temperaturi de peste 30*C, sa-l plimbe cineva 15 minute in zbor cu un MIG 21 pregatit de lupta, sa asiste la o incaierare intre bande rivale in care politistului ii este frica sa foloseaca armamentul sau sa asiste la o stingere de incendii la – 20-25*C.
  Dupa ce-si vor indeplini acesta minima obligatie fata de militari sa se pronunte daca ne pot sau nu categorisi nesimtiti si pomanagii.
  Ca fost aviator transmit sincere condoleante familiior indoliate.
  Sa fim mereu alaturi de ei,iar pe Oprea sa-l obligam sa-i impuna nesimtitului BOC si gastii lui sa transmita public cel putin condoleante familoliilor indoliate.

 12. fagarasanu says:

  camarazi – poate nu stiati ca BOC este pocait – cred ca PRNTICOSTAL
  asa ca nu o sa-l vedeti depunand coroane.

 13. huidu says:

  @fagarasanul
  Pocaitii nu se destrabaleaza in restaurante alaturi de tirfele de prima mina din pdl dansind pinguinul. Daca este asa cum spuneti d-voastra inseamna ca asta este unul care a tradat si religia in care s-a format.

  Orice viitor ministru al apararii de buna credinta va trebui sa faca ca prim lucru retragerea decoratiilor acordate de Oprea acestor doi impostori BOC si Base. Asta pentru a spala si reda onoarea si demnitatea armatei romane.

  Decoratiile sunt pentru cei case servesc cu demnitate patria sub arme si juramint dindusi chiar si viata pentru indeplinirea misiunilor. Acestora recunostiinta vesnica.

 14. Luke says:

  Domnii din parlament si-au propus marirea bugetului propriu, pentru 2011, cu circa 30%, urmand sa-si achizitioneze autoturisne noi. Cele aflate in dotare sunt prea “vechi” pentru nasul si pretentiile lor. Avioanele si tehnica de lupta din inzestrarea Armatei trebuie sa functioneze chiar si in conditiile de exponate de muzeu. Ce parere are dl. Badalan care a fost ce a fost si acum este ce este! Poate ia niste meditatii de la expertii in politica de aparare cum ar fi: costicacanacheu (absolvent cu greu a 10 clase) si gabrieloprea (care a comandat numai mici, bere si franzele). Vai de Poporul Roman cu asa conducatori!

 15. De data aceasta, nu avionul e vinovat. Le-a sarit in manevra de corectie cind au inclinat prea mult avionul cu trenul scos, flaps complet si ASL cuplat. Au pierdut din vedere viteza care la 1 km de prag e cam 340 km/h si foarte repede scade sub 300.

 16. cobra says:

  vasilescule habar n-ai! nu-ti mai da cu parerea, ca de cand ai plecat tu din aviatie s-au schimbat multe. acesti piloti erau supra pregatiti nu puteu face o gresela de incepator (ca tine)

 17. mada says:

  dumnezeu sai ierte