Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Wikileaks de România: temerile Preşedintelui Băsescu faţă de Rusia

Richard Lugar cu Traian Basescu la Bucuresti in august 2008 foto adevarul.ro

Wikileaks a difuzat o nouă telegramă a Ambasadei SUA de la Bucureşti care are ca subiect discuţiile purtate de senatorul american Richard Lugar cu preşedintele Traian Băsescu, în urma desfăşurării războiului dintre Ruisa şi Georgia.

Telegrama este datată 29 august 2008 şi este clasificată “Confidenţial”, de către Jeri Guthrie-Corn, adjuncta ambasadorului SUA Nicholas Taubman.

Despre războiul ruso georgian

Într-o întâlnire cu senatorul american Richard Lugar, care a avut loc la Bucureşti pe 27 august 2008, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat cât se poate de serios temerile că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, în Transnistria, după un scenariu similar cu cel petrecut în cazul Georgiei, la începutul lunii august 2008.

Potrivit acestuia, dacă Rusia ar fi lansat provocarea în Transnistria, România ar fi fost pusă în faţa unor “opţiuni foarte dure”. În comentariul său personal, ambasadorul SUA de la acea vreme, Nicholas Taubman, afirmă că Traian Băsescu “este în mod clar îngrijorat” de această posibilitate şi că o astfel de provocare din partea Rusiei “ar necesita practic un răspuns militar al României”. “Băsescu este îngrijorat în mod clar că ruşii pot declanşa o provocare în Moldova, care ar necesita practic un răspuns militar al României” , notează ambasadorul SUA.

Pe de altă parte, Băsescu se declara “şocat” de “imensa lipsă de maturitate” de care au dat dovadă “aventurierii” din guvernul Georgiei, când au răspuns provocărilor Rusiei.

Băsescu i-a spus senatorului Lugar că recunoaşterea statală a Abhaziei şi Osetiei de Sud de către Rusia, după ce acestea şi-au autoproclamat independenţa faţă de Georgia, este un răspuns la recunoaşterea Kosovo de către Uniunea Europeană şi Occident.

“Rusia va continua sistematic să exploateze astfel de situaţii, pentru a-şi reexercita influenţa asupra fostelor state sovietice şi chiar a Europei de Est, a spus Băsescu, dacă NATO şi UE, împreună cu restul comunităţii internaţionale, nu pregătesc o reacţie viguroasă şi coordonată”, i-a spus Băsescu senatorului american.
“Băsescu s-a declarat ‘şocat’ cu privire la ‘aventurierii’ din guvernul Georgiei, care s-au grăbit de bunăvoie în ‘a-i provoca’ pe ruşi; Saakaşvili (preşedintele Georgiei) a dat dovadă de ‘o imensă lipsă de maturitate’. Această gafă strategică a fost urmată de o succesiune de erori militare, în special de neblocarea tunelului Roki, prin care trupele ruseşti deja poziţionate în zonă au putut să pătrundă rapid în Osetia de Sud”, îi povestea preşedintele României senatorului Lugar. Mai mult, Băsescu s-a întrebat dacă nu cumva aceste “gafe” ale Georgiei şi “acţiunile militare slabe ar fi putut să fie o tactică intenţionată, pentru a atrage NATO să intervină în apărarea Georgiei”.

Cunoscut sub numele de “Războiul de 5 zile”, invadarea Georgiei de către Rusia a avut loc pe 8 august 2008, sub pretextul că militarii georgieni au atacat etnici ruşi din Osetia de Sud.

Despre flota rusă de la Sevastopol

Ambasadorul Nicholas Taubman remarcă, de asemenea, că preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat îngrijorări “aproape de paranoia” cu privire la ameninţarea flotei ruseşti găzduite de Ucraina la Sevastopol, în Marea Neagră.

“Băsescu a spus că resurgenţa Rusiei creează un nou imperativ strategic pentru NATO şi UE la Marea Neagră. El a exprimat o stare aproape de paranoia faţă de disputa dintre Rusia şi Ucraina, privind Flota Mării Negre de la Sevastopol şi ameninţarea Flotei asupra coastei României”, a notat ambasadorul Taubman.

Despre situaţia din Transnistria

Taubman apreciază că, cel mai uimitor lucru a fost locul central din gândirea lui Băsescu, pe care îl ocupă conflictul din Moldova/Transnistria şi securitatea de la Marea Neagră în general, în lumina evenimentelor din Georgia. Băsescu este în mod clar îngrijorat că ruşii pot declanşa o provocare similară în Moldova, ceea ce va necesita practic un răspuns militar al României, cu implicaţii extinse pentru UE şi NATO”, scria ambasadorul Nicholas Taubman, în concluzia relatării despre întâlnirea preşedintelui român cu senatorul Richard Lugar.

“Băsescu a fost în mod deschis temător faţă de implicaţiile conflictului din Georgia pentru Moldova/Transnistria. El a afirmat că, în timp ce România respectă independenţa Moldovei, cetăţenii acestei ţări sunt ‘4,5 milioane de români’ care sunt ‘parte a naţiunii noastre’. Băsescu a reamintit că, în timpul conflictului din 1991-1992 din Moldova, România a trimis multe provizii şi muniţie părţii moldovene, dar s-a întrebat cu glas tare care ar trebui să fie răspunsul adecvat al României de acum, când este membră NATO, ca reacţie la orice provocare a Rusiei acolo”, scria ambasadorul SUA.

Pentru a fi sigur că senatorul american înţelege importanţa pe care Moldova o are pentru România, Traian Băsescu i-a spus că moldovenii sunt “cel puţin la fel de importanţi pentru români ca Iranul”, remarcă pe care ambasadorul nu a apreciat-o, calificând-o drept “o aluzie nu prea subtilă la priorităţile politicii americane”.

Băsescu era conştient că trebuie să aibă grijă să nu atragă alianţa Nord-Atlantică într-un conflict, însă spunea că va fi “sub o presiune intensă de a răspunde” provocării. Preşedintele i-a spus senatorului american că a discutat “cel puţin de cinci ori” cu Vladimir Putin problema Transnistriei, fără să obţină vreun rezultat.

sursa: Gandul.info

Telegrama în original:

telegrama wikileaks pagina 2

telegrama wikileaks pagina 3

telegrama wikileaks pagina 4

telegrama wikileaks pagina 5

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Wikileaks de România: temerile Preşedintelui Băsescu faţă de Rusia”

 1. 1983 says:

  Presa, in marea ei majoritate, a prezentat telegrama WikiLeaks… hai sa-i spun copilareste. Am constatat o mare lipsa de maturitate la jurnalisti ca si la politicieni. Daca s-ar fi abtinut sau ar fi prezentat totul ca o stire ar fi fost OK.

  Autenticitatea documentului este greu de verificat. Sa ne amintim insa că preşedintele Băsescu a văzut cu ochii lui ce au făcut soldaţii ruşi în Georgia, în august 2008, pentru ca a fost acolo cu şase zile înainte de primirea congresmenului republican Richard Lugar la Cotroceni.

  Regiunile separtiste rusofone Osetia de Sud şi Abhazia şi-au declarat independenţa de mai multe ori, având susţinerea declarată a Moscovei.

  Conflictul ruso-georgian a fost un risc mare pentru securitatea regiunii.

  România este afectată ori de câte ori statele din regiune trec prin momente dificile legate de securitatea lor. Iar daca luam in calcul si situatia din Transnistria, atunci Romania este si mai mult afectata.

 2. COLONELUL says:

  Doamne ,l-am urmarit acum ora la Tv. M-am speriat. Omul acesta conduce armata romana.Dupa el ARMATA ROMANA ESTE O ARMATA DE PRASTIERI. DRAGI CAMARAZI ,NE MERITAM SOARTA. OMUL ASTA NE UMILESTE IN FIECARE ZI. Grav e ca tara va calca pe toate oalele sparte de acest om. Mi-e rusine si sila. Ne-am scolit de la 15 ani cu gandul la aceasta tara si vine acest om sa ne spuna ca dupa anii petrecuti in ARMATA …AM FOST PRASTIERI, NU OFITERI. VAI DE MAMA NOASTRA!

 3. unul says:

  Sunt de acord cu ceea ce ai scris – si eu simt acelasi lucru si nu de ieri … dar va veni latraul portocaliu * don CURleone * si te va da de pamant !!! Personal imi vine sa vomit cand vad ca betivanul asta a ajuns sa-si bata joc de mine … ooooofffffff … imi doresc un ultim zbor cu 4 bombe de 500 kg sub planuri , as sti exact unde sa le dau …. Poate acum , in ceasul 13 , vom sti pe cine sa votam ….

 4. TOP GUN says:

  TOP GUN
  Dragii mei,
  Lasati-l va rog in pace pe ‘portocaleul akordeon sau corleone,’lui i se trage nu de la bauturica,ci de la CEIUTUL CU BROMURA,reminiscenta de pe vremea armatei obligatorii,il ‘excita ‘asa de tare,ca simte nevoia de adrenalina……. Saracutul de el,valeleu si aoleo…….voua baieti va e frica de el????????Cat despre ceasul al 13-lea ,problema nu e ca nu stim cu cine sa votam,problema e ca din cand in cand odata la cativa ani ,masluim din ondei voturile….. si iese cine trebuie,cine e pe placul lui Sam,al ursului rusesc…..!!!!!! Ati prins ideea?????Totul e sa nu ne lasam manipulati si fraieriti cu o punga de alimente, sau vreo bicicleta de-a lui Nutisor!!!!!!!!!!!!!
  UN WEEKEND EXCEPTIONAL SI SA FITI IUBITI!!!!!!!!!!!!!

 5. Marlon Juvet says:

  @TOP GUN: “…problema nu e ca nu stim cu cine sa votam..”. Cu regret spun asta, se pare că eternul Caragiale nu a făcut parte din lecturile dvs.