Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Un român din M. Britanie ar fi putut provoca prăbuşirea unui avion militar

Se pare că un imigrant român care  lucra la o fermă agricolă din Marea Britanie ar fi putut provoca prăbuşirea unui avion militar britanic, orientând un laser verde în direcţia aparatului de zbor. Tocmai în acela moment avionul efectua  o manevră de zbor dificilă.
Radu Moldovan, în vârstă de 26 de ani, a orientat laserul în direcţia cabinei pilotului avionului Tornado, în timp ce acesta încerca să ducă la bun sfârşit o manevră de zbor la doar 365 de metri înălţime.

Sistemul său de navigaţie a marcat coordonatele sursei acestui laser, iar informaţia a fost transmisă poliţiei. Moldovan a fost prins la ferma Cairnie, de lângă Cupar, Fife, unde lucra la culesul de fructe.

Moldovan a recunoscut că “a pus în pericol avionul urmărindu-l cu laserul, în timp ce acesta se îndrepta luni seară spre baza de apărare aeriană RAF Leuchars”. El a declarat însă că nu a realizat posibilele implicaţii ale faptei sale.

Şeriful din Cupar a calificat gestul lui Moldovan drept unul “extrem de grav”.

Lui Moldovan i s-a cerut să îşi predea paşaportul la o secţie de poliţie, unde trebuie să se prezinte zilnic până la pronunţarea sentinţei, luna viitoare.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Un român din M. Britanie ar fi putut provoca prăbuşirea unui avion militar”

 1. karadeniz says:

  Dacă un laser verde are asemenea efect îmi închipui ce efect ar avea un laser violet. Propun dotarea armatei române cu astfel de lasere.

 2. Urechile Elefantului Portocaliu says:

  Daca era vorba de un aparat de la ROMAVIA (ROMAFIA???), oare ii dadeau o medalie?

 3. eu says:

  Grozav!!!. Gata cu inarmarea, cumparam lasere si nu mai avem nevoie nici de NATO. Mi-a placut ideea lui Karadeniz.

 4. Lucian* says:

  explicatia simpla este ca sunt cateva lasere din acestea pe piata cu o putere de vreo 6 ori mai mare decat cele rosii (este plin Internetul de ele:)). Sa zicem ca pilotul a fost orbit sau deranjat de laser.

 5. lightning says:

  bine, bine. laser puternic, slab, verde, rosu. ideea este ca saracu se juca cu un laser si vroia sa vada daca poate sa mentina laserul pe avion. ca s-a intamplat sa il deranjeze pe pilot asta e alta chestiune care nu are nici un fel de implicatie grava. omul ala nu avea nici o intentie rea de vatamare. dar ce sa ii faci daca un politist crede ca este i actiune extrem de grava? ma mir ca nu l-a incadrat la terorism sau mai rau actiuni impotriva securitatii nationale.

 6. Terentius The Younger says:

  Laser frate!!!!

 7. Lucian* says:

  Problema este ca scrie cam pe orice LASER de clasa 2 (chiar si cel breloc de la chei!) sa nu-l bagi in ochi la oameni. Ala verde de care se mentioneaza este ceva mai puternic decat cele mentionate la clasa 2. Prostia se plateste!

  Vezi ca mai nou (citisem acum 2 ani) chinezii au pus la punct un sistem defensiv activ automat contra iluminarii cu laser a tancurilor. Sistemul este automat si dupa identificarea sursei de iluminare acesta activeaza o raza lasr suficient de puternica sa distruga sistemele ELOP si chiar sa orbeasca operatorul daca este “prins” de raza. (http://www.china-defense.com/armor/type98/type98_3.html).

  Regula generala cand vorbim de laseri este ca nu ne jucam cu ei!

 8. Lucian* says:

  shopping placut!
  Cred ca ar trebui sa luam si pt cei de la apararea antiaeriana :).
  http://www.dragonlasers.com/