Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ziua elitei Armatei: cercetaşii militari

emblema Directiei Generale de Informatii a Apararii

Azi, 12 noiembrie 2012, se împlinesc  153 de ani de când la 12 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin Ordinul de Zi nr.83, a semnat actul de constituire a “Secţiei a II-a” din cadrul “Corpului de Stat Major General”, ca prim element organizat al cercetarii Armatei române.

Vremurile au trecut, cercetarea şi-a făcut din plin datoria în cele 3 mari conflagraţii în care Armata României a fost implicată, Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial şi Cel De Al Doilea, dovedind în faţa istoriei cu fapte şi jertfe devotamentul profesioniştilor armei.

Transformările continue la care este supusă Armata a afectat şi cercetarea. Reducererii drastice a efectivelor i-a urmat lărgirea paletei de misiuni specifice. Dar cercetarea s-a achitat cu brio de ele.

Cercetzarea a fost cea care a dat primele jertfe de sânge în teatrul de operaţii Afganistam primii trei eroi, sublocotenenţii (pm) Mihail Samoilă, Iosif Fogoraşi şi Narcis Şonei, fiind toţi cerectaşi.

Mai mult decât atât cercetarea a fost cea chemată să dea caracterul de elită al Armatei Române în cadrul NATO. Astfel înfiinţarea Centrului de Excelenţă HUMINT NATO de la Oradea vine să certifice în faţa Aliaţilor profesionalismul cercetaşilor Armatei României.

Şi să nu uităm că specificul armei e… discreţia, altfel poate paginile foii noastre electronice ar fi prea mici pentru a scrie despre cercetaşii militari.

 

La mulţi cercetaşi! Dumnezeu să-i însoţească pe cei care sunt în misiuni!

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Ziua elitei Armatei: cercetaşii militari”

 1. Milu says:

  La multi ani tuturor celor care au slujit in unitatile de cercetare. Astazi suntem toti (cei activi dar mai ales cei in rezerva) alatur de acesti bravi militari ai Armatei Romane.

 2. Paul says:

  Si ce legatura are cercetarea cu DGIA-ul ???

 3. iceparu says:

  PAUL@Are fiindca fosta Directie de informatii a armatei,astazi cu unele completari DGIA cuprindea si Directia cercetare trupe.Retine ca un comandant subunitate trupe de cercetare era incadrat pe o functie superioara celei echivalenta altor arme.Unii ofiteri din subunitatile de cercetare faceau pregatire inclusiv prin parasutare si nu ma refer numai la cei din batalionul de cercetare in adincime din subordinea M.S.T.Ofiterii din subunitatile de cercetare erau considerati ca cei mai bine pregatiti fizic,psihic si mental.Idem militarii in termen.
  Era o mandrie sa fii cercetas.Cercetarea nu avea nimic in comun cu infanteria decat ca semne de arma.