Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Yemen: 43 de persoane ucise într-un atentat

Un grup afiliat „Statului Islamic” a revendicat atacurile întrprinse pe 27.06, în oraşul-port din sudul Yemenului, Mukalla, care au vizat forţele de securitate, ucigând cel puţin 43 de persoane şi rănind alte 10. În acest timp, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, încearcă să revigoreze procesul de pace dintre guvernul yemenit şi rebelii Shia Houthi, prin discuţiile purtate în Kuweit.  
Reprezentanţii oficiali au declarat că doi atacatori sinucigaşi şi alţi militanţi au executat cel puţin 7 atacuri simultane în Mukalla, vizând birourile de informaţii, garnizoanele militare şi punctele de control. În unul din atacuri, o bombă a fost ascunsă într-un pachet cu mâncare adusă soldaţilor, pe înserat, la un punct de control, profitând de încetarea postului de Ramadan la asfinţitul soarelui.

Într-un alt atac, un grup de militanţi au luat cu asalt un comisariat de poliţie. Oraşul Mukalla a trecut de-a lungul timpului prin perioade extrem de dificile: a fost cucerit de o celulă a grupării teroriste al-Qaida şi controlat de această grupare timp de un an. În aprilie, a fost eliberat de o coaliţie militară condusă de saudiţi.

Atât al-Qaida, cât şi ISIS au profitat de haosul provocat de războiul din Yemen pentru a cuceri teritorii şi a întreprinde acţiuni teroriste. În urma recentului atac, coaliţia militară păzeşte oraşul, impunând restricţii şi închizând străzile principale.

În acest timp, în Kuweit, doi negociatori reprezentând cele două părţi beligerante – rebelii Houthis şi guvernul yemenit recunoscut oficial – au declarat agenţiei „Associated Press”, preluat de The Guardian, că vor înceta discuţiile până la mijlocul lunii iulie, după vacanţa musulmană de Eid. Anunţul vine la o zi după vizita Secretarului General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, în Kuweit – unde cele două părţi negociază din luna aprilie – pentru a-i încuraja să ajungă la o înţelegere.

De asemeni, acesta a solicitat eliberarea prizonierilor, inclusiv a unor jurnalişti şi deţinuţi politic, ca un gest de bună-credinţă înainte de
vacanţă.
Guvernul yemenit solicită implementarea rezoluţiilor ONU, retragerea rebelilor din toate oraşele – inclusiv capitala Sanaa –  şi predarea tuturor armelor. Rebelii Houthis, pe de altă parte, doresc formarea unui guvern unionist înaintea oricăror schimbări politice şi decizii internaţionale. Până acum, conflictul dintre cele două părţi a ucis 9.000 de persoane şi a împins Yemenul – cea mai săracă ţară Arabă – în pragul sărăciei.

Sursa: The Guardian

Mihai Corb

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.