Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Vârsta de pensionare a militarilor va fi de 55 de ani şi stagiul minim de cotizare pentru pensionare de 15 ani

Un amendament al PSD privind reducerea vârstei de pensionare a militarilor de la 60 la 55 de ani, precum şi scăderea perioadei stagiului de cotizare de la 20 la 15 ani, a fost adoptat de plenul Senatului  miercuri, 05 mai.
Amendamentul a fost susţinut şi de grupul independenţilor.

Amendamentul, iniţiat de mai mulţi senatori social-democraţi, Elena Mitrea, Laurenţiu Coca, Mihăiţă Găină şi Moga Nicolae, care a fost respins iniţial de comisia sesizată în fond, prevede ca ” vârsta de pensionare a militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale este de 55 de ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, în condiţiile în care Legea pensiilor prevedea iniţial vârsta de 60 de ani pentru aceste categorii”.

Mai mult, amendamentul coboară perioada stagiului minim de cotizare pentru categoriile menţionate anterior de la 20 de ani la 15 ani, şi prevede ca stagiul complet de cotizare este 25 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, faţă de 30 de ani cât era prevăzut iniţial.

Preşedintele Comisiei de muncă, democrat-liberalul Cristian Rădulescu a explicat că punctul de vedere al comisiei este negativ, deoarece reducerea “este benefică pentru persoane, dar nu pentru sistem”.

Grupul independenţilor a anunţat că va susţine acest amendament şi îl vor promova, moment în care senatorul PSD Adrian Ţuţuianu le-a reproşat că anunţă “promovarea unui amendament, în condiţiile în care acesta a fost elaborat şi susţinut de social-democraţi.

“Că s-au raliat astăzi nu poate decât să ne bucure, dar să nu încerce să spună că au promovat un asemenea amendament”, a spus Ţuţuianu.

Senatorul independent Liviu Câmpanu a ţinut să precizeze că promovarea se face prin vot, la acest lucru făcând referire comentariul. “Noi vorbeam de vot, de nimic altceva”, a subliniat acesta. Câmpanu i-a criticat apoi pe social-democraţi, care au susţinut în mai multe rânduri amendamentul, că fac declaraţii politice, susţinerea unui amendament trebuind făcută printr-o singură persoană. “Faptul că 5-6 senatori PSD susţin un amendament nu arată decât că PSD vrea să tergiverseze discuţiile pe Legea pensiilor”, a spus Câmpanu.

În cele din urmă, amendamentul a fost supus la vot, în favoarea adoptării acestuia exprimându-se 48 de senatori, iar împotrivă 47, fără abţineri.

sursa: NewsIn

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Vârsta de pensionare a militarilor va fi de 55 de ani şi stagiul minim de cotizare pentru pensionare de 15 ani”

 1. Victorian says:

  pai,e un semn bun ca s-au raliat si independentii…daca vor fi consecventi si la celelalte amendamente…poate,poate iesim la liman…Doamne ajuta!

 2. ELENA says:

  Eram – impreuna cu secretarul general al SCMD si cu dl. gl. Gropan – in Comisia de munca si am vazut “in direct” cum au luptat pentru noi, militarii, dna senator Elena Mitrea de la Bacau si dl. senator Coca de la Valcea. Era si dl. Campanu (pe vremea aia nu era independent). Se abtinea de la orice comentarii. La votul in Comisie nu nu am mai asistat (de fapt, am plecat la alta comisie unde se discuta Abrogarea cap. IV din legea 329), dar ma bucur ca, in final, si independentii (ma refer aici direct la dl. Campanu) voteaza “pentru” noi.
  E important cine formuleaza amendamentul, dar e … ingrozitor de important si cum se voteaza in final.

 3. stefan says:

  sa ne spuna daca amendamentele la lege au trecut de camera deputatilor

 4. micutzul says:

  Trebuie sa urmarim cum voteaza fiecare senator si deputat. Facem listele si le dam note ca la examene 5.65 , 7.62, 9 , etc. Tare cred ca trebuie sa ne pregatim cataloagele.