Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

X-37B a fost lansat în teste de SUA

Purtătorul de cuvânt al US Air Force, maiorul Angie Blair, a anunţat că un avion spaţial robotizat aparţinând Forţelor aeriene americane, fără persoane la bord, a fost lansat joi seara, în Florida, misiunea fiind secretă.

Avionul spaţial robotizat, numit X-37B, a fost lansat la ora locală 19.52 (vineri, 02.52, ora României) de la baza aeriană Cap Canavaral (Florida, sud-est) cu o rachetă de tip Atlas V. Zborul s-a desfăşurat în condiţiile prevăzute, fără nicio problemă majoră, potrivit US Air Force.

Avionul se asemănă cu o navetă spaţială în miniatură, măsoară 8,9 metri lungime şi are o anvergură a aripilor de 4,5 metri.

Proiectul se află în derulare de mai mulţi ani, fiind furnizate doar informaţii vagi, referitoare la rolul X-37B în cadrul arsenalului american.

Acest vehicul este conceput pentru “a fi un laborator orbital pentru testarea de noi tehnologii şi componente, acestea urmând să fie utilizate ulterior în programe ale sateliţilor operaţionali”, a anunţat US Air Force într-un comunicat.

De asemenea, militarii au afirmat că avionul X-37B va ateriza pe pista bazei aeriene din Vandenberg, în California, fără să precizeze o dată.

“Sincer, nu ştim când (avionul X-37B) va reveni pe Pământ”, a declarat Gary Payton, adjunctul subsecretarului Apărării însărcinat cu programele spaţiale, într-o conferinţă de presă, săptămâna aceasta.

El a precizat că avionul spaţial are capacitatea de a rămâne pe orbită timp de cel mult nouă luni.

Sistemele de ghidaj, de navigaţie şi de control vor fi monitorizate de controlori de zbor, a anunţat US Air Force, refuzând să ofere alte detalii asupra echipamentelor îmbarcate la bordul avionului spaţial X-37B sau asupra experimentelor programate în spaţiul microgravitaţional.

Pentagonul a refuzat, de asemenea, să răspundă unor întrebări referitoare la posibile msiuni militare pentru acest avion orbital sau despre bugetul alocat pentru dezvoltarea acestuia, estimat de unii experţi la mai multe sute de milioane de dolari.

Rezultatele acestui zbor-test al avionului spaţial X-37B vor furniza informaţii asupra “dezvoltării de programe destinate avioanelor noastre de vânătoare, în viitor”, a declarat Gary Payton.

Experţii estimează că Pentagonul ar avea un proiect de specializare militară pentru acest avion spaţial robotizat, altfel Guvernul nu i-ar fi alocat atâţia bani şi timp.

Avionul spaţial X-37B este construit de Boeing, care a început lucrările la acesta în cadrul unui proiect NASA, în 1999, dar care a fost ulterior preluat de US Air Force.

După instalarea pe orbită, acest avion spaţial funcţionează cu electricitate provenind de la celule solare şi baterii pe bază de ioni de litiu.

US Air Force prevede construirea unui al doilea avion spaţial X-37B, a cărui lansare este prevăzută în 2011.

sursa: Daily Mail

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “X-37B a fost lansat în teste de SUA”

 1. x37b says:

  Este un avion spatial care functioneaza cu energie nucleara.
  Alta varianta nu exista, cea spusa de ei este falsa.
  Nici o alta varianta de energie nu rezista asa mult pe in afara de cea nucleara.
  Navele militare, portavioanele si submarinele toate au energie nucleara, si se reincarca odata la 25…30 de ani, cine nu crede sa verifice pe net.
  Pt noi este secret dar pt armata este un fleac.