Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Vechiul-nou procuror şef al Secţiei parchetelor militare din cadrul PICCJ?

gen.Ion Vasilache. foto evz.

gen.Ion Vasilache. foto evz.

Dintr-un comunicat de presă al CSM, aflăm că în şedinţa din data de 2 iulie 2013, a Secţiei pentru procurori a CSM, au fost audiaţi domnul procuror IACOB MARIUS, doamnele procuror CAMEILA SUTIMAN şi SIMONA BRĂDICEANU precum şi domnul procuror militar general-maior ION VASILACHE, candidaţi nominalizaţi de Ministrul Justiţiei pentru funcţiile de: procuror şef adjunct al DNA, procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ, procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul PICCJ şi procuror şef al Secţiei parchetelor militare din cadrul PICCJ.
Tot din domunicat mai aflăm că “în urma  analizării proiectelor de management prezentate, precum şi a interviului susţinut de candidaţi, în temeiul art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru procurori a CSM a decis acordarea următoarelor avize:

– pentru domnul procuror IACOB MARIUS – aviz pozitiv cu unanimitate de voturi;
– pentru doamna procuror CAMEILA SUTIMAN – aviz pozitiv cu unanimitate de voturi;
– pentru doamna procuror SIMONA BRĂDICEANU – aviz pozitiv cu majoritate de voturi;
– pentru domnul procuror ION VASILACHE – aviz pozitiv cu unanimitate de voturi.

Căutând să aflăm cine ar urma să fie procuror şef al Secţiei parchetelor militare din cadrul PICCJ, am aflat următoarele:

Se pare că generalul magistrat Ion Vasilache, şef al Parchetelor Militare, nu numai că nu a înregistrat nu-ştiu-ce rezultate, ci “se poate lăuda” (dacă se poate spune asta!) cu “cel mai mare rateu post-decembrist din Justiţie”, potrivit lui Ondine Gherguţ de la “România liberă”.  În ciuda acestui fapt, Vasilache a fost propus, din nou, şef la Secţia Parchetelor Militare de către ministrul Justiţiei,Robert Cazanciuc.

Acest general a devenit cunoscut pentru că i-a reţinut fără probe şi apoi a tot obţinut mandate de arestare preventivă pentru mai mulţi militari nevinovaţi. În 2009  Vasilache i-a acuzat de furtul a 62 de arme – mitraliere, pistoale, inclusiv un aruncător de rachete – de la depozitul MApN-ului de la Ciorogârla.

Militarii care fuseseră arestaţi fără probe se pot considera nişte norocoşi, pentru că, procurorul civil Codruţ Olaru, pe atunci şef DIICOT, i-a prins pe adevăraţii hoţi de arme.

Se pare că la momentul respectiv, Vasilache a cerut arestarea militarilor, chiar dacă n-a găsit nici o armă din cele furate, pentru a nu fi apoi acuzat că lasă liberi nişte “terorişti” care, având la dispoziţie arsenalul furat, ar fi putut comite cine ştie ce atentate.

După circa 9 luni, procurorul civil Codruţ Olaru, i-a prins pe adevăraţii hoţii – Clanul Sportivilor – şi a recuperat şi armele. Cei nevinovaţi au fost eliberaţi iar Vasilache… s-a internat în spital.

Soldaţii au fost ulterior achitaţi, iar şefii lor – condamnaţi doar pentru călcare de consemn.

O. Gherguţ afirmă că: “Fiind oameni simpli, săraci şi fără prea multă carte. soldaţii  n-au ştiut să ceară CSM să-l elimine pe Vasilache din magistratură, n-au ştiut să-l dea în judecată pe şi să-i ceară despăgubiri pentru cumplita nedreptate”.

Mergând mai departe, Ion vasilache a prezentat în cadrul audierii, ca priect al său: clarificarea dosarelor revoluţiei. Adică, dosarele în care, în ultimii trei ani, cât a fost şef al Secţiei Parchetelor Militare în timpul primului său mandat, Vasilache  nu a făcut nimic.

Iar acum, generalul Vasilache a primit din partea CSM “aviz pozitiv cu unanimitate de voturi”. Prin urmare, no comment!

S.B., InfoMondo Militar

Sursa: comunicat de presa al CSM, Romania libera

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Vechiul-nou procuror şef al Secţiei parchetelor militare din cadrul PICCJ?”

  1. Toţi cei 6 procurori propuşi de Victor Ponta, pe vremea când asigura şi interimatul la Justiţie (propuneri în înţelegere declarată public cu preşedintele Traian Băsescu) la şefia Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi DIICOT au primit aviz pozitiv, joi seară, de la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ei urmează să fie numiţi în funcţie, prin decret prezidenţial, cel mai probabil vineri. De data aceasta consensul a fost total între Ponta, Băsescu şi CSM, inclusiv în privinţa lui Tiberiu Niţu, propus prima dată (în noiembrie anul trecut) de fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru şi respins atât de CSM , în decembrie, cât şi de preşedintele Traian Băsescu, în ianuarie . După acest episod, nimeni nu se mai îndoieşte că numirile la şefia parchetelor sunt politice.

  2. Tudor Raneti says:

    Trebuie sa fii tampit sa crezi ca exista vreo numire intr-o functie de conducere pe orice fel de criteriu meritocratic, si trebuie sa fii tampit sa nu pui egal intre Ponta si Basescu. Toti magistratii CSM sunt exclusiv numiti de presedintele Romaniei, ori mandatul acestuia fiind continuu este evident ca i-a numit pe majoritatea din actualii CSMisti, si CSM-ul este de fapt Basescu, iar Tziganciuc si Nitu sunt colegii lui Kovesi, din nou Basescu. Stau si ma mir la ce prost e Basescu lasandu-l pe frac’su in arest, in situatia in care romanii sunt papagali si lasi ar putea si maine sa se declare dictator peviata, pe fata. In Tailanda tocmai a fost un puci militar, si-i doare in cot pe dictatori de papagali si drepturile lor democratice si protestele lor pasnice de papagali.