Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Va fi sau nu va fi o nouă lege a pensiilor?

Pe 29 septembrie, Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii Legii pensiilor, lege ce a fost votată fraudulos în Parlamentul României de către Roberta Anastase and Co. Dacă legea va fi declarată “constituţională”, efectele ei vor fi dramatice. Pentru militari, poliţişti, jandarmi şi alţi funcţionari care lucrează în sistemul de siguranţă şi securitate naţională efectele acestei legi vor consta, practic, în anularea statutului lor în momentul trecerii în rezervă. Aceasta, deoarece în textul acestei legi, nu mai există nicio distincţie între categoriile profesionale. “Pensiile speciale” au fost desfiinţate (legea 119/2010)  iar “pensiile ocupaţionale” – aşa cum se specifică în Directiva Europeană nr.86 şi 97/1996, nu există. Încă!


În acest context, ministrul Apărării, Gabi Oprea, tocmai a efectuat o vizită oficială în Germania. Până aici, nimic supărător. Însă, lecturând agenda discuţiilor (aşa cum apare în comunicatul de presă al MApN) se poate constata că, ministrul a reiterat disponibilitatea armatei României pentru a participa, alături de Germania şi de ceilalţi parteneri NATO în teatrele de operaţii, în special în Afganistan.

“Suntem parteneri loiali atât în misiunile executate în Balcanii de Vest, cât şi în teatrul de operaţii Afganistan, acolo unde militarii români şi germani luptă umăr la umăr. Vreau să subliniez faptul că România apreciază contribuţia semnificativă cu trupe a Germaniei în Afganistan şi suntem încrezători că acest efort comun va contribui la îndeplinirea obiectivului de asigurare a securităţii şi stabilităţii regionale”, a precizat ministrul român al apărării.

În acest moment, sunt dislocaţi 1.600 de militari, urmând ca, până la sfârşitul anului, contingentul român să ajungă la aproximativ 1.800 militari.

Revenind la efectele noii Legi a pensiilor, legătura ar fi următoarea: militarii români, participanţi în teatrele de operaţiuni în calitate de parteneri NATO, în momentul în care vor ieşi din activitate vor fi asemeni altor foşti bugetari. În acel moment nu va mai conta că au fost pe unde au fost, că şi-au riscat viaţa pentru ţară, de fapt, pentru a dovedi că ţara îşi respectă angajamentele luate în momentul în care a devenit stat-membru NATO.
Cei care au îmbrăţişat cariera militară, mulţi dintre ei de la 14 ani, poate vor regreta că au făcut acest pas. Căci în momentul pensionării,  dacă o vor apuca, vor fi cu toţii “o apă şi-un pământ”.

Sursa: comunicat de presa MApN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

23 Responses to “Va fi sau nu va fi o nouă lege a pensiilor?”

 1. altfel says:

  Nu va mai speriati de afirmatiile lui Oprea. Daca va uitati pe mai multe cuvantari d-ale lui veti observa ca are niste formule standardizate. Doar da drumul la caseta si gata “suntem parteneri loiali…”, “lucru in echipa…” si alte cateva. Nu-l intrebati si ce semnificatie au acele expresii! Si nu-l intrebati pentru ce mor romani in Afganistan si pentru ce au murit in Irak. Ca eu n-am vazut tancuri petroliere carand titei irakian in Romania ci numai in USA, si nici n-am auzit ca vom primi si noi ceva din subsolul afgan. Poate o sa primeasca aia care ne tot trimit acolo, fara sa ne-ntrebe.

 2. Nimeni says:

  @ Altfel: ati uitat de “ne facem datoria cu onoare si demnitate”… unii mai putin, altii mai mult zic eu

 3. voinea says:

  Daca Basescu va indrazni sa promulge legea pensiilor isi va semna si sentinta.Pe langa faptul ca isi va incalca toate angajamentele facute poporului roman, va fi suspendat chiar de parlamentul rusinii de la Bucuresti si va sfarsi … limbaj cenzurat

 4. altfel says:

  Nimeni,
  Ai dreptate. Recunosc ca, pe langa defecte, mai am si lipsuri!

 5. Tanemi says:

  Am o propunere.Deoarece incepand cu ianuarie 2010 conform noii legi a pensiilor vom pierde calitatea de fost militar ar trebuii ca semn de protest sa ne adunam cati mai multi pensionari intr-un loc public si sa ardem uniformele militare pe care le-m purtat o viata deoarece tot nu ni se mai recunoaste calitatea de ex militari.SPUNETI-VA PAREREA

 6. A.R says:

  Pt.Tanemi
  Este foarte adevarat ca s-ar putea ca din ianuarie 2011 sa devenim civili dupa bunul plac al unui guvern, dar niciodata, spun niciodata n-as fi in stare sa-mi ard uniforma .Mie personal nu au cum sa-mi scoata din suflet meseria pe care am imbratisat-o din dragoste profunda pentru aceasta tara , cu dorinta nestramutata sa o apar asa cum a facut-o bunicul meu care a luptat in primul razboi mondial si tatal meu vanator de munte, tanar mitralior de nici 20 de ani ranit in muntii Tatra. Dumnezeu sa-i odihneasca !Orice s-ar intampla raman ostasul acestei tari si n-as face pentru nimic in lume un gest de o asemenea gravitate si impolitete . Ma intreb daca cineva nu v-ar mai considera la un moment dat om, domnule Tanemi, ati incepe sa va comportati ca un animal?. Va rog sa va mai ganditi , sa analizati si sa nu actionati atunci cand sunteti foarte suparat.Si pentru ca in finalul mesajului dumneavoastra ne-ati cerut parerea , ei bine parerea mea este ca gresiti profund.

 7. Pedelicius says:

  Io ma gandesc muult mai departe de atat, chestia cu arderea uniformei e benigna. Ati citit interviul lui Andrei Plesu din Ev.Z?
  Citez: “Traian Băsescu e alt gen. E influenţat de servicii, dar, în plus, psihologic vorbind, are un fel de duioşie puberă faţă de tot ce poartă uniformă. E un fel de spirit de corp. Îi plac uniformele, îi place armata, îi place disciplina, îi place stilul ostăşesc.
  Una din primele propuneri pe care i le-am făcut a fost să schimbe şeful de protocol de la Cotroceni. E o meserie grea. I-am propus să mă interesez de cineva de la Externe, despre care ştiam că e bun în domeniu, iar Băsescu mi-a zis: “Două pretenţii am: să fie prezentabil şi când aude imnul sau vede drapelul să ia poziţie de drepţi”. El asta simte: că patria e drapelul, imnul, uniforma.”.
  Acolo e bataia pestelui, ca sa zic asa. Ce au facut politistii cu aruncarea chipielor sa fie joaca de copii pe langa ce ar trebui sa facem noi. Si ma refer aici strict la simbolurile nationale.

 8. altfel says:

  Nu stiu de ce ne scapa, sau uitam, ca este MARE MAESTRU in “una spune, alta crede”. Exista oameni care l-au vazut in intimitate si care spun ca nu da doi bani pe militari. Nu dezvolt, intrucat nu am elemente pe care sa le fi pipait eu, iar gura lumii adeseori vorbeste aiurea. Totusi, vi se pare a fi dovada de dragoste din partea lui fata de armata, faptul ca NU a luat nici un fel de atitudine fata de balacarelile la care au fost supusi militarii de catre Boc si sleahta lui!?! Plesu e poet!

 9. gogu says:

  il doare undeva de uniforma, pt ca chiar este o J.O.!

  daca respecta uniforma militara, de ce a imbracat-o pe fiica-sa in uniforma militara, pe timpul campaniei electorale? sau de ce nu s-a sesizat pt. PORT ILEGAL DE UNIFORMA MILITARA?

  de ce, nefiind militar, a purtat (si nu o singura data) uniforma miltara pe timpul vizitelor in teatrele de operatii? nici el, nici ministrii apararii nu aveau acest drept! dar dadea bine pe sticla, transmitea un mesaj de solidaritate cu militarii. Acum de ce nu manifesta aceiasi solidaritate? pt. ca nu mai este campanie electorala, iar sacii sunt in caruta.

  numai ca sacii sunt cam subrezi, au inceput sa curga, iar unii saci nici nu erau plini cu ce crede JO!

 10. roarmy says:

  Arderea tinutei cred ca este cea mai mare prostie care se poate face. Acest lucru nu poate duce decat la oprobiul public. Va rog sa nu uitati ca armata conduce inca in sondaje la institutiile in care populatia are incredere. Dimpotriva, consider ca marsaluirea intr-o tinuta impecabila, incolonati ca la armata……oau…..va garantez ca ar sensibiliza de mii de ori mai mult opinia publica. Poate asa isi va da seama si boc sau base de cine incearca (si sper sa nu reuseasca) sa-si bata joc sau cu cine incearca sa se joace. Prin arderea tinutei, consider ca nu faceti decat sa va bateti joc de o intreaga cariera, de zeci de ani petrecuti in aceasta tinuta. Deci, eu personal adopt metoda purtarii uniformei la marsul de protest, o uniforma impecabila.

 11. micutzul says:

  Domnilor, este important ca ideile noastre sa nu degenereze. Daca se observa, pe toti ne/au iritat mai mult atacurile in directia statutului de militar ( nu spun nicidecum ca banii nu conteaza). Avand acestea in vedere , cei care ne/am respectat de/a lungul carierei stim ca eram legati de uniformele noastre, mai noi sau mai vechi, dar tot timpul intretinute.Este aberant sa ceri unui militar sa/si distruga uniforma , mai ales pentru a sensibiliza pe un ins ca baselu. Cat va trebuie sa intelegeti ca acest om nu are respect decat pentru bani si pentru el. S/a uitat secventa cu blaga, berceanu si videanu cand, imediat dupa alegeri au iesit de la o ciorba de la MAI ? Nu le ajungeai la nas, doar facusera un boss. Acum i/a zburat pe toti fara jena.
  In concluzie cred ca cel mai bine ar fi ca cei care au tinuta si carora le vine, sa vina in ea in 25.
  Sustin din nou ideea ca noi trebuie sa cerem desfasurarea mitingului la Cotroceni si numai acolo. Nu trebuie sa ne rupem in mai multe parti. De asemenea cred ca cel mai bine ar fi sa cream plutoane de 21 si sa defilam incontinuu asa cum stim noi pe muzica de mars adusa de SCMD. Fiecare pluton sa aiba in fata steagul Romaniei , steagul NATO si steagul UE.
  Fiecare pluton sa se opreasca in dreptul intrarii in palat si sa depuna steagurile UE si NATO.

 12. Un "nesimtit" says:

  Niciodata, dar niciodata nu voi fi eu acela care sa aduca atingere uniformei pe care am purtat-o din copilarie pot spune. Din contra, daca eu voi arata dispret fata de aceasta uniforma, la ce sa ma astept de la altii? Atunci nu le dau apa la moara denigratorilor? Nu se va spune ca eu am renuntat la a mai fi militar, macar si cu sufletul, daca altfel nu ma mai lasa?
  Nu, noi trebuie sa dovedim si opiniei publice ca apartinem acestei frumoase caste, ca mai suntem militari si vom mai fi, la fel ca si cei activi. Numai asa dovedim ca meritam sa stam alaturi de ei oricand.

 13. Covăsneanul says:

  M-aţi convins! Nu aruncăm caschete, nu ardem uniforme! Rămânem drepţi şi demni! Chiar azi am de gând să-mi duc uniforma la o curaţătorie chimică, apoi voi lustri nasturii, aşa ca în timpul LM-ului. (Ştefan Cel Mare)
  Contractul nostru de sânge cu ţara…duca-se naibii! Ce dacă ăştia îţi bat joc de noi şi ne reneagă ca militari? Noi apărăm onoarea şi încrederea în Armată! Nu contează că ăştia nu dau doi bani pe noi , ca rezervişti! Noi suntem demni şi trăim cu iluzia că dacă avem o uniformă mai reprezentăm ceva ! Citiţi blogurile, forumurile ziarelor! Vă veţi îngrozi câtă ură există faţă de Armată şi îndeosebi faţă de pensionarii militari!
  Prefer să protestăm în ţinută civilă, aşa nu voi simţi durerea neputinţei în faţa hoardei portocalii, trădătorilor unepuroi şi nemerniciei cuplului BUBA!PS: Mi-a plăcut şopârla micutzului – veniţi în uniformă, dacă vă mai încape!

 14. lucius says:

  Domnilor,
  Tinand cont de faptul ca la marsul politistilor s-a incercat sa se dea vina pe armata, ca ea ar fi instigat la aruncarea caschetei, consider ca nu e bine sa iesim in uniforme. Daca la politisti s-a emis teoria atentatului la securitatea nationala, va dati seama ce ar iesi daca noi vom fi in uniforme? Oricum SCMD are insemne clare, care arata apartenenta noastra la armata romana. Ar fi pacat sa aratam poporului ca si actiunea noastra este invinsa de catre “ia de la basescu”. Trebuie sa invatam din greselile altora si sa ne adaptam din mers.
  micutzul, legat de demonstratii, repet, pe 07 oct.2010 vom fi alaturi de politisti iar pe 25 oct. 2010 va fi numai demonstratia noastra si exact cum ai spus, locul de desfasurare este Cotroceni. Sunt ferm convins ca pe 25 oct vor veni foarte multi militari din tara, nu stiu cei din capitala (ca sa nu spun ca am oaresce retineri).
  Legat de tematica articolului, incep sa am indoieli din ce in ce mai mari. Faptul CCR-ul a amanat pentru o saptamana sentinta, pe motive economico-politice, nu face altceva decat sa demonstreze caracterul si apartenenta politica a acesteia. Cu alte cuvinte, vorba dl-ui col(rz.) Dogaru, aceasta institutie trebuie “atacata” (dpdv jurudic) ca fiind anticonstitutionala, antidemocratica si toate celelalte anti … Oricum, semnalele catre CCR s-au transmis, ramane sa vedem cat tupeu pot avea si acestia.
  In concluzie, problema este destul de simpla, zic eu – dpdv juridic, este cale lunga. Castigam pe o lege, dar intre timp apare alta care anuleaza drepturile noastre … si tot asa … ei isi bat joc de noi si de toti. Spunea cineva ca singura solutie este demonstratia “de lunga durata” – cel care cedeaza, pierde.

 15. roarmy says:

  lucius, de ce nu in tinuta? Aveti dreptul sa o purtati, purtati-o….cu demnitatea si onoarea caracteristica militarilor. Probabil alta ocazie sa o scoateti de la naftalina nu veti mai avea. Si apropo de instigatori: daca militarii rezervisti vor sta in formatie asa cum a propus micutul, in plutoane de 21, unde dracului sa fie instigatorii?
  Eu cred ca o buna organizare nu poate lasa loc de interpretari.

 16. trotilatul says:

  va reamintesc(numai pt. cei care au uitat)ca dreptul de a purta tinuta militara la pensie il au numai cei care au facut cerere si au primit aprobarea. o data cu aprobarea se specifica si ocaziile cand se poarta(festivitati ,comemorari,etc)

 17. toma says:

  Nu se intelege esentialul problemelor care ne framanta. Cihar daca nu vrem recalcularea prevazuta de legea 119/2010 se va aplica tuturor pensionarilor militari. Trebuie ca prim pas, de importanta capitala, sa scapam de blestematul ala de formular tipizat prin care ne cerem singuri recalcularea si implicit renuntarea la statutul de militar. Trebuie sa obligam MApN sa scoata din procedura birocratica formularul capcana ce ne este impus. Mentinerea tipizatului de care am facut vorbire obtureaza orice posibilitate de reactie din partea noastra.

 18. micutzul says:

  @ roarmy
  Este ca ma duce mintea ? Am scris in alta postare si mai este un coleg care a spus ca cel mai bine ii batem cu armele lor. Cea mai mare grija trebuie sa o avem la provocari care sigur vor veni de la civili….Cred ca cel mai bine este sa fim organizati asa cum am spus, sa ne cunoastem de la plecare si atunci nimeni nu poate sa se infiltreze. La gramada intra unul, arunca cascheta, pantalonii, grenada, nucleara…..si ne face de cacao.

  @ toma
  Tu chiar nu intelegi ca deja nu mai suntem intr/un stat de drept ? Noi avem legi clare cu care am iest la pensie iar o lege noua conform dreptului t/i se poate aplica ( cu privire la marimea pensiei ) doar daca este in avantajul tau. Noua lege sa se aplice celor activi si de acum ar trebui sa/i intereseze pe ei. Dar in Romania orice este posibil….maine vin si/ti baga chiriasi in casa si statul ia chiria …

 19. lucius says:

  roarmy,
  Cred ca am raspuns de ce nu in uniforma. Este buna si ideea lui micutzu – cu plutoanele. Dar va intreb la cate manifestari ati participat? Nu va intreb pt a ma da mare, ci doar daca aveti cunostinta de atmosfera din astfel de momente. Sunt multi care vin de pe margine, sunt multi care se uita. Este de ajuns o clipa de neatentie si dezastrul se produce. Tineti cont de faptul ca vom fi numai noi, iar in cazul in care se produce evenimentul nedorit, sacalii vor sari asupra noastra, a armatei. Daca vrem sa-l infrangem pe base, trebuie sa ne luam toate masurile de precautie.
  Oricum, decizia este luata – noi nu facem altceva decat sa discutam. Tot e bine, inseamna ca ne pasa.

 20. A.R says:

  Pentru ca in 25 Octombrie e planificat miting si pentru ca noi avem drept de port al uniformei militare la sarbatorile nationale si nu numai, cred ca ar fi cu adevarat o demonstratie de onoare ca toti sa formam un bloc compact (fara militari in civil ) ca la parazi si tinandu-ne de brate inlantuiti sa mergem in fata guvernului , la Cotroceni , in fata M.Ap.N. fara sa scandam nimic intr-o tacere desavarsita eventual cu drapele ale Romaniei in formatie. Demni sobrii, fara zambete, glume, iesiri din formatie etc. Impactul ar fi cu adevarat exceptional atat pentru tara cat si pentru exterior.
  Am inteles ca unii nu mai pot purta uniforma din cauze ponderale dar tot cred ca ne-am putea aduna 100 de generali, ofiteri,mm si subof. in uniforma.Am putea forma doua blocuri unul in uniforma celalalt din membrii SCMD in civil cu insemnele proprii SCMD-ului. Ce parere aveti?

 21. lucius says:

  A.R
  Fara suparare si fara ironie: sunt vise frumoase care nu au legatura cu realitatea (a se citi base)

 22. sejc says:

  SOLICIT POSIBILITATEA A INTRA IN POSESIA TEXTULUI CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA IN DOSARUL 1371/33/2010,CURTEA DE APEL CLUJ,PRIN PREZENTAREA EI LA COMENTARII,INFO MILITAR. .CUI MA PUNE IN POSESIA EI ADRESEZ MULTUMIRI.