Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ungaria şi-a prelungit contractul de leasing pentru avioanele JAS 39 Gripen

Avioanele JAS 39 Gripen ale Forţelor Aeriene Ungare pe pista bazei aeriene de la Kecskemet

Saab – companie suedeză furnizoare de sisteme de apărare şi securitate – a anunţat că Ungaria a luat decizia strategică de a continua să utilizeze avioanele de luptă JAS 39 Gripen şi de a asigura dezvoltarea continuă a capabilităţilor sale militare naţionale

Agenţia Suedeză pentru Exportul Materialelor de Apărare şi Securitate (FXM) a confirmat faptul că Suedia şi Ungaria au ales să extindă cu încă 10 ani perioada colaborării din cadrul programului Gripen până în 2016.

Negocierile au avut loc pe parcursul ultimelor luni, iar pe 30 ianuarie a.c., noul contract a fost semnat de Directorul General al FXM, Ulf Hammarström, şi de Gyula Keszthelyi, Directorul General al Departamentului pentru Armament şi Logistică din cadrul Ministerului Apărării din Ungaria.

„Suntem încântaţi de faptul că Ungaria a luat decizia strategică pe termen lung de a continua să utilizeze Gripen şi că, prin urmare, a ales să continue partneriatul cu Suedia şi cu ceilalţi operatori Gripen”, a declarat Ulf Hammarström după semnarea contractului.

„Ştirea că Ungaria extinde cu 10 ani contractul pentru Gripen este extrem de pozitivă. Încă o dată este confirmat faptul că Gripen este un avion de talie mondială ce îndeplineşte cerinţele operaţionale, tehnice şi de cost ale pieţei”, a declarat Lennart Sindahl, vicepreşedinte executiv al Saab şi şef al diviziei Business Area Aeronautics.

Parteneriatul este un contract între cele două guverne, unde Saab acţionează ca un sub-contractor.

În 2001, guvernul suedez şi cel maghiar au semnat un contract de închiriere-cumpărare a 14 avioane Gripen C/D (12 monoloc şi 2 biloc). Toate cele 14 avioane au fost livrate în 2006 şi 2007 şi au întrat în serviciul Forţelor Aeriene Maghiare până la sfârşitul anului 2008. Contractul urma să expire în 2016, dar cele două ţări au decis să extindă parteneriatul cu încă 10 ani.

În prezent, Gripen se mai află în serviciul Forţelor Aeriene din Suedia, Republica Cehă, Africa de Sud şi Thailanda, iar la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, Gripen a fost ales ca viitor avion de luptă multirol pentru dotarea Forţelor Aeriene Elveţiene. Marea Britanie foloseşte avionul ca avion de instruire avansată.

InfoMondo Militar

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.