Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

X-47B, avionul de atac fără pilot, a efectuat primul zbor

X-47B, avionul de atac fără pilot construit de compania americană Northrop Grumman, a efectuat primul zbor. X-47B este o aeronavă fără pilot proiectată pentru luptă, special adaptată pentru portavioane.

Aeronavele de tip UCAV (unmanned combat air vehicle) sunt considerate de marina americană drept aeronavele viitorului.

X-47B va putea acoperi o distanţă de 2400 de kilometri, putând purta bombe de până la 2 tone.

De asemenea, se preconizează că va putea zbura şi  staţiona 2 ore deasupra unei ţinte situate la peste 1600 km de portavion.

Aeronava va îndeplini 3 misiuni: supraveghere şi recunoaştere, distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană ale adversarilor şi bombardarea poziţiilor adverse.

Acest prim zbor reuşit de X-47B deschide calea spre adoptarea pe scară largă a aeronavelor de luptă fără pilot de către Forţele Navale ale SUA. Momentan, armata SUA foloseşte drone (UAV) în războiul din Afghanistan, dar acele aeronave nu sunt proiectate pentru luptă aeriană, ci pentru recunoaştere.

Acestea pot fi echipate cu rachete, însă nu au autonomia unei aeronave special proiectate pentru luptă. X-47B este mult mai rapid decât dronele de tip Predator şi Reaper, folosite de armata SUA în Afghanistan.

Sursa: www.irconect. com

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.