Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Va fi sau nu va fi o Lege specială pentru pensionarii din sistemul de siguranţă naţională?

pensii militare. foto mhblogonline

pensii militare. foto mhblogonline

În urmă cu 2 zile, mai exact pe 8 februarie, 2014, la orele 20.00, în emisiunea Editie Specială difuzată de RTV, preşedintele SCMD, Mircea Dogaru, a întrebat-o pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, dacă “în luna martie se va dezbate în Parlament Legea pensiilor militare, la pachet cu celelalte acte normative specifice militarilor”. Aceasta, potrivit angajamentului luat de coaliţia USL în campania electorală.
Pe site-ul oficial al SCMD a fost postat, parţial, dialogul purtat între participanţii la emisiune. Vă redăm în continuare parte din acest dialog:

Ministrul Câmpeanu: “În legătură cu o legislaţie care să separe din nou sistemele, sau o lege la care vă referiţi, odată trebuie să hotărască Parlamentul şi sistemul militarizat din care faceţi parte, iar pe de cealaltă parte, societatea civilă trebuie să hotărască: dăm pensii speciale, sau nu!  Aici lucrurile trebuie rezolvate de societate, NU de ministru!”

Mircea Dogaru: “Trebuie referendum pentru a reveni la normalitate, în situaţia când, a doua zi după ce aţi venit la putere, aţi spus că abrogăm legea criminală a Robertei Anastase? Îmi pare rău!

Stanca Constantinescu, reprezentanta pensionarilor din Cluj, aflată în emisiune prin intermediul telefonului, afirma: “Trebuie legi unitare la pensii, nu speciale!

În continuare, col.(r) Dogaru a explicat “de ce este firească o lege specială pentru pensionarii din sistemul de siguranţă naţională”.

Postarea de pe site-ul SCMD se încheie în felul următor: “În concluzie, mai trebuie să aşteptăm… DREPTATEA PÂNĂ LA CAPĂT promisă de actuala putere!”

Pe de altă parte, se putea deduce, din discursul ministrului Muncii că “structurile militare nu s-au hotarât definitiv asupra formei pe care să o îmbrace Legea” şi că, “societatea civilă ar trebui să hotărască: “cadrele militare în rezervă şi retragere vor mai avea pensii speciale, sau NU!”

Se pare că prin luna decembrie 2013, acelaşi ministru afirma că “viitoarea Lege a pensiilor militare va fi tot contributivă”.

Sursa: RTV, comunicat SCMD

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

215 Responses to “Va fi sau nu va fi o Lege specială pentru pensionarii din sistemul de siguranţă naţională?”

 1. mosh haleku says:

  CINE ESTE ACEST alecu ? e chiar un mosh tampit ? pe cine SRVSHTe ?

 2. mos alecu says:

  @Trofin Februarie 22, 2014 at 1:12 pm :
  Ce reprezinta acel “1013” din SB= (SN+1013)/0,7938 lei ????
  CE semnificatie au (pentru stabilirea “plafonului” de 5 smbe) : “venituri NETE ( solde nete) MAI MARI ((MAI MICI)) de 11490 lei ????

 3. mos alecu says:

  @Trofin Februarie 22, 2014 at 1:12 pm :
  Nu inteleg de ce atitea complicatii in calcularea prezumptivului salariu brut ?
  Treaba-i clara si mult mai simpla :
  – cit reprezinta 5 smbe ?
  ———11.490 lei .
  – cit este “netul” din 11490 brut (despre semnificatia legala a termenului de “salariu net” vorbim mai incolo…) ?
  ——— 8.107 lei
  – la revedere ! Tot ce-i peste 8.107 lei (“net”) provine din bruturi mai mari de 5 smbe …

 4. mos alecu says:

  @Trofin Februarie 22, 2014 at 1:12 pm :
  Pe site-ul MApN se spune ca sint prezentate “salariile NETE”
  – nu pot sa cred ca baietii care posteaza acele informatii (adica baietii de la DFC) nu stiu ce-s acele “salarii nete” in acceptiunea Codului Fiscal …
  —————————————–
  Deci toata discutia este de la intelegerea diferita a termenului de “salariu net” .
  – “de din vale de Rovine” si “ce din vechi se pomeneste” a ramas in mintea noastra ca “salariu net” este ceea ce primeste omul in mina …
  – conform ultimelor “cuceriri stiitifico-tehnice” in domeniile fiscalitatii si ale contabilitatii “salariul net” este ceea ce ramine din “salariul brut” dupa “deducerea contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii” .
  ——– contributii obligatorii sint : CAS (pensii) , CASS (sanatate) si somaj (pentru militari … nu)
  Din acest “net” se mai scad deducerile personale , cotizatiile pentru sindicate si contributiile la fondurile de pensii private… si rezulta baza de calcul pentru impozitare
  Etc….
  (Codul fiscal)
  ————————————–
  Ceea ce primeste acum (in mina) “omu’ ” se numeste “rest de plata” … nu se mai numeste “net” …

 5. nicav says:

  Pe Dogaru cred?

 6. Trofin says:

  Detaliez putin problema fiindca constat ca vrei sa cunosti totul in amanunt. Cu SB se noteaza solda bruta , care se va determina; cu SN se noteaza solda neta , valoare cunoscuta; cu CS se noteaza contributia la sanatate ( 5,5%) ; cu CP se noteaza contributia la fondul de pensii ( 10,5%) din cota prag legala ,max cinci castiguri salariale medii brute pe economie ( in 2014 5×2298=11490 lei) ; cu IMP se noteaza impozitul pe venit , 16% , calculat conform codului fiscal.
  Presupunem ca veniturile brute admit plafonarea contributiei la fondul de pensii ( folosesc aceasta sintagma pentru a simplifica denumirea legala a contributiei pentru asigurari sociale) . In aceasta situatie SN= SB- ( CP+CS+IMP)= SB-(11490×0,105+ SBx0,055+(SB-11490×0,105-SBx0,055)x0,16)= SB-(1206 + SBx0,055 +( SB-1206 – SBx0,055)x0,16)=… = 0,7938xSB-1013. Se obtine pentru solda bruta expresia : SB=( SN+1013)/0,7938. Pentru a afla care este solda neta minima de la care incepand se plafoneaza contributia la fondul de pensii pentru solda bruta corespunzatoare se egaleaza , in expresia lui SB , SB= 11490 si se obtine SNmin=11490×0,7938- 1013= 8107 lei .
  Relatia pentru SB in acest caz particular este valabila pentru anul 2014. Pentru alte valori ale castigului salarial mediu brut pe economie ( CSMBE) se inlocuieste CP=5xCSMBEx0,105 si se obtine relatia generala SB=( SN+0,441xCSMBE)/0,7938. Solda neta minima are expresia generala : SNmin=3,528xCSMBE.
  Pentru solde nete mai mici de 8107lei ( pentru anul 2014) , solda bruta corespunzatoare se determina cu reatia SB= SN/0,7056 , Aceasta expresie se obtine dupa metoda pentru SN>8107 lei folosind CP=SBx0,105.

 7. mos alecu says:

  @mosh haleku Februarie 22, 2014 at 3:39 pm :
  STOPS-ule (Postelnicu Gh.) de ce nu ramii tu la singurul lucru la care te pricepi : desene si poezele pentru redusi mintal ?

 8. mos alecu says:

  @nicav Februarie 22, 2014 at 7:50 pm :
  La : “Pe Dogaru cred? ”

  Cind spuneam ca : “Probabil ca , din ratiuni de “interese superioare de stat” au mai rams cu pensiile umflate (prin contributeala) numai conducerile de virf ale ANCMRR si ale SCMD ” … as fi aratat ca am oareşce apreciere pentru respectivul cetatean ???

 9. Trofin says:

  Corecta observatia !. Valbila si invatatura leninista : ” De la intuitia vie la gandirea abstracta si de aici la practica ,aceasta este adevarata cale a cunoasterii ” ( daca nu am gresit in reproducere ) . Observatia ta este de bun gust dar te-ai oprit la faza ” intuitia vie ” , eu am mers putin mai departe , am gasit relatia ( gandirea abstracta ) care conduce la determinarea soldei brute ( trecerea la practica ).

 10. mos alecu says:

  @Trofin Februarie 22, 2014 at 9:02 pm
  @Trofin Februarie 23, 2014 at 11:47 am :
  La : “…constat ca vrei sa cunosti totul in amanunt…” si “…te-ai oprit la faza ” intuitia vie ” ” .
  —————————————
  Mai intii trebuie sa revedem de unde a inceput discutia .
  De la afirmatia ca in structurile centrale ale MApN ar fi existind impricinati care au solde mai mari decit 5 salarii medii pe economie .
  Foarte putin interesant si complet neelocvent (in contextul de atunci al discutiei) …cit ar fi cuantumul brut al acelor solde .
  —————————————-

  Legat de chestia ca doresc sa cunosc totul in amanunt …
  Asa este , si ma bucur cind aflu cite ceva nou …
  In cazul de fata nu m-am putut bucura , deoarece “noutatile” efectuarii inmultirii unor numere cu mai multe cifre le stiam de prin clasa a patra …
  Despre utilitatea calcularii acelor prezumptive salarii brute … am spus mai sus …
  Ca sa nu mai spunem ca si acea cale de calculare a prezumptivelor salarii brute este plina de semne de intrebare . Semne de intrebare “postate” pe cale de elementele concrete folosite : solda “neta” folosita in calcule nu este cea definita de codul fiscal ; nu cunoastem (din tabelul in discutie) toate elementele necesare pentru stabilirea bazei de impozitare ; daca (in acel tabel) sint prezentate sumele “rest de plata” … nu cunoastem ce retineri au mai avut respectivii ; nu stim daca in acel tabel au fost insumate si sumele reprezentind contravaloarea normei de hrana …
  Toate aceste considerente fac (o data in plus) inutila calcularea “ezacta” a acelor prezumptive solde brute.
  In rest … “nexam” noutati !
  ———————————-

  Legat de chestia “intuitiei vii” versus “gindirea abstracta” …
  Iarasi ai dreptate …
  Cind iti dau dreptate ma gindesc la incomensurabila utilitate a gindirii abstaracte care analizeaza efectul razelor de luna asupra galosilor de guma …
  Ca sa nu mai spun despre marele aport adus la apararea Constantinopolelui de catre cei care stabileau , prin gindire abstracta , sexul ingerilor …

 11. Trofin says:

  Pentru multi pamanteni chiar si nanotehnologia nu reprezinta nimic. Ce sa mai vorbim de niste simple socoteli . Cum pentru multi pamanteni nanotehnologia reprezinta foarte mult , asa si pentru mine explicatiile bazate pe cunoastere reprezinta foarte mult. Hai sa punem punct acestor lalaieli .

 12. Vasile says:

  Timpul comentariilor a trecut. Pentru a castiga drepturile ce ni se cuvin, strada este sansa noasra. Dorim o lege a pensiei militare , ce cu drept ni se cuvine, dar prin lupta se castiga razboiul. Stau si ma intreb daca situatia in Ucraina va fi scapata de sub control, cum vom fi rechemati , ( vezi opinia civila ) pensionari civili sau militari.

 13. mamaie says:

  dar cu soldele de merit care au fost introduse in salarii si 30% din cadrele militare au salariile mai mari decat ceilalti 70% cu 25-30% de 4 ani de zile si acum intra in al 5-lea an, o fi corect?, si cred ca stiti cine sunt cei care au salariile mai mari?, sigur sunt aceeaSI CARE AU SI CONDITII DEOSEBITE DE MUNCA?, si vor trebui sa aiba si pensiile mai mari?…, ca de trebuie sa manance doar sefii:)))))

 14. ilie says:

  sleata de betivi a lui DOGARU politrucul si izmanarul OPREA sa va fire recalculate pensiile sunt nemeritate slugailor

 15. stefan says:

  militar iesit in rezerva prin demisie la cerere . grupa de munca i cu documente eliberate la iesirea in rezerva inainte de 2001 , legea spune ca se valorifica la deschiderea dreprtului de pensie la llmita de varsta ultimul loc de munca armata ,, dece nu se ia inconsiderare pentruca aceasta imi da dreptul la comletarea vechimii in specialitate ce fac cu aceasta adeverinta o arunc?