Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Universuri paralele sau Romania – patria minciunilor?

Ca si cum ar fi  in campanie electorala, politicienii romani mint de “ingheata apele”. Acesta este  un lucru “normal’ pentru electoratul romanesc care se ingramadeste sa le dea votul politrucilor pentru cea mai nastrusnica… promisiune mincinoasa. Cand insa,  acest lucru se face in fata fostilor si actualilor militari, e mai greu de digerat.

Intruniti luni seara la Cotroceni, presedintele, premierul si ministrul Apararii au conchis ca, “cel din urma si-a respectat promisiunea conform careia pensiile mai mici de 3000 de lei ale militarilor cu stagiu complet de cotizare nu vor scadea”.

Corect, in acceptiunea celor trei, numai ca aceasta promisiunea a fost initial sub forma: “toate pensiile sub 3000 de lei nu vor scadea”!

Oricum, evolutiile in “dosarul pensiilor militare a fost unul  halucinant: pensionarii militari au fost transformati de actuala putere (PDL-UNPR) in “pensionari nesimtiti”, apoi cadrul legislativ a fost modificat astfel incat aceasta categorie de pensionari sa dispara.

A urmat lupta ministrului Apararii cu sistemul, acesta dand pe fata  “marsavia”,  anume, ca pensiile militare vor scadea in procent de 19-69%. A obtinut, vezi-doamne, sprijinul ca pensiile sub 3000 lei sa nu scada. Nu a obtinut insa NICIO baza legala care sa ateste acest lucru!

Evolutia procesului de recalculare a pensiilor militare a aratat ca, ministrul pur si simplu mintea, si el era secondat de Boc. Presedintele s-a pastrat in expectativa, avand informatii directe, furnizate de structurile specializate.

Acum, ca mai sunt 3 zile pana la finalul procesului de recalculare, mizeria a iesit la iveala: zeci de mii de adeverinte de salarizare incomplete, militari care au fost disponibilizati in baza reorganizarii Armatei, grav afectati de procesul de recalculare, neputinta centrelor militare de a face corecturi  adeverintelor in care apareau zeci de ani lipsa, procese de contestare a procesului de recalculare – parte buna castigate. Intr-un cuvant UMILINTA si MINCIUNA!

Cu toate acestea liderii nationali sunt mandrii!

Şeful statului a discutat, luni seară, cu premierul şi cu ministrul Apărării despre respectarea promisiunii lui Gabriel Oprea legata de pensiile mai mici de 3000 de lei ale militarilor cu stagiu complet de cotizare. Emil Boc a confirmat, prin calcule, că s-a reuşit protejarea acestei categorii.

Potrivit lui Băsescu, ceea ce a făcut ministrul Oprea “este proba că, atunci când la nivel politic există preocupare, se găsesc soluţii pentru ca partea socială să fie mai bine acoperită”.

“Nu vă ascund că atunci când l-am auzit spunând prima dată că nu trebuie să existe, prin recalcularea pensiilor militarilor care au stagiu întreg în Armată, pensii mai mici de 3.000 de lei, am privit cu oarecare scepticism afirmaţia. Aseară l-am invitat pe domnul ministru şi pe premier, să am convingerea că această promisiune a domnului ministru Oprea şi a premierului este aplicabilă şi va funcţiona începând cu 1 ianuarie”.

“Confirmarea premierului, cu calcule în faţă, arată că domnul ministru Oprea a reuşit să protejeze pensionarii militari cu stagiul întreg în Armată. Cei care o viaţă întreagă şi-au dăruit eforturile Armatei Române, ţării, vor reuşi să fie încadraţi în această categorie în care să nu fie afectate pensiile de la 3.000 lei în jos. Este un lucru bun şi arată că a existat preocupare”, a adăugat şeful statului.

Prin urmare, asistam la o campanie de PR capabila sa contracareze efectele realitatii, anume desfiintarea pensiilor militare, concomitent cu reducerea drastica a majoritatii pensiilor fostilor militari.

In timp, se va dovedi daca minciuna repetata obsesiv poate combate realitatea!

InfoMondo Militar
29 decembrie 2010


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “Universuri paralele sau Romania – patria minciunilor?”

 1. Copernic says:

  Declaratia presedintelui Basescu nu a fost gratuita. El avea de dat un raspuns reprezentantilor MAp si SMG, in fata carora s-a petrecut ceremonia schimbarii comenzii SMG, dupa mult vehiculata declaratie in fata acelorasi reprezentanti in octombrie 2008 conform careia nimeni nu se va atinge de pensiile militarilor. De aici acest interes cu o zi inainte de aceasta ceremonie…probabil la avertizarea unui consilier privind posibila interventie pe tema pensiilor din partea unui general cu verticalitate.
  Problema este daca exemplul care a fost oferit pentru a justifica chestiunea pensiilor sub 3000 ron sau mai bine zis a problemei majoritatii pensionarilor militari, a fost unul real si reprezentativ. Ca daca ar fi fost totul bine nu ar fi iesit la pensie intempestiv sefa DFC……..

 2. Altfel says:

  Fraza “cheie” din spusele presedintelui este asta: “Nu vă ascund că atunci când l-am auzit spunând prima dată că nu trebuie să existe, prin recalcularea pensiilor militarilor care au stagiu întreg în Armată, pensii mai mici de 3.000 de lei, am privit cu oarecare scepticism afirmaţia.”. De ce? Pentru ca, daca va amintiti, si Oprea a anuntat la inceput ca pensiile vor fi drastic diminuate. Apoi … a cotit-o pe romaneste. S-a schimbat cumva baza legala intre timp? NU. S-a schimbat algoritmul de recalculare? NU. Asa ca … nu a fost decat un joc de glezne ca sa fie siguri ca nu le strica nimeni ceremonia. Intr-o tara condusa de derbedei politici, este o naivitate sa ne asteptam ca ei sa spuna lucrurilor pe nume.

 3. Grig says:

  Din declaratia lui Basescu, a aflat toata tara ca “nu trebuie să existe, prin recalcularea pensiilor militarilor care au stagiu întreg în Armată, pensii mai mici de 3.000 de lei”. Desi e gogonata rau, multa lume il va crede.

 4. catalin petrica says:

  Cum putem sa mai credem toate aceste minciuni grosolane produsa pe banda rulanda de mincinosul sef -basescu-si de cele doua slugi -boc si oprea-care pur si simplu ma umplu de scarba? Aceste adevarate jo limbaj moderat mizeaza pur si simplu pe un singur lucru :lipsa de reactie, de unitate a pensionarilor militari. Ma uimeste si ma doare ca in afara de cativa generali sau comandanti de unitati cu coloana vertebrala, restul tac si se ascund cu capul in nisip. Poate dupa ce vin noile decizii de pensie vom intelege cu totii ca vremea mitingului ” aprobat” a trecut si doar iesind cu totii in strada sa aratam ca suntem si vom fi intotdeauna militari. Sunt satul de umilinta si de mizerie: nu basesca sau boc m-au facut ofiter de aviatie, nu eu am cerut sa ies la pensie la 39 de ani si am de gand sa nu las aceste JAVRE ORDINARE sa ma umileasca pe mine sau familia mea.In rest sper ca anul 2011 sa aduca unitatea,darzenia si puterea pensionarilor militari de a lupta cu acesti vremelnici asa zisi conducatori.

 5. sejc says:

  VOM IESI IN STRADA,DAR NU ORICUM.IESIREA IN STRADA TREBUIE IMPLETITA CU ACTIUNEA IN JUSTITIA NATIONALA DAR SI CEA INTERNATIONALA.TREBUIE SA TINEM LEGATURA CU CELELALTE CATEGORII SOCIALE NEMULTUMITE .TREBUIE SA NE MOBILIZAM.TREBUIE SA RESTABILIM IAR INTRE NOI LEGATURA SUFLETEASCA A CELOR CE AM INDURAT FRIGUL,ARSITA,LIPSA DE HRANA SI DE ODIHNA,CALDURA FAMILIEI,PRIN POLIGOANE,LA MINA,IN ECONOMIE,CANAL,INUNDATII,AGRICULTURA ,DEZAPEZIRI.NE-AU LUAT LOCUL CE NI SE CUVENEA TINICHIGII,ZIDARI,TAMPLARI,DANSATOARE DE PRIN LOCALURI,MANECHINE,BISNITARI, AJUNSI MINISTRI,PARLAMENTARI,PREFECTI.

 6. razasul says:

  mda, ei si-ai atins scopurile, in principal, au pus mana pe putere si, asta nu e tot, “au pus mana pe muuuuulti bani”, mijloacele nu mai conteaza, ne-au vandut pe noi, au vandut tara, au vandut limba tarii, integritatea, ce mai conteaza, ce mai conteaza Armata, la cati bani au “cumulat”, nu mai au nevoie de ea, isi pot permite sa petreaca linistiti vremea si viata in orice colt “exotic”, si, chiar si printre noi, ce, credeti ca multi cred ca au furat, intrebatii pe alegatori, cu un litru de ulei, un kg de faina si zahar, “o votca”, le dau iar voturile, ce nevoie mai au de Armata, ce mai putem face, …, daca mai avem incredere in legi, daca legile mai au valoare in Romania si de fapt in fata acestor “cameleoni”, mai putem face ceva, justitia omeneasca insa, este si ea supusa slabiciunilor omului, iar omul, saracul, are prea multe slabiciuni si viata prea scurta sa-i fie mizerabila, facuta mizerabila de niste “mizerabili”, ce mai ramane, speranta, iar pentru cei optimisti, este un lucru bun, in rest, “Dumnezeu sa ne ajute” ca ai nostri, nu, “LA MULTI ANI”, sanatate si puterea de ai infrunta, asta e…

 7. Covăsneanul says:

  Doamne, ai milă şi nu-l mai lăsa pe Bă’secu să se chinuie în mocirla cu minciuni! Dă-i un loc de veghe lângă cazan! Facă-se voia Ta!

 8. Gourkha says:

  Concluzia este deosebit de clara ˝pensiile mai mici de 3000 de lei ale militarilor cu stagiu complet de cotizare nu vor scadea”.

  Mai romaneste de atat nici nu se poate: aproape nimeni dintre toti cei ˝pensionati˝ in perioada 2001-2007, nu are stagiu complet de cotizare – mai mult de jumatate dintre rezervistii actuali disparand din armata concomitent cu structurile desfiintate, exact in perioada 2001-2007. Sacrificati pt. ca Romania sa intre in NATO, acum portocaliii ne lecuiesc definitiv de naravul de a ne mai sacrifica vreodata pt. Romania. Chiar am o statistica de la o filiala ANCMRR, din 178 de rezervisti – doar 19 au stagiu complet (prin asta intelegand varsta de 55 de ani), iar dintre ei doar 2 s-au pensionat dupa 2001. Toti ceilalti sunt pensionati inainte de 55 de ani.

  Tare pacaleala politrucilor. Provine din vechea scoala bolsevica – minciuna prin omisiune. Adevarul ca in afara de Belarus, doar in Romania ne puteau minti ˝alesii neamului˝ in halul asta.

 9. Curiosul says:

  Si acest articol mi-a produs o curiozitate.
  Tot citesc , de mai mult timp , atat prin articole postate de diverse personalitati militare cat si prin postarile opiniantilor , despre BAZA LEGALA A LIMITEI SUPERIOARE DE 3000 de lei , sub care pensiile militare nu scad. Din toate exprimarile celor autorizati , am tras concluzia ca aceasta limita este o constatare, un rezultat al mai multor simulari. Faptul ca cei autorizati nu s-au gandit , de la bun inceput, sa mentioneze si in ce conditii pensiile mai mici de 3000 de lei nu scad , este o eroare. Dar , o eroare si mai mare o consider a fi ca nu s-au prezentat si cazurile in care o pensie de sub 3000 de lei , chiar sub 2000 lei in plata , depaseste cu mult limit superioara de 3000 de lei. In aceasta situatie , ca un corolar al constatarii anterioare ,ar fi trebuit sa apara si alternativa ca pensiile cu valoarea in plata sub 3000 de lei nu trebuie , prin recalculare , sa depaseasca limita respectiva.
  Curiozitatea mea consta in faptul ca somitatile care trateaza acest subiect nu vad decat ca aceasta limita trebuia neaparat legalizata. Pai daca se legaliza aceasta limita , atunci se mai denumea legea pensionarii , cu exceptia judecatorilor , ca fiinte superioare , o lege unitara ?. Cred ca nu !.
  Rog politrucii sa se abtina de la comentarii . Nu sunt credibili si devin dizgratiosi in eforturile lor de a arata permanent ca in Romania totul este negru.

 10. Valentin says:

  Din ~ 150.000 pensionari militari,daca 50.000 sunt in incapacitate motorie, 50.000 nu vor, tot mai raman 50.000 care se pot lupta,efectiv, cu acesti mafioti,pentru drepturile acestei caregorii sociale.Eu asa cred…