Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

USS Donald Cook – urmărit de un avion militar rus în Marea Neagră

Departamentul american al Apărării, a declarat că “un avion de vânătoare rus de tip Suhoi Su-24 (Fencer) a trecut de 12 ori, zilele trecute, pe deasupra navei militare USS Donald Cook, în Marea Neagră”.

“Această acţiune provocatoare şi neprofesionistă a Rusiei intră în contradicţie cu acordurile internaţionale şi cu acordurile anterioare privind colaborarea între armatele noastre”, a declarat colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de Reuters şi de MEDIAFAX.

În momentul manevrelor executate de avionul militar rus, nava USS Donald Cook efectua operaţiuni de patrulare în apele internaţionale, în partea de vest a Mării Negre.

 
sursa: Reuters, MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “USS Donald Cook – urmărit de un avion militar rus în Marea Neagră”

 1. O manevra buna ar fi trimiterea unei rachete pe Cook.

 2. Si ar zice rusii ca a fost o greseala, …DAR POTI SA IGNORI VOINTA CELOR 2 SAU 3 JUDETE DIN UCRAINA CARE SI-AU DECLARAT INDEPENDENTA CU O POPULATIE NET COVARSITOARE ?
  Asa au vrut ei (din acele 2-3 judete)…?
  Va rog frumos…
  E o situatie cu totul deosebita, sa vedem ce o sa zica maine NATO, (varza ca de obicei).

 3. Scuze, Nato nu e varza, … e cat se poate de puternic, dar problema e ca si russi sint la fel, asa ca nu trebuie sa dau eu solutii…, RH ce zici ?

 4. Adica OBama e negru, inseamna ca stie cum se …arde un alb, la gratar.
  Dar de ce nu la halit Robinson Crrusoe pe Vineri Ion (la gratar) ???

 5. Confirm (ROGER), suna-ma la tel. : 0745 521 827

 6. Cornel says:

  Oare ce a declarat purtătorul de cuvant acu vreo 2 ani, când un comandant de nava ( tot SUA – si tot de răzbel) a somat un far spaniol să vireze 15 grade stânga?

 7. vasile says:

  Prezenţa militară americană în apropiere de graniţele sudice ale Rusiei şi Ucrainei se intensifică: în Marea Neagră se află două nave americane de război, distrugătorul Donald Cook şi fregata Taylor.
  Radarele lor sunt îndreptate spre Crimeea.
  Distrugătorul Donald Cook este dotat cu sistemul Aegis şi rachete Tomahawk, iar la bordul fregatei Taylor se află rachete antinavă Harpoon şi sistemul de apărare antiaeriană SM-1MR Standard. Apariţia navelor americane de război în Marea Neagră contravine Convenţiei de la Montreux cu privire la caracterul şi durata prezenţei în Marea Neagră a navelor militare ale ţărilor care nu au ieşire la Marea Neagră.
  Statele Unite au hotărât să adauge presiunii economice asupra Rusiei argumente mai grele. Însă lucrurile nu s-au desfăşurat potrivit planurilor lor. Pe 10 aprilie distrugătorul Donald Cook, având la bord rachete de croazieră Tomahawk, a intrat în apele neutre ale Mării Negre. În replică, Rusia a trimis pentru survolarea distrugătorului american un avion Su-24, fără armament, însă, după cum consideră experţii, dotat cu un sistem ultramodern destinat luptei radioelectronice. Aegis a interceptat avionul Su-24, după care a răsunat semnalul de alarmă. Radarele americane au calculat apropierea ţintei şi, dintr-o dată, toate ecranele s-au stins. Aegis a încetat să mai funcţioneze. Su-24 a trecut deasupra punţii distrugătorului, s-a întors şi a imitat un atac cu rachete asupra ţintei. Apoi, s-a întors şi a repetat manevra. Şi aşa, de 12 ori.
  A reieşit că cel mai modern sistem Aegis nu a funcţionat la acţiunea sistemului de bruiaj de la bordul Su-24.
  Mass-media occidentale relatează că după acest incident Donald Cook a intrat de urgenţă în portul Constanţa. 27 de membri ai echipajului au depus cereri de demisie. Se spune că toţi cei 27 de membri ai echipajului au scris că nu vor să-şi rişte viaţa. Acest fapt l-a confirmat în mod indirect Pentagonul prin declaraţia pe care a făcut-o, în care se spune că această acţiune a demoralizat echipajul navei americane.
  Specialiştii consideră că acest incident este extrem de neplăcut pentru Statele Unite. Sistemul de apărare antirachetă dezvoltat de SUA necesită cheltuieli colosale, de fiecare dată trebuie să se dovedească faptul că aceste mijloace trebuie să fie alocate din buget. Componenta terestră a sistemului de apărare antirachetă, antirachete în silozuri, a fost testată în condiţii ideale, cu toate acestea şi-a demonstrat neajunsurile.
  Sistemul cu ajutorul căruia Su-24 a băgat în stare şoc distrugătorul american Donald Cook se numeşte Hibini. Este numele unui masiv muntos din Peninsula Kola aflat după Cercul Polar. Hibini este un sistem modern de bruiaj radioelectronic. Toate avioanele ruse de perspectivă vor fi dotate cu un asemenea sistem. Recent, sistemul a fost supus testării în cadrul exerciţiilor care au avut loc pe un poligon din sudul Siberiei. Se pare că testele au avut succes, dacă după puţin timp sistemul a fost testat în condiţii cât mai apropiate de cele reale

 8. Beear ! says:

  Cine CONFIRMA…??

 9. Marlon Juvet says:

  @Vasile – Vasîle, ai devenit purtător de vorbe al rahaţilor de la Vocea Rusiei?

 10. echo says:

  Vasile, singura posibilitate pentru stingerea monitoarelor de pe Cook este ca nu si-au platit factura la curent, alta explicatie crede-ma nu exista. Daca tu crezi ca o panarama de SU 24 dotata cu arhinecunoscutul “Hibini” poate fi o problema pentru AEGIS ai mari probleme cu intelegea tehnicii. Ca fapt divers, trebuie sa fii lovit la cap, ca pilot sa abordezi o nava indiferent de clasa facand parada pe deasupra ei, crede-ma nu e sanatos, chestii din astea se intampla numai in “Greu de ucis II”.

 11. parapanta says:

  ECHO…da tu stii mai bine decat restu’ …da??