Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ziua Marinei Române – sărbătoare naţională a românilor

Fregata Regele Ferdinand - mandria flotei militare romanesti

Începând din anul 2009, ziua de 15 august, ZIUA ADORMIRII MAICII DOMNULUI, dată la care se sărbătoreşte şi Ziua Marinei Române, a fost declarată sărbătoare naţională.

Oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române şi-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al mării şi spiritualităţii marinăreşti.

În anul 1912, serbarea nautică a fost pusă sub înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iniţiativa organizării sale aparţinând Societăţii ,,Regina Elisabeta” a Marinarilor Civili din Constanţa.

Şi tot de Ziua Marinei, M.S. Regele Carol al II-lea a hotărât ca unica şcoală pentru toţi marinarii români să se numească şcoala Navală a Majestăţii Sale ,,MIRCEA” şi a creat ,,Medalia Maritimă”, transformată în anul 1938 în ,,Virtutea Maritimă”. De asemenea, la 15 august 1936 a fost botezat în cadrul festiv al serbărilor primul submarin românesc, ,,DELFINUL”.
În anul 1945, la sărbătoarea marinarilor români au participat şi membrii Comisiei Aliate de Control.

Între anii 1949-1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S. (ultima duminică din luna iulie), ceremonialul fiind diminuat ca semnificaţie din cauza intenţiei conducerii Ministerului Apărării Naţionale de a schimba data acestei tradiţionale sărbători naţionale.

Din anul 1954, când Ziua Forţelor Maritime Militare s-a serbat, în prima duminică din luna august, programul Zilei Marinei a fost politizat şi adaptat noii ideologii promovată intens şi în rândurile oştirii. Ca urmare, la 1 august 1954, s-a serbat pentru prima dată în Republica Populară Română Ziua Forţelor Maritime Militare.

Din anii ’60, manifestările au dobândit accente propagandistice, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe. Acestea includeau conferinţe despre semnificaţia Zilei Marinei susţinute de către ofiţeri şi propagandişti în întreprinderi şi în garnizoanele de marină, înmânarea de către delegaţiile de marinari a unor machete de nave, organizarea vizitării de către pionieri a navelor-şcoală ,,MIRCEA” şi ,,LIBERTATEA” şi ieşiri pe mare cu acestea.

Din anul 1990 s-a revenit la tradiţia de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 august.

La Constanţa, manifestările au avut loc iniţial pe terasa Comandamentului Marinei Militare, respectiv a Statului Major al Forţelor Navale şi, ulterior, pe platforma portuară, în perimetrul danei de pasagere şi a Farului ,,Carol I”, pentru a da o încărcătură cuvenită acestui regal marinăresc.

Mai mult, odată cu instituirea parteneriatului strategic cu NATO şi, ulterior, cu aderarea la structurile Alianţei Nord-Atlantice, Ziua Marinei Române este onorată de prezenţa navelor străine aliate sau partenere, participante activ la această sărbătoare.

Cu aceasta ocazie redactia Infomondo Militar le doreste tuturor marinarilor, viata lunga si ape linistite.

La multi ani!

sursa materialului: www.mapn.ro

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Ziua Marinei Române – sărbătoare naţională a românilor”

 1. victor says:

  Unde-i flota?

 2. red says:

  La multi ani marinarilor,dar cu TREI vapoare vechi numai Marina nu aveti!

 3. red says:

  Poate importati ceva plute,pirogi!!!

 4. Lucian* says:

  O intrebare stupida: ROMARM chiar nu este in stare sa puna nimic pe fregatele alea doua? Macar ceva temporar ca sa dea impresia de fregate.
  Marasesti desi este vechi, comparativ cu cele doua fregate britanice, este inarmat pana in dinti!

 5. partizanul says:

  La asa flota asa amirali, o conflagratie ne mai trebuie. Doamne fereste.

 6. Zorro53 says:

  Inainte de 1989 erau la conducerea marinei 2-3 amirali si aveam o caruta de nave. Astazi avem o caruta de amirali la cateva nave!!! Pentru a intra in NATO s-a luptat mult pentru ca piramida gradelor sa nu aiba baza pe generali si amirali dar acum se pare ca asa este. Si in plus, neaparat si doctori!