Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Unde-i lege nu-i tocmeală… sau este?

Referitor la avansările unor foşti militari (Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu, Neculai Onţanu) ajunşi, cel puţin ciudat, generali în rezervă, se cuvin, totuşi, câteva explicaţii.

Care este baza legală a avansării acestora?

În Legea 80/1996 la Art. 61 se arată: “În timp de pace, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în rezervă pot fi înaintaţi în gradul următor, în raport cu nevoile forţelor armate, după expirarea stagiului minim in grad, dacă au o comportare demnă, au obţinut rezultate bune şi foarte bune pe timpul concentrării şi au fost propuşi prin aprecierile de serviciu”.

Sunt oare îndeplinite aceste cerinţe minime, LEGALE?

Ar exista o “portiţă” pentru decidenţii MApN şi anume Art. 67/80/1996 care spune:
“Cu prilejul evocarii unor evenimente importante din istoria patriei şi forţelor armate ale României, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în retragere, în mod excepţional, pot fi înaintaţi la gradul urmator; coloneilor şi comandorilor li se poate acorda gradul de general, iar maiştrilor militari principali şi plutonierilor adjutanţi şefi li se poate acorda gradul de sublocotenent”.

înaintarea în grad, respectiv, acordarea gradului, acelora prevazuţi la alin. 1, se face prin:
a) decret al Preşedintelui României, pentru generali şi amirali, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, dupa consultarea de către acesta a Colegiului ministerului; … ”

Dar atenţie, doar celor “în retragere”. Ori în cazul Oprea, Iordănescu şi Onţanu situaţia e cât se poate de clară, ei sunt “în rezervă”.

Conform Administraţiei Prezidenţiale Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 22 octombrie a.c., următoarele decrete de acordare a unor grade de generali sau de avansare a unor rezervişti sau militari aflaţi în retragere:

“• Decret privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele în rezervă a domnului general-locotenent în rezervă Oprea Gabriel din Ministerul Apărării Naţionale;
• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele în rezervă a domnului general de brigadă în rezervă Iordănescu Anghel din Ministerul Apărării Naţionale;
• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele în rezervă a domnului general de brigadă în rezervă Onţanu Neculai din Ministerul Apărării Naţionale;”

Dincolo de acest gest, rămâne întrebarea firească: se justifică prin ceva aceste avansări? Dacă la  ofiţerii în retragere e oarecum scuzabil, ei nemaifiind incluşi în rezerva armatei, la cei în rezervă este cu atât mai dăunător, cu cât parte dintre ei, prin tertipuri legale, pot fi chemaţi în activitate.

Să ne aşteptăm ca astfel de oameni să comande în viitor structuri ale MApN?

Ar trebui ca ANCMRR să-şi facă autocritica pentru situaţia creată şi să renunţe benevol la acest atribut, de a propune avansări de militari rezervişti. Rezerva Armatei e “pentru război”, nu pentru paradă!

Felicitări tuturor celor care au fost avansaţi îndeplinindu-se toate criteriile legale, profesionale şi morale!

Aş fi foarte încântat să fiu contrazis cu argumente!

R.D.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “Unde-i lege nu-i tocmeală… sau este?”

 1. mega2005 says:

  Personal mi-am exprimat parerea cu privire la avansarea cadrelor militare in reyerva.
  Statutul actual lasa la liberul arbitru avansarea acestei categorii de personal militar deoarece trebuie indeplinite niste conditii si anume:
  1.Nevoile MApN…..pe corpuri de cadre, specialitati bla, bla,…in lucrarile de mobilizare in care sunt prinsi rezervistii
  2.Rezervistii sa obtina,…atentie….rezultate bune in munca(?!),…care munca,…pe praful asta!?..geme tara de someri!!!
  3. Sa-l propuna cineva,….nu se stie cine!?….ANCMRR/ul, Centrul Militar,…angajatorul!???
  Deci,…cred ca o concluzie se contureaza foarte clar,….pulimea n-are acces la avansarea in rezerva ci numai potentatii momentelor care se nasc in fiecare an,…subiectivismul fiind principalul criteriu de alegere, dupa parerea mea.
  Totusi, pentru “pulime” competentele de avansare o are seful SMG in timp ce pentru astia mari, adica generali, ministrul ap.nat.
  Poate stie cineva cati ofiteri in rezerva au fost avansati de catre seful SMG,…si de catre ce institutii au fost propusi,nu de alta dar sa nu incurcam lucrurile.
  Ma intereseaza aceste aspecte fiind un posibil pretendent la o posibila avansare in grad,….subiectiva sau nu,….ramane de vazut.

 2. mega2005 says:

  Si mai este ceva,….de ce sa ma propuna ANCMRRUL???,…nu sunt obligat sa ader la acest ong!!!!
  Adica,…mi se pare ca acest organism ar detine un monopol nepermis pe zona propunerilor pentru avansarea in grad a rezervistilor!!!…

 3. Altfel says:

  ANCMRR este organizatia abilitata sa faca propuneri de avansare pentru cei in rezerva si retragere. Cel care zice ca nu vrea sa intre-n ANCMRR, inseamna ca nu vrea grade. Nu primesti grade nici cand esti activ, daca nu faci parte dintr-o organizatie militara activa. Problema este ca, tocmai pentru a elimina suspiciunile, ANCMRR a elaborat o metodologie in care sunt prevazute niste conditii pentru avansare, unele dintre conditii fiind obligatorii. Adica, daca nu le indeplinesti pe oricare din alea, degeaba le indeplinesti pe toate celelalte. Una din conditiile obligatorii pentru a fi avansat general in rezerva, sau in retragere, este aceea ca atunci cand ai fost activ sa fi ocupat functie de general. Deabia acuma se pot intreba cei curiosi daca cei nominalizati au indeplinit functii de general pe vremea cand erau activi! Succes!

 4. UN BIET GENERAL INTARZIAT says:

  Pentru “Altfel” (altfel de ce?!?) : Democratia inseamna si dreptul la libera exprimare, chiar daca este o “necunoastere a legislatiei” sau o aberatie in gandire inoculata din timpul “daca dai in mine dai in fabrici si uzine”.E trist cand politicul a “incalecat” militarul din toate punctele de vedere. Suntem cred singura tara din NATO in care gradulele militare si in special cel de general sunt terfelite si aruncate in derizoriu . Nu atribuiti ANCMRR niste drepturi exclusiviste pe care nu i le-a conferit nimeni! Criteriile nu sunt atributul acestei relicve a comunismului ci ale unor structuri din Ministerul Apararii care trebuie sa raspunda in fata opinei publice la cateva intrebari: 1. criterile, termenele si grilele aprobate prin ordin al ministrului sunt “NUMAI PENTRU CATEI????” Impostura (sa-mi fie scuzat termenul cam dur, dar cum poti numi situatia celor care primesc niste atribute a caror intelesuri le este total de neinteles), uzurparea unor calitati daca nu OFICIALE sigur LEGALE, dezertarea (vezi cazul “marelui general Oancea) au devenit instrumente politice. Care sunt oare meritele militare extraordinare ale lui Oprea,Ontanu,Oancea si Iordanescu??? Oare in acest ritm vom avea un nou MARESAL? Cu prima ocazie vom vorbi de MARESALUL OPREA – “marele strateg al DUCE TAVA”????!!!!

 5. mega2005 says:

  Pentru Altfel
  Ati “produs” o fraza demna de cascadorii rasului …”Cel care zice ca nu vrea sa intre-n ANCMRR, inseamna ca nu vrea grade”…..restul e tacere!!!
  Si la ce alte “cazne” mai trebuie supus un rezervist pentru a i se recunoaste, in mod onorific, niste, sa le zicem, merite pe perioada cat este in rezerva Armatei???
  Se mai fac concentrari,…mobilizari,..traininguri,..pentru a putea fi evaluat si propus pt avansare????
  Se pare ca nu,….probabil ca e suficient si OBLIGATORIU sa te inscrii in ANCMRR si apoi sa faci frumos pe langa sefii asociatiei,….jenant,..ca de metodologie stim si noi cum se aplica.
  Nu ne mai explicati dle Altfel,..stiu ce vorbesc.
  Va sfatuiesc sa cititi ordinul ministrului ap. nationale nr.M105/2001 pare-mi-se cu privire la gestionarea personalului din MApN, inclusiv, rezerva armatei si la capitolul privind avansarea rezervistilor, dupa cate imi amintesc, nu se specifica faptul ca numai ANCMRR/ul face propuneri…ia cititi si sa ne spuneti si noua care-i treaba cu acest “colos” cu picioare de lut care este ANCMRR-ul….
  Cu generalii s-a rezolvat, chipurile, dupa ce ani la randul au fost avansati la gramada unii care in viata lor nu comandasera nici macar o companie …cunoastem criteriile….dar pentru ceilalti ofiteri, mm si subof?
  Si va sfatuiesc sa fiti un pic mai ..democrat in gandire, mai aproape de realitatile de astazi cand, orice om din tara asta ar trebui sa nu mai fie obligat sa faca sau sa nu faca ce ar dori unii si altii…Va rog sa mai reflectati.
  In incheierea interventiei mele va lansez domnule Altfel o propunere,…convingeti-ne ca ar trebui sa ne inscriem in ANCMRR pentru scopurile si obiectivele pentru care functioneaza si nu pentru,….grade!!!

 6. Altfel says:

  Interesante intepretari si interpelari! Si mai interesant este ca “interpretii” si “interpelatorii” n-au sesizat elementul esential din ceea ce am spus eu. Anume, ca exista niste conditii OBLIGATORII pentru a primi gradul de general si indemnul de a se vedea daca cei ce au primit acest grad indeplinesc acele conditii OBLIGATORII. Traduc in limba romana acel indemn, sub foma de intrebare: Dl. Ontanu a indeplinit funtii de general in armata? Atat.
  Ca sa nu mai consume taste in zadar cu mine cei doritori de asa ceva, precizez ca NU sunt membru al ANCMRR, nici nu-mi propun sa devin, iar “altfel” nu este obligatoriu sa fie urmat nici “de ce”, nici “de cine” si nici macar “de cand”.

 7. mega2005 says:

  Lumea isi da cu parerea …nimeni “nu da cu parul”….dle Altfel, stati bland…

 8. Altfel says:

  Mega 2005,
  Eu stau mai bland decat mi-as dori, dar nu vad care e “parerea aia data”, in legatura cu intrebarea “a ocupat domnul Ontanu functie de general cand era activ, ca sa se justifice avansarea sa de acuma?”. Mi se paruse ca pe unii cititori chiar chestiunea asta ii interesa, nicidecum daca eu stau bland sau ma zvarcolesc.

 9. Bure Bista says:

  Sigur ca dl Ontanu a avut functii de general, ca si Iordanescu si Oprea.

  Ontanu e un fel de general al maturatorilor de strada pe care-i conduce ca pe marile unitati dislocate in teatrele de operatii.

  Iordanescu a condus echipa de fotbal Steaua si nationala ca un strateg.

  Iar, Oprea care e un intendant-jurist a introdus in Armata respectarea legii de catre intendanti (la faza cu cei de la resurse umane nu i-a reusit, dovada avansarile de rezervisti)

 10. mega2005 says:

  Din cate am aflat, discutand si cu alti fosti colegi se pare ca dl.Ontanu nu a ocupat niciodata o functie de general….pt ca n-a fost activ!!!!…s-ar putea sa nu fie acesta adevarul dar si daca a fost activ nu am auzit in ultimii 30 de ani vorbindu-se de vreun gl Ontanu sef al vreunei MU de lupta sau sef prin vreo directie centrala sau comandament,….cred ca si gradul de colonel l-a obtinut pe sestache….caci de aia m-am enervat in legatura cu ANCMRR-ul,..fiindca nu exista transparenta acestor avansari.
  Sa-si faca naibii o pagina web,…dar n-au nici interes si nici deprinderi cei din conducere sa umble cu calculatorul,…asta e clar!!!
  Haideti sa inchidem subiectul,….ca degeaba ne agitam,…

 11. UN BIET GENERAL INTARZIAT says:

  UN BIET GENERAL INTARZIAT a scris:

  6 Noiembrie 2009 la 3:29 pm
  Regret ca trebuie sa intru in contradictie cu unii din dumneavoastra prin cele pe care le voi exprima. Nu este adevarat ca dupa decembrie 1989 gradele militare au intrat in derizoriu. Exemplific: marii “comandanti” de mari unitati de barcangii,rachetisti, procurori de filozofii absurde, ospatari,caschetari,sforari, facatori si distribuitori de fasole cu ciolan in parcul obor si tucalari “meritau pe deplin sa fie GENERALI. Acetei “stralucite pleiade” li se mai adauga refuzatii din armata si care acum au patru stele. Ma astept ca in cel mai scurt timp, in acest ritm, sa apara si Maresalii Oprea,Oprean,Ontanu,Iordanescu,Nastase,Lipa,Dinu, Turda si “Generalisimii” ILIESCU ( Mihai,Dumitru si mai stiu eu care).Dumnezeu sa fereasca Armata Romana! Lasand la o parte tonul glumet de pana acum, asteptam ca reprezentantii Ministerului Apararii sa ne explice meritele acestor tucalari si in baza caror reglementari au fost avansati. Suntem curiosi si cati ani aveau unii din “veteranii” avansati si pe care front au luptat. Este timpul ca adevaratii militari sa nu mai tolereze asemenea jigniri si desconsiderari. Poate e cazul ca si Presedintele – cel ce semneaza decretele – sa-i intrebe pe consilieri de ce dorm in front( se aude domnule general Degeratu? sau sunteti mandru sa stati alaturi de acesti tucalari cu grade?) Cum este posibil ca nici dupa un an Oprea si Ontanu sa mai fie o data avansati? Stimate domnule “generalisim” Iliescu asa doriti sa obtineti recunoasterea de “portdrapel” al fostilor militari? Sau acesta este trocul ca sa vi se promulge aberatia legislativa de a fi recunoscuti ca cei mai cea din toata lumea? CEREM IMPERIOS INCETAREA INJOSIRII ARMATEI SI SLUJITORILOR EI ! Dorim explicatii si justificari clare,fara echivoc, de la conducerea ministerului,de la Administratia prezidentiala pentru aceasta mascarada. Ii cerem “unicului” presedinte si clicii sale din ANCMRR demisia de onoare (O AU OARE?!?)

 12. ionica_minune says:

  “traiti dom’ general. Crez ca visati frumos………
  Sperati sa primiti raspuns la aceste intrebari? Sperati degeaba domnul meu. Biroul de presa al ministerului nu exista. Au fost puse pe internet si in presa mii de intrebari la care nimeni nu s-a obosit vreodata sa dea un raspuns asa ca si aceste probleme vor ramane nerezolvate. Din pacate, bataia de joc la adresa armatei continua si probabil va continua datorita generalilor de musama pe care armata ii are la conducere. Daca acestia ieseau in presa sau macar purtatorul de cuvant al ministerului sa faca precizari la diferitele probleme expuse, garantez ca nu se ajungea aici.
  Eu personal nu l-am vazut niciodata pe acest asa zis purtator de cuvant la televizor si drept urmare nici nu-l cunosc. E normal asa ceva?
  Despre ANCMRR………as vrea sa vad si eu macar un rezultat al acestei organizatii cu exceptia avansarilor de …..generali.
  Intrucat nu pot sta acasa, acesti “smecherasi” au pus-o si ei de o organizatie, poate, poate mai pica ceva in buzunar. Oare merg acolo fara sa fie platiti? Pe ce merg cotizatiile membrilor?
  Deh………intrebari la care garantat nu vom primi raspuns.

 13. grupul de initiativa says:

  Miercuri 18.11.2008,orele 11.00, in Drumul Taberei nr.7-9 are loc ultima intalnire inaintea convocarii congresului de constituire a Federatiei asociatiilor din domeniul apararii. Reletii la 0744,649.707. Va asteptam

 14. Domnilor! Cum vorbiti asa despre competenta militara a noilor gn.? Pai sint noua specie de generali politici. N-au dat ei cu fruntea de pragul de la intrarea in rindul portocaliilor? Nu i-ati vazut cu lampasuri portocalii? Ce mai tura-vura …Snt de talia basescului : CIinii latra caravana trece.Numai ca pina atunci … ei mai incaseaza niste euroi din buget.

 15. nedumeritu says:

  colegiul asta al ministerului,ori e compus din oameni total nepregatiti ori si aici s-a ajuns cu mita
  cum s-a facut avansarea la gradul de general de brigada in retragere pe dobrescu a ioan din campulung,care nici macar veteran de razboi nu a fost,e un simplu sarlatan,verificati-i inscrisurile depuse,livretul militar,evidentele unitatilor militare incepand de la stagiul militar si pana la lasarea la vatra,se terminase razboiul cand a inceput el armata,motivul pentru care a fost scos din armata,ha,ha,ha.Pe cuvant,daca ati fi urmat aceasta procedura l-ati fi pus pe basescu sa semneze un ordin de anulare a toate decretele prin care fusese inaintat pana la gradul de general. Mai intai documentati-va la asociatia de veterani de razboi din campulung muscel si apoi si la celelalte unuitati militare cat si cartea de munca a acestuia. Vedeti ca mai este un dobrescu Ioan,care intradevar a fost veteran de razboi dar nu escrocul asta

 16. pacat... says:

  nedumeritule,in primul si in primul rand,cred ca tu nici macar nu luasei fiinta in aceea perioada in care generalul (r) dobrescu activa,asa ca parerea ta nu reflecteaza nimic,in afara de imensul vig stabilit in ceea ce tu numesti cutie craniana.nu numai ca iti dai cu parerea intr-o situatie care nici macar nu te priveste,dar nu esti nici macar documentat in legatura cu numirea in aceasta functie a domnului general dobrescu ioan.nu esti decat o persoana care din lipsa de activitate si presupun ca si din invidie,k altfel nu se poate explica subitul tau interes pentru aceasta chestiune,nu poate decat sa incerce(k nu va reusi niciodata)sa defaimeze o persoana integra,iubitoare de patrie si de frumos,asa cum este generalul dobrescu.omule,in loc sa cauti sa critici si sa incerci sa pui intr-o lumina proasta anumite persoane,mai bine ai incerca sa iti gasesti un hobby,k este pacat ca inca mai exista astfel de persoane egocentriste(cauta in dex cuv asta…ha-ha-ha) care nu vor decat sa le fie cultivata imaginea(pentru ca este clar ca invidia te macina si ca doresti ca tu sa ocupi un post important)….pacat,omule si rusine sa iti fie ca nu pot decat sa cred ca traiesti in trecut,sunt sigur ca inainte de 89 ai colaborat cu securitatea,mai mult decat atat:TREZESTE-TE!!!!domnul general (r) dobrescu nu numai ca avut numeroase activitati in cadrul militar,dar a fost implicat si in numeroase alte proiecte social-culturale,prin intermediul carora nu a incercat decat sa faca un bine comunitatii,nu a cautat sa isi reflecte interesele personale si nu cred ca a cautat vre-o data sa vorbeasca pe cineva de rau,pentru ca nu ii statea in caracter(dansul poseda o personalitate aparte,spre deosebire de altii…)am avut ocazia sa il cunosc din aproape si am realizat ce fel de om este,un om demn de urmat,de stimat,de o integritate iesita din comun,un exemplu nu numai pentru conationalii nostrii,ci pentru intregul mapamond…inainte sa iti dai cu parerea pe diverse forum-uri,mai bine ai incerca sa cunosti o persoana sa vezi cum este in realitate si abia apoi sa incerci sa o calomniezi…nu pot decat sa te compatimesc si sa ii compatimesc pe cei ca tine si repet:pacat ca inca mai exista astfel de persoane….nu era mai bine sa iti vezi de treaba ta si sa nu mai recurgi la metode comuniste de defaimare?!?pacat si trist…………………