Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Wikileaks: Berlusconi consideră că nimeni nu poate opri un atac al Israelului în Iran dacă acesta se simte ameninţat

Potrivit unei note diplomatice americane, divulgată de WikiLeaks, primul ministru italian, Silvio Berlusconi, crede că Israelul ar putea lansa un atac preventiv asupra Iranului, inclusiv cu arme nucleare, şi că nimic nu poate opri statul evreu dacă acesta se simte ameninţat.

Această opinie i-a fost împărtăşită de Berlusconi secretarului american al Apărării, Robert Gates, în cursul unei întrevederi la Roma, la 6 februarie.

Referitor la Iran, Silvio Berlusconi “speculează că (autorităţile de la) Tel Aviv ar putea ataca, inclusiv cu arme nucleare”, potrivit notei diplomatice redactate de ambasada Statelor Unite la Roma.

În plus, Berlusconi i-a spus lui Robert Gates că “nimeni, nici chiar preşedintele (american) Barack Obama, nu poate opri Israelul, dacă acesta se simte ameninţat”.

Der Spiegel scrie, bazându-se pe această telegramă, că secretarul american al Apărării “nu doar a împărtăşit îngrijorarea sa, ci chiar a alimentat-o”, evocând manevre militare aeriene ale Israelului, efectuate în iunie 2008, la o distanţă care, potrivit lui Gates, ar putea corespunde distanţei dintre baze militare israeliene şi un “reactor nuclear iranian”.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.