Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Veşti bune pentru pensionarii militari ale căror pensii au fost diminuate în decembrie 2010

Veşti bune pentru pensionarii militari ale căror pensii au fost diminuate. Plenul Senatului a adoptat în unanimitate, Proiectul de lege prin care sunt majorate pensiile militare care au fost reduse în luna decembrie 2010.
Măsura va fi aplicată doar în cazul celor care au obţinut sume mai mici după recalcularea sau revizuirea pensiilor.

Proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari ai PNL şi PSD – printre care şi Corneliu Dobritoiu şi Gabriel Oprea – urmează să fie supus votului final în Camera Deputaţilor.

Potrivit actului normativ adoptat de Senat, “măsura de majorare a pensiilor militare la nivelul din 2010 ar urma să fie aplicată din luna următoare intrării în vigoare a legii”, conform MEDIAFAX, RTV

Cu toate acestea, Guvernul a susţinut ca dată de intrare în vigoare doar data de 1 ianuarie 2014.

Cadrele militare provenite din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care au înregistrat o reducere a pensiilor militare, “pentru a putea beneficia de majorarea veniturilor diminuate trebuie să adreseze Casei de Pensii o solicitare”.

Solicitarea este necesară pentru emiterea unei decizii de revizuire.

Sursa: Senatul României, MEDIAFAX, RTV

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

31 Responses to “Veşti bune pentru pensionarii militari ale căror pensii au fost diminuate în decembrie 2010”

 1. Casandra says:

  Alooooooooooooo!
  Suntem cu toate ţiglele pe casă?
  Ce solicitare, în baza cărei legi şi ce să cer? Să mi se aplice legea care a fost (va fi) promulgată pentru revenirea la cuantumul din decembrie 2010, adică legea după care plângem de atâta timp?
  Şi sunt eu sigur că solicitarea mea va fi citită de vreo comisie de aplicare a legii până pe la Paştele din anii care vor veni?
  Cine a scris articolul ăsta, vrea să ne transmită oare, un alt mesaj?

 2. Garuso says:

  De anume rezulta din textul propunerii legislative cerinta de a solicita emiterea unei decizii de revizuire, dupa cum afirmati dvs prin preluarea integrala a comunicatului MEDIAFAX, citez: “Cadrele militare provenite din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care au înregistrat o reducere a pensiilor militare, pentru a putea beneficia de majorarea veniturilor diminuate trebuie să adreseze Casei de Pensii o solicitare” ???
  Atunci cum interpretati alin.(1) al art.2 al L121/2013, citez:

  Art.2 – (1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie revizuite conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa de pensii opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

 3. eu says:

  Citit si blogul scmd-ului. Iar LATRA ELM, iar o luam in freza. Debilul asta nu poate sa taca niciodata ?! Camera decizionala este C.Dep. Iar pana acolo mai este drum lung al dracului. Rugati-l, care-l stiti ca mie mi-e scarba de avortonul asta, sa taca pana ne vedem sacii in caruta. Daca nu era dogarele aveam legea de multa vreme. Asa, inca nu se stie, dar comentariile lui de handi vor determina o stare de voma in politicieni de vom ajunge iar unde am fost, adica nicaieri.

 4. dracula2 says:

  Dax – cezare , de ce ti-ai postat numai semnatura ?

 5. gigimarga says:

  Pentru militarii care au murit de inimă rea, cine plăteşte?

 6. Dax says:

  Faceam ..vocalize in portugheza fraiere ..si nu stiam ca am liber la postare!!

 7. dracula2 says:

  Acum am inteles … faceai vocalize … cu gura !

 8. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  POFTA BUNA, DACA AI MAI FOST SI MILITAR E GRAV RAU DE TOT.

 9. ANDU says:

  CEI CARE AU PRIMIT BANI MAI MULTI,DIN CAUZA APLICARII AIUREA A HG1019, IAR ACUMA,CUANTUMUL LOR A REVENIT LA NORMAL(ADICA PENSIA TAIATA MASIV),VOR TREBUI SA RETURNEZE BANII PRIMITI IN PLUS,DIN IANUARIE 2012 PANA IN APRILIE 2013?

 10. Dax says:

  Bineinteles domnul ANDA!!!

 11. coopernick says:

  @andu
  cf art 2 alin 2 din L121/2013, se face derogare de la L263 si nu se mai recupereaza.

 12. De La Logistica says:

  Bravo ! Sa traiesti , Mult si Bine !

 13. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  CCR: Modificările aduse Statutului cadrelor militare sunt constituţionale
  22 Mai 2013
  Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, miercuri, că modificările aduse Statutului cadrelor militare sunt constituţionale, potrivit unui comunicat al CCR remis România liberă.
  Este vorba despre modificările aduse la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aduse după ce actul normativ a fost trimis de preşedinte pentru reexaminare.
  Constituţionalitatea Statului cadrelor militare a fost luată în discuţie de către judecătorii CCR după ce, în data de 9 aprilie, 25 de senatori ai PDL au contestat modificările aduse Legii statului cadrelor medicale.
  “În ziua de 22 mai 2013, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile articolului unic pct. 5 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care se introduce art.86 alin.(2²), obiecţie formulată de un număr de 25 senatori.
  În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului unic pct.5 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care se introduce art.86 alin.(22), în raport cu criticile formulate.
  Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României”, se arată în comunicatul Curţii.
  Potrivit democrat liberalilor, legea adoptată depăşeşte cadrul cererii de reexaminare formulată de şeful statului şi dezbătută în cele două Camere ale Parlamentului, fiind astfel neconformă cu prevederile articolului 77 alin. (2) din Constituţie şi cu toată jurisprudenţa Curţii Constituţionale.
  Democrat-liberalii au menţionat că parlamentarii puterii au adoptat un alineat 2² la art. 86 din această lege, la dezbaterea cererii de reexaminare a preşedintelui, “al cărui conţinut nu are nicio legătură cu conţinutul cererii de reexaminare în cauză”.
  “Conţinutul cererii de reexaminare se referă la aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi a amiralilor, după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani şi la trecerea în rezervă a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregătire fizică, în timp ce textul adăugat la Legea rezultată după reexaminare se referă la ministerele cărora li se aplică dispoziţiile din art.86 alin.(2) care, la rândul său, priveşte condiţiile în care coloneii şi comandorii pot fi menţinuţi peste limita vârstei de grad prevăzută la art.92 din Legea nr.80/1995″, arăta liderul grupului senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, într-un comunicat de presă.
  Senatorii au decis, în 9 aprilie, că militarii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei de pensionare până la vârsta de 60 de ani, cu aprobarea conducerii instituţiei, în funcţie de nevoile de încadrare. Ei au adoptat, cu un amendament, actul normativ de modificare a Legii 85/2005 privind statutul cadrelor militare, retrimis în Parlament, pentru reexaminare, de către preşedintele Traian Băsescu. Proiectul a fost adoptat cu 103 de voturi “pentru”, 28 “împotrivă” şi trei abţineri.
  Conform unui amendament propus de Comisia pentru apărare şi însuşit de senatori, prevederile proiectului de lege se vor aplica în exclusivitate MApN şi structurilor militarizate ale MAI.
  Potrivit proiectului, pensionarea cadrelor MApN şi MAI se va face gradual – generalii cu o stea se vor pensiona la vârsta de 56 de ani, cei cu două stele la 57 de ani, cei cu trei stele la 58, iar generalii cu patru stele la 59 de ani.
  Prelungirea perioadei până la 60 de ani se poate face potrivit deciziilor luate de comisiile de selecţie care funcţionează în instituţiile militare, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apărării.
  Preşedintele Comisiei de apărare a Senatului, Corneliu Dobriţoiu, a menţionat, în timpul dezbaterilor, că serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor funcţiona în baza Legii 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face în funcţie de ierarhia care subordonează acele instituţii.
  Senatul a adoptat acest proiect de lege în calitate de Cameră decizională.
  Deputaţii au reexaminat, în 26 martie, la cererea preşedintelui Băsescu, Legea privind statutul cadrelor militare, adoptând, cu 302 voturi “pentru”, 2 “împotrivă” şi 13 abţineri, raportul Comisiei de apărare care stabileşte că generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani, cu aprobarea şefului unităţii.
  Deputaţii au menţinut prevederea criticată de preşedintele Traian Băsescu potrivit căreia un general care poate să iasă la 56 de ani la pensie poate fi menţinut de către conducătorul instituţiei până al 60 de ani, completând proiectul de lege, însă, prin adăugarea unor prevederi clare prin care se stabileşte momentul în care generalii ies la pensie. Astfel, în urma reexaminării proiectului de lege, Camera a stabilit, în urma adoptării raportului Comisiei de apărare, ca un general cu o stea să iasă la pensie la 56 de ani, un general cu două stele – la 57, un general cu trei stele – la 58 de ani şi un general cu patru stele – la 59 de ani.
  Şeful statului(Romania nu mai are presedinte conf.art.80 din Constitutie?) a cerut Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede că generalii şi amiralii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei.
  El a prezentat, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care a trimis legea înapoi spre reexaminare, după care a precizat: “Eu sper că această lege să nu mai plece din Parlament niciodată”(asta este ordin sau imixtiune??).
  “Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională, şi sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădeşte o evidentă prostie”, mai spunea Băsescu.

 14. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  COMUNICAT DE PRESĂ
  În ziua de 22 mai 2013, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituția României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcționarea Curții Constituționale, s-a întrunit pentru a soluționa, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate referitoare la dispoziţiile articolului unic pct. 5 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care se introduce art.86 alin.(2²), obiecţie formulată de un număr de 25 senatori.
  În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului unic pct.5 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care se introduce art.86 alin.(22), în raport cu criticile formulate.
  Argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.
  Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol
  al Curţii Constituţionale

 15. gigimarga says:

  Nu vreţi să înţelegeţi că dacă se aplica corect la toţi militarii legea 119/2010 zbura demult băse şi compania! Tov. general cu 4 stele verzi oprea a făcut o şmecherie cu HGS 1019/2010 şi a rostogolit problemele pentru mai târziu, adică pentru acum şi mulţi nu vor să înţeleagă şmecheria! Oricum statul nu v-a plăti un leu în plus la nimeni aşa că, pregătiţivă pentru ce e mai rău!

 16. lute says:

  Licuta, din scafarlia ta doar atat a iesit? Un alt nickname, iar in rest tot copy-paste?…

 17. Dan Aldea says:

  Da cei care sau pensionat dupa 2011 si au pensie mica fac cerere sau cum?.

 18. ANDU says:

  CUM ADICA,DACA SE APLICA LA TOTI HG 1019 INVENTAT DE IZMANAR,NU MAI SCADEA LA NIMENI PENSIA.
  PAI ATUNCI,O SA FIE O PROBLEMA GRAVA.
  TOTI MILITARII CARE NU AU AVUT APLICAT HG 1019,IAR PENSIA LOR A SCAZUT DUPA REVIZUIRE, VOR DA STATUL IN JUDECATA,PENTRU A LE FI SI LOR APLICAT HG1019,PE PERIOADA IANUARIE 2012-APRILIE 2013.
  SI NU PREA AU CUM SA PIARDA DE DATA ASTA.

 19. gheo says:

  Ati crezut ca astia da cu “amandoua mainile” fara acoperire ?”, da, da … trebuie sa ceri !!!, dupa, nu mai ceri altceva !!!, stiu ei bine ce fac !.

 20. mos alecu says:

  @Dan Aldea Mai 23, 2013 at 3:20 am :
  Presupunind ca va referiti la proiectul de lege recent aprobat de Senat …
  Acest proiect se refera DOAR la pensiile recalculate (revizuite) in baza L.119/2010 (OUG 1/2011) … adica la acele pensii stabilite inainte de 01.01.2011 .

  Cei pensionati dupa 01.01.2011 au “beneficiat” de prevederile L.263/2010 ; ca urmare ei nu sint “in vederile” acestui proiect de lege …

  Daca cei iesiti la pensie “sub obladuirea” L.263/2010 se considera discriminati fata de cei recalculati/revizuiti prin L.119/2010 (sau fata de cei iesiti la pensie pe L.164/2001) … sa-si spuna pasurile si sa-si faca auzite propunerile !

 21. Bailes Felix says:

  Domnilor,sa nu ne imbatam cu “apa chioara,,Senatul a votat acest proiect de lege,dar sa vedem cand v-a ajunge si in Camera Deputatilor…camera decizionala?!!!Interesul nostru al pierdantilor este sa se voteze cat mai repede,si sa primim drepturile de pensie pe care le-am avut in decembrie 2010,dar pana acolo drumul este ff lung.Deocamdata ,consider ca pontistii ne-au dat doar o aspirina..la vrajeala …sa nu iesim in strada si sa activam si alte sindicate nemultumite de prestatia guvernului lor de ..mincinosi..!!!Vom vedea cum vor decurge lucrurile ,si vom actiona tot asa cum vor stabili ei.Daca pana la sfarsitul acestei luni(mai),nu vor aproba acest proiect de lege,eu personal am puterea de a influenta cam 1000 de persoane sa nu participe la referendumul Constitutiei.

 22. De La Logistica says:

  Urmeaza reactia presei dedicata luptei impotriva drepturilor pensionarilor militari . A inceput cu tuciuriul se la B1Tv, cel facut colonel de catre domnul Oprea si acum sufera ca la trimis in front domnul Dobritoiu. Tuciuriul , vede armata ca pe ” o multitudine de alcolici , securisti , etc , care preseaza puterea politica cu… ( nu am mai retinut , am vomitat) “.

 23. Bailes Felix says:

  Domnule…de la Logistica..”te rog foarte mult sa te exprimi corect,si sa-ti duci ideile ce vrei sa ti le exprimi pe aicea,pana la capat.Bineainteles ca si eu ma uit la B1 TV,si sa stiti ca acest post de TV,deocamdata este si singurul al opozitiei….pe celelalte antene si RTV-uri ce sa vad…cum astia cauta sa scoata din parnaie infractorii,sau cum ne fac ei reclame la puscariasii,….vezi ce meniuri fabuloase auu astia..,pai noi pensionarii multi nu ne permitem ..haleala zilnica a lor!!!?

 24. De La Logistica says:

  Nene , m-ai speriat cu imperatrivul dumitale !. Ce inseamna sa ma exprim corect ? Ce inseamna sa-mi duc ideile pana la capat ?. Eu m-am adresat unor oameni inteligenti . Imi pare rau daca nu sunt pe intelesul sau placerile dumitale. Pentru documentare, urmareste si articolele sau opiniile exprimate in publicatia scrisa a B1 Tv , respectiv ziarul EVZ, cu privire la problematica pensionarilor militari. Constat ca dumneata ai o problema politica . Sa fii sanatos si rezolv-o !.

 25. Bartolomeu says:

  Legea pensiilor militare “nesimtzite” face parte din propaganda celor care conduc Romania ultimilor 20 de ani.De ce a fost nevoie de aceasta lege cand Romania traverseaza o perioada de criza economica si in final a dus la cresterea bugetului de “pensii nesimtzite”? Statul are instrumentul numit impozit pe venit…Evident legea a fost data cu “dedicatzie speciala”.Se arunca cu noroi intr-o categorie de oameni care mai pastreaza ceva din sentimentul numit patriotism, si se avantajeaza “anumite personae” din aceeashi categorie (aservita politicienilor de la putere).Unele “afaceri” cu finalizare in justitzie (Stanculescu-Motorola;Terenuri-Babiuc) se datoreaza unor oameni care traditzional respecta proverbul: …”cand nu mai ai nici o shansa, lupta pentru onoare”…Babiuc a fost si ministrul justitziei unde a mai facut “afaceri”, evident la indicatzile partidului care la “instalat”…Din pacate sunt din ce in ce mai putzini chiar in randurile celor care au educatzie militara.Armata reprezinta o fortza in interior si impune respect in exterior (mai ales vecinilor de granitza).Aparitzia super-puterilor militare impiedica (doar) razboiul mondial.Tzarile care au respectat si respecta armata (USA, Germania, Japonia etc.) sunt tzarile care trec peste momentele grele mult mai repede. Bartolomeu

 26. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  LEGEA REPARATORIE INREGISTRATA LA CAMERA DEPUTATILOR
  Luni 27 05 2013, a inceput la Camera Deputaților, in regim de urgenta, procesul legislativ pentru proiectul de lege L121, adoptat de Senat.
  Aceasta a fost inregistrata cu numarul PL-x nr. 164/2013 (pura coincidenta) – Proiect de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională si trimisa pentru aviz la: Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi si pentru amendamente si raport la Comisia pentru muncă şi protecţie socială si Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (termen depunere amendamente: 04.06.2013 si depunere raport: 13.06.2013)
  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=13122

 27. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  Indemnizatia de comanda (de conducere) a fost instituita prin HCM 1963/1969 .
  Nicolae Ceausescu “a preluat” conducerea PMR (viitorul PCR) si apoi si a RPR (viitoarea RSR) in martie 1965 . Deci “a indraznit sa inventeze asa ceva in armata” . Oare de ce ???

 28. dracula2 says:

  Poate ca era normal sa-ti spui si parerea personala pensionarule . Si sa apui si de unde ai furat informatia .

 29. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  “Întrucât instituţiile titulare ale caselor de pensii sectoriale (M.Ap.N, M.A.I., S.R.I) au comunicat că au identificat în bugetul aferent anului 2013 sumele necesare pentru reîntregirea pensiilor diminuate, vă propunem să modificaţi Punctul de vedere al Guvernului înaintat Parlamentului României – favorabil iniţiativei legislative, cu luarea în considerare a aplicării Legii în cel mai scurt timp posibil de la aprobare, urmând ca fondul pentru 2014 să fie stabilit prin bugetul pentru acest an.”

  Extras dintr-o scrisoare ce vrea sa revolutioneze teoria bugetului.*:P tongue
  Tare sunt curios cine este autorul (persoana, nu organizatia).
  Unde esti nene Iancule?
  Ionel Ujica

 30. coopernick says:

  Ceva de genul acesta, daca nu identic, a zis, parca, @mos alecu pe plano10.

 31. Bulcifer says:

  Sperante tot mai sunt!!