Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ziua Medicinei Militare

La 21 August 1862, prin Înaltul Decret Românesc nr. 4629 a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari din Armată, atestându-se astfel, medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare.

Este ziua în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1862 instituie Corpul ofiţerilor sanitari şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român în cadrul Ministerului Treburilor din Lăuntru (Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Administraţiei şi Internelor de azi).

La data de 21 August 1862, printr-un înalt decret domnesc, au fost înfiinţate Corpul ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. S-a constituit astfel organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătăţii efectivelor armatei române.

Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină (întemeietorul învăţământului medico-militar şi medical superior din ţara noastră), inspector al adminstraţiei centrale sanitare şi efor al spitalelor.

Elaborarea „Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor” şi a „Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată”, precum şi promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a „Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei” a creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, condus de o direcţie specializată existentă în cadrul Ministerului de Război. Medicii militari de toate specialităţile au devenit, în timp, personalităţi recunoscute de lumea medicală pe plan intern şi internaţional.

Felicităm în mod deosebit întregul personal medical care particpă la executarea misiunilor din Afganistan, zi de zi, alături de fiecare patrulă. De multe ori, prezenţa lor în cadrul patrulelor salvează vieţi de militari români.

La mulţi Ani!

sursa: Amos News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Ziua Medicinei Militare”

  1. radu says:

    Medicinei, mai fratilor ca suntem romani…nu ”medicinii”

  2. radulys says:

    cei mai mari spagari si cea mai mare mizerie se gasesc in spitalele militare,din nefericire…rog comentarii cu exemple concrete.