Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Vicepreşedintele Comisiei pentru apărare îi cere Preşedintelui convocarea CSAT pentru dicuţii legate de protecţia spaţiului aerian românesc

Vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Deputatul PNL George Scutaru,  i-a solicitat, marţi, şefului statului Traian Băsescu să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a discuta problema protecţiei spaţiului aerian românesc după 2013, când va expira resursa de zbor a avionului MIG-21 LanceR.

Solicitarea lui Scutaru vine în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a declarat că România nu va mai avea, după 2013, capacitatea de a-şi proteja propriul spaţiu aerian.

“Pentru că are pârghiile constituţionale necesare, pentru că atribuţiile pe care şeful statului le are în domeniul securităţii naţionale îl obligă să se implice, îi solicit preşedintelui Traian Băsescu convocarea CSAT, pentru a discuta consecinţele militare şi politice ale unei asemenea situaţii dureroase nu doar pentru aviaţia militară română, ci pentru întreaga armată. Cred că încă se mai pot identifica soluţii, că se mai pot găsi variante de finanţare împreună cu partenerii externi”, a afirmat Scutaru, printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Deputatul PNL propune ca la şedinţa CSAT pe această temă să fie invitaţi liderii partidelor parlamentare de opoziţie, precum şi preşedinţii comisiilor parlamentare pentru apărare, fiind vorba despre “o chestiune de securitate naţională ce ţine cu adevărat de interesul naţional”.

Parlamentarul liberal consideră că pentru a se rezolva această problemă este nevoie de voinţă politică, dar şi de “imaginaţie şi determinare”. În opinia lui Scutaru, Traian Băsescu şi Guvernul Boc trebuie să găsească rapid o soluţie, deşi dotarea Armatei Române cu avioane multirol presupune costuri importante.

George Scutaru îl critică, de asemenea, pe şeful statului pentru declaraţia sa de pe postul public de televiziune, afirmând că cele spuse de Băsescu demonstrează “eşecul” actualului regim în rezolvarea unei probleme de securitate naţională.

“Resemnarea mioritică de care dă dovadă domnul Băsescu nu prea îi stă în fire, cu atât mai mult când vorbim despre un subiect care priveşte protecţia spaţiului aerian naţional, siguranţa naţională, dotarea Armatei Române şi, mai ales, siguranţa vieţii piloţilor români. Traian Băsescu aruncă flăcări când vine vorba de moguli, ţine sub rafale liderii opoziţiei, se încruntă la poliţişti, dar dă din umeri când se referă la un eşec din sfera sa de acţiune constituţională – securitatea naţională”, mai spune Scutaru în comunicatul citat.

Liberalul îi aminteşte şefului statului că, în 2013, când România nu îşi va mai putea apăra spaţiul aerian, el va avea tot calitatea de preşedinte al României şi “nu îşi va plimba, ca pensionar, nepoţii în parc”.

“Dânsul va umili statul român la acel moment, obligând ţara să se ducă cu căciula în mână la partenerii din NATO pentru a se modifica planificarea misiunilor de poliţie aeriană. (…) Acum vom trage de mânecă pe alţii să vină să ne ajute pentru că noi nu am fost în stare să rezolvăm problema. Cât de influentă va fi România în zonă în acel moment, care va fi prestigiul diplomaţiei noastre, când vom fi ţară asistată, când alţii vor veghea siguranţa spaţiului aerian”, s-a întrebat retoric George Scutaru.

El a mai spus că, în condiţiile în care problema nu va fi rezolvată, piloţii români vor ajunge să se antreneze numai pe simulatoare şi nu vor mai putea desfăşura misiuni reale.

“Poate doar la un show aerian, când alţii vor veni să ne facă demonstraţii de zbor, unii norocoşi ar putea să piloteze câteva minute acele avioane. În rest, calculatorul. Aşa cum de ani buni procedează submariniştii. La ce evoluţie are bugetul, probabil ca nu vor fi singurele categorii de militari care vor folosi simulatoarele”, a susţinut Scutaru.

România nu va mai avea capacitatea să-şi apere propriul spaţiu aerian din anul 2013, pentru că nu poate să cumpere avioane multirol care să înlocuiască actualele aparate MIG-21 LanceR, cărora le expiră resursa de zbor, însă Bucureştiul îşi respectă angajamentele privind prezenţa militară în Afganistan, a declarat, joia trecută, preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că va fi foarte greu dacă s-ar încerca găsirea vinovaţilor pentru incapacitatea României de a avea o flotă aeriană care să o poată proteja.

Într-un interviu acordat televiziunii publice, şeful statului a spus că România trebuie să-şi recunoască, inclusiv la Summitul NATO de la Lisabona, imposibilitatea de a-şi îndeplini angajamente de securitate globală faţă de Alianţă, însă a menţionat că aproape toate statele europene membre NATO îşi încalcă aceste îndatoriri.

Consiliul Suprem de Apărate a Ţării (CSAT) a aprobat în data de 23 martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F-16 la mâna a doua de la Statele Unite, propunerea urmând să fie supusă aprobării Parlamentului. Preţul avioanelor s-ar ridica la circa 1,3 miliarde de dolari.  Ulterior, ministrul Finanţelor din acea perioadă, Sebastian Vlădescu, a declarat că achiziţionarea de avioane multirol F-16 în condiţiile din prezent ar fi “de neacceptat”, pentru că România nu îşi permite să aloce 1% din PIB pentru achiziţii militare.

La începutul lunii august 2010, expirase cel de-al doilea termen convenit de SUA şi România pentru plata primei tranşe din această achiziţie, de 750 de milioane de dolari. Primul termen fusese fixat pentru 3 iunie, dar SUA au acordat României o prelungire de două luni. În consecinţă, premierul Emil Boc a anunţat oficial în august că nu există bani pentru cele 24 de avioane F-16 second hand.

În cursa pentru adjudecarea unui contract de 4,5 miliarde de euro pentru dotarea forţelor aeriene române cu avioane multirol au fost înscrise cinci tipuri de avioane. Printre variante, s-a numărat: F-16 construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar şi avionul Grippen al suedezilor de la SAAB şi Eurofighter de la EADS.

sursa: AGERPRES, NewsIn

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.