Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

ziua FA. foto roaf

ziua FA. foto roaf

Aviatorii militari sărbătoresc pe 20 iulie Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Celebrarea are loc anual pe 20 iulie, de praznicul Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul şi ocrotitorul aviatorilor români. Cu acest prilej, sunt organizate, în mai multe garnizoan, zilele porţilor deschise şi show-uri aeriene.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este marcată printr-o serie de manifestări care au loc în întreaga țară.

În București, timp de cinci zile, sunt organizate mai multe manifestări în care publicul va putea face cunoștință cu aeronavele și piloții acestora; expoziție la Cercul Militar Național, Ziua Porților Deschise la baze aeriene dar și zboruri demonstrative. Accesul publicului la aceste activităţi este liber.

Manifestările din acest an se desfăşoară după următorul program:

– 17 – 22 iulie, expoziţia omagială “Centenarul Aeronauticii Militare”, Palatul Cercului Militar Naţional, Galeria Artelor;

– 19 iulie, orele 10.00-11.00, Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Naţional al Aviaţiei;

– 20 iulie, Bucureşti: ora 11.00, ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor; orele 12.00-14.00, Ziua Porţilor Deschise la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni “Gheorghe Bănciulescu”, zboruri demonstrative, expoziţie aeronave, tombolă având ca premii zboruri de agrement pentru public;

– 20 iulie, Timişoara, ora 10.00 – Ziua Porţilor deschise pe Aerodromul Giarmata, Timişoara. Vizitatorii vor putea să viziteze facilităţile aerodromului, să participe la ceremonia militară şi să vizioneze aeronave din dotarea Forţelor Aeriene prezentate în expoziţie statică. Elicoptere IAR-330 Puma vor survola aerodromul.

– 21 iulie, 11.00-14.00, Ziua Porţilor Deschise la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii “General Emanoil Ionescu”, zboruri demonstrative cu aeronave civile şi militare, exerciţii aeriene tactice cu MiG-21 LanceR şi IAR-330, lansări paraşutişti, expoziţie aeronave.

Amintim că tot cu prijelul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, “Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii” Cluj a organizat, la nivel regional, simpozionul “Centenarul Aviaţiei Române” ,în perioada 8-10 iulie 2013.

Misiunile Forţelor Aeriene Române pe timp de pace sunt de menţinere a integrităţii spaţiului aerian naţional şi protejare a unor obiective vitale împotriva atacurilor aeriene.

În situaţii de criză şi de război, misiunile Forţelor Aeriene Române sunt de apărare a populaţiei, a obiectivelor vitale şi a trupelor, împotriva atacurilor aeriene.

 

Sursa: comunicat de presa al MApN

 

Bianca Simion, InfoMondo Militar

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene”

 1. Balcifer says:

  ..de ziua lor aviatorii vor face zboruri cu ….PARAPANTA!!

 2. Traznea says:

  Bine ca nu te ia nimeni in balon!

 3. szilard says:

  Am inteles : ziua aviatiei, …da cu ce zbori ?
  Daca ar avea cineva bunavointa sa raspunda (ca nu il bate nimeni).

 4. szilard says:

  2 Mig-21 Lancer si vreo 20 elicoptere Puma(care sint bunicele).

 5. Remus Macovei says:

  Şi la Constanţa în organizarea ARPIA se vor desfăşura următoarele activităţi:
  – Inaugurarea expoziţiei”AERONAUTICA 20″- Vineri 19 iulie,ora 11.00.Expoziţia este deschisă la sala Barbu Ştirbei a Muzeului Marinei şi va funcţiona în perioada 19-24- iulie, între orele 11.00-16.00 .
  – Pentru cinstirea memoriei piloţilor Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare, care şi-au pierdut viaţa în accidente aviatice, se va organiza un ceremonial militar şi religios la Monumentul eroilor aviatori dispus în incinta foste cazărmii a unităţii din Mihail Kogălniceanu.

 6. Nicky says:

  Va rog nu va mai agitate cu ce va zbura aviatia militara Romana. Poate nu stiiti dar aviatai militara Roaman este dotata cu avioane invizibile atiti la sol cit si in aer . Avioanele sunt foarte secrete incit nici conducerea aviatiei militare nu stiu ca le au in dotare . Din aceasta cauza chiar daca vor zbura nu le putem vedea. Asa ca mai bine tinem totul secret si nu prezentam nimic . Aceste avioane se afla pe mai multe baze aeriene cum ar fi : TM , MK , Ianca , Craiova si altele care nu se pot spune din motive de securitate internationala. Spre exemplu la TM se poate studia si abserva cum creste iarba intre rosturile dintre placile de beton ale pistei la o baza militara desfiintata la ordinul NATO .

 7. STOPS says:

  LA MULȚI ANI !
  Bună de tot poanta cu vizibilitatea … d-aia și mitingul e GRATUIT !!
  STOPS coleg de LM cu Supersonistul BOZEȘAN, “PRĂFUITORUL ANdoist”- COSTACHE din Buzău, elicopteristul pitic, VASLUIAN, ajuns în CAVM … și alți fericiți în ZBOR TANGENT LA CURCUBEU (adică – parașutiști)!!

 8. STOPS says:

  Ați ghicit … e vorba de COMANDOR ELICOPTERIST COSTEA – din Vaslui CITY !!

 9. szilard says:

  F-35 care se va achizitiona(sau poate deja este achizitionat), este invizibil, deci e logic sa nu se vada, avioanele de lupta invizibile vor avea un viitor stralucit in Ro.Air Force.

 10. silver price says:

  La intrarea României în război împotriva URSS, la 22 iunie 1941, ca aliată a Germaniei, aviaţia militară română avea în serviciu 621 de avioane; pe frontul de est a acţionat Gruparea Aeriană de Luptă cu 253 de avioane de vânătoare, recunoaştere şi bombardament. Aviaţia a îndeplinit sute de misiuni, contribuind efectiv la eliberarea provinciilor româneşti Bucovina de nord şi Basarabia, ocupate cu forţa armată de URSS în iulie 1940. Până la Odessa, aeronautica militară română a obţinut 661 de victorii aeriene. Aviaţia militară română a luptat pe frontul de est până la 22 august 1944, participând la marile bătălii de la Stalingrad sau de pe fronturile din Crimeea şi Ucraina. Aviaţia română a obţinut între anii 1941-1944 un număr de 2000 victorii aeriene, căpitanul prinţ Constantin Cantacuzino realizând 68 de victorii omologate (recunoscute şi de către germani). Căpitanul Alexandru Şerbănescu a doborât 60 de avioane inamice, locotenentul Tudor Greceanu 42 de victorii, sublocotenentul Ioan Dicezare 40 de victorii, adjutantul Ioan Milu 30 de victorii, adjutantul Ion Mucenica 22 de victorii, etc.