Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

USCENTCOM este pregătit pentru bombardarea instalaţiilor nucleare iraniene

Comandantul USCENTCOM (Comandamentul forţelor americane din Orientul Mijlociu, Cornul Africi şi Asia Centrală, inclusiv Irakul şi Afganistanul), David Petraeus, a declarat în cadrul unui interviu acordat CNN, că planificatorii militari americani au elaborat planuri care prevăd instalaţiile nucleare iraniene şi care includ şi eventuale “bombardamente” asupra acestora.

“Ar fi complet iresponsabilă situaţia în care USCENTCOM să nu aibă în vedere mai multe scenarii şi să nu fi elaborat planuri pentru a răspunde unei mari varietăţi de situaţii”, a declarat generalul Petraeus.

Întrebat cu privire la instalaţiile nucleare iraniene şi la posibilitatea ca ele să fie fortificate pentru a fi protejate de un atac, generalul american a apreciat că acestea pot fi bombardate.

Acesta nu a dat nicio altă explicaţie asupra naturii planurilor americane, subliniind că impactul fiecărei acţiuni va fi serios evaluat.

Generalul a apreciat, de asemenea, că criza nucleară iraniană poate fi soluţionată pe cale diplomatică. O parte a comunităţii internaţionale este preocupată de faptul că Iranul, în pofida negărilor sale repetate, încearcă să producă combustibil ce poate fi utilizat în scopuri militare.

Grupul celor şase state (SUA, Rusia, Franţa, Marea Britanie, Germania şi China) care negociază acest dosar a propus anul trecut Iranului să îmbogăţească cea mai mare parte a uraniului pe care îl deţine în străinătate, sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a obţine în schimb combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran.

Iranul a respins această ofertă şi a dat la 2 ianuarie un ultimatum marilor puteri, lăsându-le o lună pentru a accepta un schimb de uraniu, dar în condiţii stabilite de Teheran.

sursa:  CNN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.