Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

XM-25 arma cu muniţie “inteligentă” va intra în dotarea militarilor americani din Afganistan

Armata Statelor Unite va începe să folosească pentru prima oară în Afghanistan o armă de asalt, XM-25, care foloseşte muniţie “inteligente”.

Pusca XM-25 foloseşte proiectile programate să explodeze după ce au parcurs o anumita distanta prestabilita, făcând posibilă lovirea inamicilor oriunde s-ar adăposti.

După lansare proiectilul este radio-comandat şi are capacitatea să depăşească obstacolele şi să lovească î ţintă dispusă după o acoperire.

Arma are o rază de acţiune de 700 de metri iar vizorul armei foloseşte o rază laser pentru a determina distanţa exactă până la un obstacol, după care soldatul poate adăuga sau scădea pâna la trei metri acelei distanţe pentru a capacita gloantele sa depăşească bariera şi să explodeze deasupra sau lângă ţintă.

Fiecare astfel de proiectil, cu un calibru de 25 de milimetri, conţine un cip care primeşte constat un semnal radio de la armă, care âi comunică distanţa exacta faţă de ţintă. Atunci când proiectilul îşi atinge “destinaţia”, el va exploda având efectul unei grenade de mână, nimicind inamicul.

În prezent, o alternativă, mai distrugatoare, a proiectilelor “inteligente” o reprezintă lansatoarele protabile de rachete dirijate Javelin, dar acestea costă 50.000 de euro bucata.

Proiectilele pe care le foloseste XM-25 vor fi achiziţionate de armata americană la preţul de numai 18 euro bucata.

Locotenent-Colonelul Christopher Lehner, coordonator al proiectului noului sistem, a descris arma fiind arma care schimbă “regulile jocului”, pe care şi alte armate o vor încerca şi copia. Ofiţerul a declarat că e posibil ca armata americană să achiziţioneze 12.500 de puşti XM-25 numai până la finele acestui an, îndeajuns pentru trupele de infanterie şi forţele speciale americane dislocate în Afghanistan.

Sursa: Dailymail

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “XM-25 arma cu muniţie “inteligentă” va intra în dotarea militarilor americani din Afganistan”

 1. Lucian* says:

  Inteleg ca sursa este DailyMAil, dar sa faci semn de egal intre o racheta antitanc trage si uita Javelin si un aruncator de grenade de 25 mm cu un focos “destept” este o cale foarte lunga!
  Nu suna cam ciudat pusca de 25mm??
  Din cate stiu asta este toata ziua aruncator de grenade.
  http://www.atk.com/customer_solutions_missionsystems/documents/sw_iw_xm25.pdf

 2. Cristi says:

  Mai curand seamana cu munitia antiaeriana, proiectilele de 20mm franceze explodeaza dupa parcurgerea a 3200 m de exemplu… http://www.youtube.com/watch?v=D80gx3Uii1w