Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Zece soldați egipteni uciși într-un atac sinucigaș în Sinai

Sursa imaginii NPR

Sursa imaginii NPR

Cel puțin zece soldați egipteni – inclusiv un colonel -au fost uciși la un punct de control al armatei, lângă Rafah, în nordul peninsulei Sinai.  

Atacatorul sinucigaș și-a îndreptat mașina-capcană spre un punct de control al armatei, în satul el-Barth, la sud de orașul Rafah, această acțiune fiind urmată de un atac armat pedestru al mai multor luptători mascați. În rândul victimelor s-a aflat și un ofițer de rang înalt, colonelul Ahmed el-Mansi, alți 20 de militari fiind răniți.

Agenția de știri, Reuters, pe de altă parte, a emis informația conform căreia două vehicule au fost aruncate în aer în momentul trecerii  prin punctul de control.

Aceste afirmații au fost făcute de oficialitățile militare în condiții de anonimat, deoarece nu au fost autorizați să emită declarații presei.

Potrivit agenției Middle East Eye, reprezentanți ai armatei ar fi declarat că 26 de soldați egipteni au fost uciși și răniți, soldații reușind să anihileze 40 de atacatori.

Nici un grup nu a revendicat încă atacul. Totuși, în ultimii ani, Egiptul s-a confruntat cu acțiuni militare din ce în ce mai ample din partea unui grup afiliat jihadiștilor Daesh.

În ultimele luni, ISIS și-a îndreptat atacurile spre minoritatea creștină din Egipt și a executat cel puțin patru acțiuni de acest fel – care au rezultat într-un număr mare de morți, – fapt ce l-a determinat pe președintele Abdel-Fattah el-Sissi să declare starea de urgență la nivel național.

Filiala Daesh din Sinai pare a fi cea mai rezistentă dintre cele situate în afara granițelor Siriei și Irakului, acolo unde așa-numitul califat se stinge încet-încet. Ramura din Libia a fost distrusă în urma luptelor de luni de zile din orașul Sirte, în timp ce gruparea din Yemen nu a putut să cucerească noi teritorii, sau să concureze cu rivalii al-Qaeda.

 

Mihai Corb, InfoMondo Militar

Sursa știrii: Al-Jazeera

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.