Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Va întreprinde Israelul o acţiune militară unilaterală împotriva Iranului?

Este posibil ca Israelul să întreprindă “o acţiune militară unilaterală pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară”. Afirmaţia a fost făcută într-un raport întocmit de oficiali americani de rang înalt.

Potrivit lui Jerusalem Post , acţiunea Israelului ar fi oarecum grăbită de mai mulţi factori: progresele iraniene în domeniul nuclear, consolidarea, în viitorul apropiat, a apărării aerianăe iraniene şi extinderea programului nuclear iranian în mai multe locaţii.

Potrivit raportului, intitulat “Preventing a Cascade of Instability”, redactat de Institutul american pentru Politică în Orientul Mijlociu (WINEP), “sancţiunile internaţionale împotriva Iranului trebuie intensificate urgent în baza angajamentului administraţiei Obama de a fi eficientă în raport cu Teheranul”.

Documentul recomandă “sporirea garanţiilor de securitate şi furnizarea de dispozitive de apărare antirachetă şi alte măsuri de securitate aliaţilor din Orientul Mijlociu”. Aceasta, pentru a confirma angajmentul SUA faţă de ţările din regiune şi pentru a descuraja programul nuclear iranian.

Sursa: The Jerusalem Post

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Va întreprinde Israelul o acţiune militară unilaterală împotriva Iranului?”

 1. DE CE BAL says:

  Tel Avivul asteapta doar clarificarea pozitiei presedintelui Obama.

 2. Ando says:

  Interesant cine face afirmatia!

 3. DE CE BAL says:

  Afirmatia dezirabila, pe fond previzibil, irascibil si greu controlabil este asteptata de la actualul presedinte iranian.
  O declaratie publica, in fata unei multimi isterizate, contra Israelului si a aliatului sau traditional poate fi inceputul…sfarsitului. Pentru liderantza actuala de la Teheran.
  Obama va fi ultimul care se va pronunta. Dar…decisiv. Dupa primele lovituri aeriene israeliene.
  Insa pozitia sefului statului american va fi verbal comunicata, la Tel Aviv, pe canale adecvate, inainte de primul raid aerian israelian. De retinut.