Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

WikiLeaks: cooperarea SUA – România putea fi afectată în 2007

Cine s-ar fi gândit că un accident rutier, care a avut drept primă urmare, moartea unui artist foarte îndrăgit în România – ne referim aici la moartea solistului rock, Teo Peter – ar fi putut avea implicaţii diplomatice la nivelul realţiilor bilaterale româno-americane. Acest lucru a fost dezvăluit de unul dintre numeroasele documente obţinute de WikiLeaks şi publicat de ediţia online a ziarului britanic The Guardian.  Astfel, diplomaţi americani afirmau, în noiembrie 2007, că “oferta în cazul cântăreţului Teo Peter, decedat în accidentul rutier în care a fost implicat un puşcaş marin al ambasadei americane de la Bucureşti, putea afecta cooperarea dintre SUA şi România în domenii precum Irakul sau achiziţionarea avioanelor F-16″.
Mesajul diplomatic confidenţial, obţinut de WikiLeaks şi publicat de ediţia online a ziarului britanic The Guardian, a fost trimis, pe 16 noiembrie 2007, de ambasada SUA din Bucureşti către Departamentul de Stat american.

“Iminenta «ofertă finală» a Serviciului pentru revendicări străine (Europa) din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock român, Teofil Peter, mort în 2004 într-un accident rutier implicându-l pe fostul comandant de detaşament al puşcaşilor marini de la ambasada din Bucureşti, pare să aibă efecte semnificative, negative, asupra relaţiei dintre SUA şi România”, se preciza în documentul diplomatic american.

“În eventualitatea în care familia lui Teo Peter va face publică informaţia că Guvernul SUA a reacţionat la solicitarea de compensaţii în valoare de milioane de dolari printr-o ofertă de doar 80.000 de dolari, liderii români şi formatorii de opinie vor reacţiona tare şi în mod emoţionant, aducând în discuţie unele dintre principalele aspecte ale parteneriatului nostru bilateral”.

“Preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu şi alţi politicieni de rang înalt în mod sigur vor fi de partea familiei, chiar dacă, în culise, unii oficiali pro-americani vor încerca să calmeze anticipata furie publică. Polemicile publice în legătură cu ceea ce românii vor considera a fi o ofertă jignitor de mică pentru rudele lui Teo Peter vor conduce în special la apeluri publice, cu o potenţială susţinere populară mult mai mare, pentru retragerea rapidă a trupelor româneşti din Irak. La fel, susţinerea în Parlamentul României şi printre reprezentanţii publici pentru noua prezenţă americană la bazele militare româno-americane din apropierea Mării Negre va scădea, cel puţin temporar”, avertiza mesajul semnat de ambasadorul american de la acea vreme, Nicholas F. Taubman.

“Data de 21 noiembrie, când urmează să fie înştiinţaţi avocaţii familiei Peter, se apropie rapid şi aproape că va coincide cu aniversarea, pe 4 decembrie, a morţii lui Teo Peter, ocazie cu care, în trecut, au fost organizate manifestaţii anti-americane în România. Pe scurt, ne pregătim pentru un impact negativ furtunos asupra relaţiei bilaterale, provocat de continua moştenire negativă a morţii acestui simbol cultural din România. Unele dintre efectele asupra popularităţii şi intereselor americane în România ar putea fi de durată”, avertiza ambasada SUA în mesajul adresat lui Judy Garber, adjunct al subsecretarului de Stat american responsabil de Afacerile Europene şi Euroasiatice.

“Anticipăm că oferta făcută familiei lui Teo Peter şi atenţia acordată de presă vor conduce la situaţia în care criticii faţă de prezenţa militară românească în Irak, împreună cu alţi politicieni antiamericani precum preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu vor cere retragerea imediată a trupelor româneşti. În aceste circumstanţe, ei pot construi o susţinere suficientă pentru a revigora opoziţia faţă de sprijinul acordat de România eforturilor americane de acolo (din Irak – n.red), existând potenţialul de a forţa o schimbare a politicii. În timp ce preşedintele Băsescu a susţinut constant prezenţa militară în Irak, el îşi va da seama că, înaintea unor noi polemici publice în cazul Teo Peter, doar o treime dintre români sunt de acord cu menţinerea trupelor acolo. În orice caz, relansarea controversei privind gestionarea de către SUA a acestui caz îi va pune pe cei mai apropieţi prieteni ai noştri din cadrul conducerii României, inclusiv pe preşedintele Băsescu, într-o situaţie politică foarte penibilă”, sublinia ambasada SUA.

Într-un sens mai larg, ştirea privind valoarea ajutorului în cazul Teo Peter va afecta profund, cel puţin temporar, susţinerea pentru prezenţa militară americană la noile baze din apropierea Mării Negre – baza aeriană Kogălniceanu şi poligonul de la Babadag. Deşi susţinerea publică pentru construirea bazelor a fost constantă, contactele noastre ne-au avertizat permanent că sprijinul este vulnerabil la preocupările privind creşterea ameninţărilor teroriste asupra României şi la informaţiile negative privind comportamentul militarilor americani, primul punct avut în vedere la acest capitol fiind accidentul lui Teo Peter şi modul în care au fost formulate acuzaţiile la adresa sergentului Van Goethem“, preciza ambasada SUA.

“Există şi alţi factori de risc, mai puţin predictibili. După controversa de săptămâna aceasta privind criticile ambasadorului faţă de acţiunile Parlamentului român de subminare a independenţei procurorilor români şi a abilităţii acestora de investigare a cazurilor de mită şi corupţie, o controversă privind ajutorul oferit în cazul Teo Peter le poate permite criticilor şi oponenţilor noştri de pe scena politică din România să submineze alte iniţiative importante”, sublinia ambasada SUA, referindu-se inclusiv la achiziţionarea avioanelor F-16.

“Pe scurt, sperăm că aceste aspecte politice şi de relaţii publice referitoare la accidentul rutier din 2004 vor putea fi gestionate. Dar suntem preocupaţi că în actualele condiţii ar putea exista daune durabile asupra intereselor noastre esenţiale, inclusiv asupra menţinerii militarilor români în Irak şi asupra tendinţei pozitive în parteneriatul strâns cu Bucureştiul în materie de apărare şi securitate. Aceasta a fost o problemă dificilă încă de la început şi continuă să fie cel mai mare «punct negru» în recenta noastră experienţă bilaterală”, se încheie mesajul ambasadei SUA.

Teo Peter, personalitate a muzicii rock şi producător de concerte, a fost ucis în 4 decembrie 2004 într-un accident rutier, când maşina condusă de sergentul Marinei americane Christopher R. VanGoethem, în vârstă de 31 de ani, fost comandant al corpului de pază al Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti, a intrat în coliziune cu taxiul în care se afla acesta.

Sursa: The Guardian online MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “WikiLeaks: cooperarea SUA – România putea fi afectată în 2007”

 1. Marlon Juvet says:

  S-ar putea sa gresesc, da’ din cate tin eu minte, intersectia in care a intrat Christopher VanGoethem avea un ditamai semnul “Stop”, semn care era mascat intr-o coroana de copac, netunsa de nu stiu cand. Cred ca asta a fost criteriul juridic. Si, din cate stiu eu, la ei nu se face telejustitie gen OTV, cu Magde si Ciumaci antepronuntandu-se despre vinovatia sau nevinovatia lu’ unu si altu. sau cu Elodii. Parerea mea…

 2. Stelian P. says:

  Marlon Juvet
  Ai dreptate. In plus, soferul de taxi, a fost chemat ca martor in SUA la proces dar a refuzat sa mearga pe motiv ca s-a temut (?!) dar ca daca un ministru roman sau cineva mai mare i-ar fi spus ca nu pateste nimic ar fi mers. Cind cel mai important martor al partii romane nu se prezinta la proces (pe banii americanilor) la ce ne putem astepta ?

 3. Ravenmaster says:

  @Marlon Juvet si Stelian P.
  Eu stiam ca taximestristul roman nu s-a dus la proces pentru ca nu era multumit de diurna oferita de americani. Fara marturia taximestristului care il putea identifica pe VanGoethem ca autorul accidentului tot cazul s-a dus pe apa sambetei.

 4. Stelian P. says:

  Ravenmaster
  Afirmatia mea se bazeaza pe interviul dat de taximetrist la un ziar. Oricum greseala (sau prostia) ne apartine noua.

 5. akord75 says:

  o parere deplasata
  poate taximetristul in bunul spirit romanesc s-o fi gandit ca face afacerea vietii lui,si se umple de $
  daca nu i-a iesit, la durut in c.. de dreptate adevar si alte cuvinte de astea care nu tin de foame

 6. Ravenmaster says:

  @Stelian P.
  Eu am vazut declaratia taximetristului data la ProTv, dupa pronuntarea verdictului. Acolo zicea de diurna. Oricum explicatia tipul oricum ai lua-o e halucinanta.

 7. Marlon Juvet says:

  Mi s-a aprins becul la ideea asta pentru ca era sa o patesc personal (cu tot familionul cu mine in masina). Asta vara, am intrat cu nevinovatie intr-o intersectie in care dupa regulile de circulatie eu aveam prioritate. Si era acolo un “Stop” mascat exact de o coroana de tei sau nus’ ce copac. Bine ca atat ala care venea pe drumul cu prioritate cat si eu am avut amandoi reflexe bune. Am facut atunci niste spume urate de tot si i-am spus si sotiei, ca exact asa a fost si accidentul cu Teo Peter.
  Despre telejustitia otevista si datul cu parerea de catre toti cretinii, va recomand studiul “Vanatoarea de profesoare” al Agentiei de Monitorizare a Presei. Sau reportajul “Crima din telecomandă” al ziaristilor Vlad Mixich şi Laurenţiu Diaconu-Colintineanu. Ori ultra-mega-intorsul pe toate partile caz “Elodia”. Si alte j-de cazuri. Care din pacate, nu fac decat sa se alature perceptiei aleia, bazate pe asa numitul “bun simt”, cliseele despre trasaturile latine/anglo-saxone/etc. si alte clisee din astea etnocentrice sau rasiale.
  Asa ca mie unul, estimarea ambasadei SUA mi se pare absolut corecta. Ia sa ne aducem aminte cum si in ce context s-au trezit unii sa ceara, hodoronc tronc, retragerea trupelor romane din Iraq. Avem noi si o glorioasa istorie intreaga in spate, model, nu alta, ne-am tinut de aliante cu dintii…

 8. jimmyciuruitu says:

  Statul nostru nu catadicseste sa-si protejeze cetatenii intre propriile granite. Ma intreb daca nu suntem mai protejati in afara.
  -Pai de ce nu plecati afara ba” gaozarilor…ha,ha,ha.ha