Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Uniunea Europei Occidentale şi-a anunţat desfiinţarea

Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care prevede în cazul unei agresiuni apărare şi asistenţă reciprocă între cei 27 de membri ai UE a făcut ca Uniunea Europei Occidentale, o organizaţie militară creată de zece state vest-europene după al doilea război mondial, să-şi anunţe dizolvarea.

Într-o declaraţie comună a celor zece state fondatoare se arată că, pe baza realizărilor Uniunii Europei Occidentale, a fost posibil, după anul 2000, ca UE să preia misiunile de gestionare a crizelor şi să îşi consolideze politica de securitate şi apărare comună.

Dizolvarea organizaţiei s-a impus o dată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, unde principiul apărării comune în caz de agresiune este clar menţionat şi, aşa cum declara ieri ministrul belgian de externe, Steven Vanackere, în aceste condiţii ideea păstrării organizaţiei era dificil de apărat din punct de vedere bugetar.

Uniunea Europei Occidentale are la Bruxelles şi în Adunarea Interparlamentară de la Paris un număr de 60 de angajaţi şi un buget de 13 milioane de euro. Chiar dacă anunţul dizolvării a intervenit acum, încetarea activităţii organizaţiei nu va avea loc înainte de sfârşitul lunii iunie 2011.

În declaraţia de dizolvare statele fondatoare spun că pe parcursul acestei luni fiecare din cele zece ţări va depune o declaraţie la Ministerul belgian de Externe, care este depozitarul Tratatului de înfiinţare a UEO. Discuţiile vor începe cu adevărat abia după această fază, pentru că va fi vorba de rezolvarea problemei sediilor de la Bruxelles şi Paris, dar mai ales cea a personalului organizaţiei. Declaraţia comună menţionează, de altfel, că angajaţii UEO vor beneficia de un plan social o dată cu încetarea activităţii.

Cele zece state fondatoare ale UEO sunt: Belgia, Franţa, Germania, Spania, Olanda, Luxemburg, Italia, Marea Britanie, Grecia şi Portugalia. Iar pe lângă acestea există 18 ţări asociate, cu statut de observatori sau de parteneri asociaţi, care sunt în acelaşi timp şi membre ale NATO, şi ale UE, România fiind una dintre ţările cu statut de partener asociat al UEO.

sursa: Radio Romania Actualitati

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.