Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Verdict final în cazul accidentului aviatic de la Fundata

Pe 7 februarie a fost dat verdictul final în cazul accidentului aviatic în care a fost implicat elicopterul militar de tipul SIKORSKI CH-53D al cărui echipaj era format din militari israelieni şi români.

Astfel, în urma anchetei s-a concluzionat că la baza catastrofei aviatice de la Fundata  s-a aflat un factor obiectiv concretizat în condiţiile meteo nefavorabile întâlnite pe timp de zbor, a căror evoluţie concretă nu a putut fi prevăzută (caz fortuit), potrivit MEDIAFAX.

Echipajul s-a confruntat cu schimbări bruşte şi de mare amplitudine ale condiţiilor meteo, constând în coborârea plafonului de nori şi scăderea vizibilităţii sub limitele de zbor VFR (zbor la vedere), fenomene atmosferice greu previzibile în apropierea acestor forme de relief.

În zonă şi în perioada de referinţă s-a constatat că situaţia meteorologică a fost caracterizată de instabilitate atmosferică şi de o mare variabilitate a elementelor de mediu caracterizate prin nebulozitate.

Evoluţia condiţiilor meteo la altitudine şi mai ales în zone muntoase este greu de stabilit cu certitudine, deoarece apariţia curenţilor ascendenţi şi descendenţi specifici acestor forme de relief generează fenomene atmosferice care se modifică local într-o succesiune imprevizibilă, aşa cum rezultă din hărţile de sol România – Secţiunea Curbura Carpaţilor din zona de referinţă şi din harta zonei de impact.

Catastrofa aeriană nu s-a datorat unor motive tehnice sau erori umane, ci la originea acesteia s-a aflat un factor obiectiv, respectiv condiţiile meteo nefavorabile întâlnite pe traiectul de zbor, a căror evoluţie concretă nu a putut fi prevăzută, arată Ministerul Public.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.