Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ziua Păcii în Afganistan

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Păcii, ce va fi sărbătorită luni, trupele afgane şi cele străine îşi vor suspenda operaţiunile contra talibanilor.

Anunţul a fost făcut duminică de Ministerul afgan al Apărării.

La ordinul ministrului Abdul Rahim Wardak, armata va rămâne în apărare şi nu va ataca formaţiunile rebele, cu excepţia cazurilor în care acestea din urmă atacă, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului Mohammad Zahir Azimi.

Directiva Ministerului Apărării din Afganistan corespunde unei instrucţiuni identice a generalului american Stanley McChrystal, comandantul Forţei Internaţionale din Afganistan (ISAF).

Trupele “nu vor executa operaţiuni militare de atac în ziua de 21 septembrie, pentru a marca Ziua Internaţională a Păcii, decretată de ONU”, a afirmat generalul McChrystal.

“Acest lucru este conform cu intenţia noastră de a ajuta armata şi poliţia afgană să ia iniţiativa de a apăra poporul afgan de talibani şi de alţi duşmani ai păcii”, a adăugat el.

Ziua Internaţională a Păcii a fost instaurată în 1981, iar în 2002, 21 septembrie a devenit zi aniversară, destinată “comemorării şi consolidării idealurilor de pace ale naţiunilor şi ale popoarelor”.

Potrivit unor informaţii, talibanii au anunţat că se vor abţine la rândul lor de la orice ofensivă, dar forţele străine din Afganistan se îndoiesc că acestea se vor ţine de cuvânt.

“Talibanii au spus că nu vor întreprinde nicio operaţiune pe timpul Ramadanului, dar şase soldaţi italieni au murit şi mulţi oameni au fost ucişi în atacuri sinucigaşe pe întreg cuprinsul ţării”, a declarat un purtător de cuvânt al ISAF.

Şase soldaţi italieni şi zece civili afgani au fost omorâţi joi la Kabul într-un atac sinucigaş de mare amploare împotriva trupelor NATO.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.