Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Un militar american a ucis 16 civili afgani

În provincia Kandahar din sudul Afganistanului, un militar american a intrat în locuinţele mai multor localnici, dintr-un sat afgan,  şi a ucis 16 civili afgani, între care copii, femei şi bătrâni.

Militarul a intrat “în domiciliile unor oameni obişnuiţi”, duminică 11 martie, dimineaţa, omorând “16 civili, între care nouă copii şi trei femei”, a afirmat preşedintele afgan, Hamid Karzai, într-un comunicat.

Unsprezece persoane au fost masacrate într-o casă, patru într-o altă casă şi una într-o a treia locuinţă, aflate în două sate diferite.

Un jurnalist al AFP a constatat că unele cadavre au fost arse parţial, inclusiv cele ale unor “copii de doi sau trei ani”.

“Guvernul a condamnat de nenumărate ori operaţiunile desfăşurate în numele războiului împotriva terorismului, care cauzează pierderi civile. Dar când afgani sunt ucişi intenţionat de forţele americane, este vorba despre un asasinat şi o acţiune impardonabilă”, a subliniat Karzai, care a cerut “explicaţii guvernului american”.

“Sunt hotărât să fac în aşa fel încât orice persoană a cărei responsabilitate va fi stabilită să fie trasă la răspundere pentru actele sale”, i-a răspuns generalul John Allen, comandantul Forţei internaţionale a NATO (ISAF), angajându-se în faţa “poporului afgan că va fi efectuată o anchetă rapidă şi aprofundată”.

Statele Unite au prezentat la rândul lor “cele mai sincere condoleanţe” familiilor victimelor.

Duminică, în jurul orei 3.00 (00.30, ora României), “un soldat a ieşit din baza sa şi a început să tragă. El s-a întors în biroul său şi a fost plasat în detenţie”, a precizat un oficial occidental. Bărbatul era bine echipat şi a avut cel mai probabil “ochelari cu vedere nocturnă” pentru a-şi comite fapta, potrivit unei alte surse occidentale.

“Nu pot explica motivele din spatele acestei acţiuni absurde, dar cu siguranţă în nici un caz nu a fost autorizat de ISAF”, a remarcat generalul Adrian Bradshaw, comandant adjunct al ISAF. “Suntem întristaţi de acest act violent împotriva prietenilor noştri afgani. Forţele americane le oferă cel mai înalt nivel de îngrijiri răniţilor”, a reacţionat ambasada americană la Kabul, care dă asigurări “poporului afgan că persoanele responsabile de acest act vor fi identificate şi judecate”.

Preşedintele Barack Obama s-a declarat “profund întristat” de uciderea civililor afgani de către un militar american, act considerat “tragic şi care produce consternare”.

“Sunt profund întristat de informaţiile care anunţă moartea unor civili afgani. Condoleanţele mele familiilor şi apropiaţilor celor care şi-au pierdut viaţa, ca şi poporului afgan care a îndurat prea multă suferinţă şi violenţă”, a spus Obama într-un comunicat difuzat de Casa Albă.

Numeroase incidente în care soldaţi afgani şi-au atacat colegi occidentali au tensionat recent relaţiile dintre forţele proguvernamentale şi trupele străine.

Atacul de duminică, îndreptat împotriva unor civili afgani, ar putea să agraveze această situaţie.

sursa: MEDIAFAX; AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.