Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

United Nations Peacekeeping Missions in Africa

Aspecte de la Conferinta United Nations Peacekeeping Missions in Africa conferinta UBB 10 iuni2 2013 foto Bianca Simion, InfoMondo Militar

Aspecte de la Conferinta United Nations Peacekeeping Missions in Africa, UBB 10 iunie 2013 foto Bianca Simion, InfoMondo Militar

De Ziua Internaţională a Trupelor ONU de menţinere a păcii, Institutul de Istorie Modernă şi Contemporană, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a găzduit conferinţa: United Nations Peacekeeping Missions in Africa.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia tinerilor din România a Organizaţiei Naţiunilor Unite – filiala din Cluj. Participarea a fost deschisă tuturor celor interesaţi.

Invitaţi la această conferinţă au fost Charles Wratto din Liberia şi Mariette Utamuvuna din Rwanda care au adus în discuţie subiectul războiului din Liberia şi au descris evoluţia genocidului din Rwanda şi modul în care educaţia a contribuit la reconstruirea unei ţări trecute printr-o astfel de experienţă.

Prezentaările celor doi oaspeţi au adus în discuţie tematici precum managementul conflictului, represaliile şi violenţele filtrate prin experienţa personală, problemele sociale şi politice ale populaţiilor africane, problematica activă a criminalităţii organizate, deficitul apei potabile, crizele intrastatale, dar şi programele de redresare şi politicile de reconciliere aplicate.

După prezentările celor doi invitaţi, a urmat proiectarea filmului “Black Hawk Down”, care are ca tematică lupta soldaţilor americani în Somalia din 1993.

Cum era şi firesc întrebările studenţilor au mers în direcţia aflării câtor mai multe detalii despre societatea africană, obiceiuri, mentalităţi, capacitatea de transformare şi modernizare a societăţii, dar şi despre rolul trupelor de menţinere a păcii în conflict, riscurile de securitate, şi presiunile psihologice la care sunt supuse forţele.

Încă de la iniţierea lor din 1948, acţiunile de menţinere a păcii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite s-au dezvoltat ca fiind unul dintre principalele instrumente de gestionare a crizelor complexe care ameninţă pacea şi securitatea mondială, folosite de către comunitatea internaţională.

Ziua internaţională a trupelor de menţinere a păcii ale Organizatiei Naţiunilor Unite, este sărbătorită în fiecare an, pe 29 mai, şi reprezintă o ocazie pentru a saluta pe cei peste 111.000 de membri ai forţelor de  menţinere a păcii care servesc în 15 misiuni, în unele dintre cele mai ostile medii din lume. Aceasta zi este, de asemenea, una comemorativă pentru cei căzuţi în misiunile de menţinere a păcii.

Bianca Simion, InfoMondo Militar

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “United Nations Peacekeeping Missions in Africa”

  1. szilard says:

    SCHIZOFRENIA : nu se poate trata Robert Horvat, in cel mai bun caz : STOPA, eu medicamente nu am, cauta altundeva !