Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

ZIUA CERCETAŞILOR MILITARI – 2013

Sigla Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „A. I. Cuza”

Sigla Asociaţiei Diplomaţilor Militari
în Rezervă şi în Retragere „A. I. Cuza”

154 de ani de la  constituirea Serviciului de Informaţii al Armatei României şi

18 de la înfiinţarea Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „A.I. Cuza”

La 12 noiembrie 2013 se împlinesc 154 de ani de la constituirea Serviciului de Informaţii al Armatei,  iar la data de 28 noiembrie  –   18  ani de la înfiinţarea Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „A.I. Cuza” (ADMRR „A.I. Cuza”).

Potrivit Statutului său, ADMRR „A.I. Cuza” este o organizaţie obştească, apartinică, nonprofit şi independentă, reprezentând „asocierea voluntară a ofiţerilor în rezervă şi în retragere care au activat în diplomaţia apărării, structurile de informaţii şi de cercetare din Armata României”. Toţi aceştia au contribuit activ – însă mai puţin vizibil – la dezvoltarea relaţiilor cu armele altor state, la parcurgerea cu succes a lungului drum pentru aderarea la NATO şi UE. Putem afirma că, au  avut rolul esenţial în cunoaşterea fenomenului militar şi politico – miliar internaţional, în întărirea capacităţii combative a Armatei şi modernizarea acesteia. Dragostea lor faţă de armă şi Armată i-a determinat să-şi continue implicarea în susţinerea instituţiei militare chiar şi după ieşirea din rândul cadrelor militare active.  În acest context, Asociaţia Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „A.I. Cuza” s-a dovedit încă de la început platforma instituţională adecvată.

Adunare  festivă prilejuită de marcarea evenimentelor mai sus menţionate, găzduite de Cercul Militar Naţional la data de 12 noiembrie a.c., a permis reafirmarea publică a importanţei creşterii rolului diplomaţiei apărării în sprijinirea eforturilor privind asigurarea securităţii naţionale. Totodată, au fost evocate frumoasele tradiţii istorice ale Serviciului diplomatic militar şi ale structurilor de cercetare ale Armatei României. Reuniunea aniversară a permis conferirea de distincţii, diplome de onoare, pentru merite deosebite celor mai activi camarazi  din Asociaţie, dar şi a celor din structurile militare care au sprijinit ADMRR.

În semn  de apreciere şi recunoaştere  a activităţii desfăşurate, pentru promovarea valorilor „PATRIE – ONOARE – TRADIŢIE”, Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „A.I. Cuza” i-au fost decernate:

- „Placheta Ministerului Apărării Naţionale oferită   cu prilejul împlinirii a 153 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Informaţii al Armatei şi „Zilei Cercetaşilor Militari – 2012” ;

- „Placheta Informaţiilor pentru Apărare”, de către DGIA, cu prilejul „Zilei Cercetaşilor Militari” şi a împlinirii a 153 ani de la înfiinţare Serviciului de  Informaţii al Armatei”;

- „Emblema de Onoare a Informaţiilor pentru Apărare”, de către DGIA;

- „Emblema de Onoare a Statului Major General”, de către SMG;

-„Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre”, de către SMFT;

- „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Ariene”, de către SMFA;

- „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Navale”, de către SMFN;

- „Emblema de Onoare a Departamentului Comunicaţiilor şi Informaticii” de către SMG.

De-a lungul celor 18 ani de existenţă, membrii ADMRR au acţionat pentru:

– păstrarea memoriei unor înaintaşi care şi-au sacrificat viaţa pentru îndeplinirea misiunilor sub drapel;

– evocarea figurilor strălucite din istoria patriei care au servit cu devotament în Serviciu Diplomatic al Armatei şi au ajuns în funcţii de înaltă demnitate în stat;

– cercetarea arhivelor militare şi publicarea, sub auspiciile Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere «Alexandru Ioan Cuza», a unor lucrări de referinţă, cum ar fi :

– „Direcţia Informaţii Militare între ficţiune şi adevăr”;

- „Diplomaţia Română a Apărării – un secol şi jumătate sub zodia                                   Minervei”- scurt istoric -;

- „Diplomaţi militari 1859-2009- in memoriam”,  volumul I,   peste 40  lucrări memorialistice de autor cu tematică din viaţa şi activitatea cercetaşilor militari şi ataşaţilor apărării.

Cei care au scris aceste lucrări au studiat şi analizat o cantitate impresionantă de documente pentru a putea prezenta cu onestitate o parte a acestei riscante, anevoioase şi istovitoare activităţi, de cele mai multe ori nevăzută şi necunoscută publicului, dar pusă în slujba Patriei şi Armatei.

Cei care au trudit în slujba  nobilelor idealuri ale cercetaşilor şi diplomaţilor militari –   a căror tradiţie o duce peste ani ADMRR – au dat dovadă de  discreţie, modestie, nobleţe, curaj,    răbdare, inteligenţă, şi înţelepciune. „Datoria militară te cheamă în fiecare clipă să-ţi cântăreşti cu luciditate faptele, să-ţi desăvârşeşti profesionalismul, astfel ca munca ta să fie folosul Ţării, atunci când ea te cheamă să-i împlineşti voinţa. Iar prinosul tău nu poate fi decât ascuţimea spiritului, cunoştinţele vaste, isteţimea, îndemânarea, eleganţa, rafinamentul, inventivitatea şi deasupra tuturor, DISCERNĂMÂNTUL” – preciza Preşedintele de Onoare al ADMRR „A.I. Cuza”, general dr. Decebal Ilina.

Ca urmare a reprezentativităţii ADMRR pentru domeniul său de activitate,

Drapel Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „A. I. Cuza”

Drapel Asociaţiei Diplomaţilor Militari
în Rezervă şi în Retragere „A. I. Cuza”

precum şi preţuirii activităţii desfăşurate, începând din anul 2010 Asociaţia se identifică prin :  Însemn heraldic propriu; Steag de identificare; Emblema de Onoare ADMRR „A.I.Cuza”, Insigna  helipsoidală, Insigna rotundă, Marşul cercetaşului.

Cu prilejul împlinirii a celor 18 ani de la înfiinţarea,Consiliul de Conducere al Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere „A.I. Cuza” îşi îndreaptă gândul spre toţi camarazii, în rezervă sau în retragere, ostaşi cu dragoste de Ţară, care cu onestitate, mândrie şi profesionalism au slujit România  sub drapel, mândri de patronimul  domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi patronul spiritual Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat – Ocrotitorul României şi dedicaţi cu pasiune devizei înscrise pe însemnele heraldice ale structurii noastre asociative „PATRIE-ONOARE-TRADIŢIE”.

 

 

Preşedintele Asociaţiei Diplomaţilor Militari

în Rezervă şi în Retragere „A. I. Cuza”

General de brigadă (r)

Nicolae – Aurel ENE

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “ZIUA CERCETAŞILOR MILITARI – 2013”

 1. De ce nu se pot creste porci. says:

  Avem si noi ”cercetasi” adevarati ..Ia vedeti domnul colonei Turcescu sau doamna general in S.. . tov. Udarea….Grade luate cu buzele.

 2. manasia says:

  Membrii Clubului Parasutistilor Militari Romanateni se alatura urarilor Dumneavoastra adresate celor a caror poveste de viata cazona este atat de dura, bogata si frumoasa .

  La multi ani !

 3. Dan Voinea says:

  Eu personal nu am avut o parere prea buna despre meseria de spion militar. In activitatea mea, am facut cu placere rechizitorii impotriva unor diplomati militari sau impotriva unor CI-sti sau cercetasi. Le urez sa le stea sarmalele in gat, la cei cau sarbatoresc nu stiu ce aniversare…

 4. indisciplinatu says:

  Pentru “securitatea militara” nu am niciun fel de tresarire…..aceeasi “marie” cu aceeasi palarie.Soparle si delatori….