Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Vaca de muls MApN l-a făcut pe Becali miliardar iar pe “alţii” milionari

Potrivit Gazetei Sporturilor, DNA îl acuză pe Gigi Becali că, în perioada ’96-’99, a obţinut prin tranzacţii ilegale cu Ministerul Apărării aproape trei sferturi din terenurile deţinute în Pipera.

Alături de alte persoane, finanţatorul din Ghencea a fost trimis în judecată la începutul acestei luni pentru complicitate la abuz în serviciu. Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Rechizitoriul din “dosarul schimbului de terenuri” dintre MApN şi Gigi Becali, numărul 194/P/2007, relevă un amănunt şocant: peste 70% dintre suprafeţele deţinute în Pipera de finanţatorul din Ghencea sînt dobîndite în mod ilegal, potrivit DNA! În documentul de trimitere în judecată a lui Becali, ajuns la începutul acestei luni pe masa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se arată că afaceristul posedă în localitate 41,4 hectare, dintre care 29,7 hectare provin din tranzacţia dubioasă cu Ministerul Apărării.

“Afacere fără documente în minister”
Operaţiunile s-au efectuat în perioada ’96-’99, iar procurorii remarcă faptul că “în aceeaşi zi, învinuitul Becali George încheie contractul de vînzare-cumpărare, obţine scoaterea din circuitul agricol şi certificatul de urbanism, fapt ce conduce la presupunerea rezonabilă a exercitării unei influenţe asupra funcţionarilor unor instituţii publice – Primăria Voluntari, Oficiul de Cadastru”.

În opinia anchetatorilor, business-ul a fost posibil şi datorită complicităţii lui Dumitru Cioflină, fost şef al Marelui Stat Major, şi a lui Victor Babiuc, ex-ministru al apărării, care au aprobat schimburile, refuzate anterior de ministrul Gheorghe Tinca. “Problema era gestionată în cadrul ministerului ca o adevărată afacere frauduloasă, fără un ordin scris, în lipsa unui document care să ateste necesitatea terenului, cu precizarea suprafeţei, a formei, a amplasamentului”, notează procurorii. Spre a-l capacita pe Babiuc, Becali i-a vîndut fiicei acestuia, Ioana, 700 mp din terenul luat fraudulos de la MApN. “Preţul a fost simbolic”, după cum se precizează în rechizitoriu.

Documentul arată şi că Becali a avut grijă ca expertizele de evaluare a terenurilor să servească aceleiaşi cauze dubioase: “Expertul Vasiloiu Marin concluziona că valoarea unui m.p. de teren aparţinînd învinuitului Becali George este de 72.820 ROL, iar al celui deţinut de Ministerul Apărării e 75.128 ROL. Din verificările efectuate rezultă că expertiza a fost solicitată de Becali George, iar onorariul a fost achitat tot de către acesta”.
Realitatea ar fi fost radical diferită: “S-a stabilit că raportul de valoare între terenurile predate la schimb de MApN şi Becali George era în anul 1996 de 10,5/1, iar în 1999 de 9,3/1″. Gigi Becali n-a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
892.758 de dolari e prejudiciul cauzat statului prin schimbul ilegal de terenuri, potrivit DNA

Învinuiţii sun trimişi în judecată pentru:
– Dumitru Cioflină (fost şef al Marelui Stat Major) – abuz în serviciu
– Victor Babiuc (fost ministru al aApărării) – abuz în serviciu; luare de mită
– Ioana Babiuc (fiica lui Victor Babiuc) – complicitate la luare de mită
– George Becali (finanţator Steaua) – complicitate la abuz în serviciu
Prejudiciu reclamat de un cetăţean: 1,25 milioane USD!
Pasaj relevant din rechizitoriu vizavi de potenţialele prejudicii create şi unor cetăţeni: “La data de 17.05.2006, numitul Grigore Nicolae a formulat plîngere împotriva persoanelor responsabile pentru efectuarea nelegală a schimburilor de terenuri dintre MApN şi Becali George. Schimburile au făcut imposibilă reconstituirea terenului pe vechiul amplasament. Se consideră prejudiciat cu suma de 1.250.000 USD, reprezentînd diferenţa de valoare între terenul la care era îndreptăţit şi terenul care i-a fost atribuit,  la groapa de gunoi”.
“Mi s-a părut suspect modul în care au fost încheiate actele şi diferenţa de valoare dintre terenuri, dar fiind militar nu puteam comenta ordinele”
Aurel Iorga, învinuit:  “Discutam cu colegii că schimbul era dezavantajos pentru minister. Un metru pătrat la ferma Roşia costa 30 dolari, iar terenul de la Ştefăneşti, o mlaştină, valora circa 1 dolar metrul pătrat”.
Mihai Iliescu, martor: “Discuţiile au fost tensionate prin atitudinea agresivă a lui Becali George. Acesta şi-a impus punctul de vedere în sensul că suprafeţele de teren ce urmau a fi schimbate trebuiau să fie egale, nu să conteze valoarea lor economică”.
Aurel Ivan, martor: “Schimburile de terenuri dintre MApN şi Becali George au reprezentat de la început o afacere imobiliară, aşa cum sincer afirma chiar învinuitul”.

rechizitoriu complet

Ne bucură sincer că actuala conducere a MApN are expertiză imobiliară superioară, lucru care va permite ca cedările de teren de către Armată să se facă legal, fără complicaţii juridice şi implicit spre folosul beneficiarilor.

sursa: Gazeta Sporturilor

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.