Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ziua Veteranilor de Război – 29 aprilie

În luna aprilie a acestui an s-au împlinit 107 ani de la instituirea în România a calităţii de veteran de război.

Prin Decretul Regal semnat de Regele Carol I, la 29 aprilie 1902, pentru foştii luptători participanţi la Războiul de Independenţă din anii 1877-1878.

Potrivit legislaţiei actuale, în categoria veteranilor de război intră persoanele care au luptat în primul sau în al doilea Război Mondial.

Interesele veteranilor de război sunt apărate de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război. Veteranii de război beneficiază de mai multe drepturi, care din

păcate sunt tot mai puţin respectate de administraţia românească.

Parte din militarii participanţi la campaniile din Irak şi Afganistan poartă titlul de militar veteran care este un titlu onorific.

Ziua veteranilor de război este sărbătorită, anual, în data de 29 aprilie, conform unei Hotărâri adoptate de Guvernul României în 2007.

În cadrul Adunării Solemne a Asociaţiei Vetranilor de Război, din 27 aprilie a.c., a fost prezentat “Ordinul ministrului apărării naţionale privind avansarea

tuturor veteranilor de război la gradul următor, ca semn de înaltă cinstire şi recunoştinţă pentru faptele de arme săvârşite de către veteranii de război pe

fronturile celui de-al doilea război mondial, precum şi pentru cinstirea memoriei celor peste 750 de mii de foşti camarazi ai lor, care au făcut jerfa supremă pe câmpurile de luptă.” (www.mapn.ro)

Unor veterani de război li a acordat Emblema de Onoare a Armatei României.

Cinste tuturor acelora care pe câmpul de luptă au făcut cinste României şi armatei acesteia. Veşnică recunoştinţă!

Cântec ostăşesc din Al Doilea Război Mondial

Imnul EROILOR

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Ziua Veteranilor de Război – 29 aprilie”

 1. Dumitriu says:

  Cred ca sunteti printre putini care-si mai amintesc de veteranii tarii. Am avut ocazia sa merg intr-o localitatea care a fost pe linia frontului in al doilea razboi mondial la data de 15-23 august 1944. Cimitrul eroilor (si romani si sovietici) este in paragina. Ma intreb ce fac domnii din Asociatia Cultul eroilor. Primariilor nu le pasa sa ingrijeasca aceste morminte. Cum sa pretindem altora sa aiba grija de eroii care-si dorm somnul de veci daca noi, in tara nu-i respectam?

 2. legistul says:

  Pot sa pun pariu ca seful guvernului si comandantul fortelor armate nu numai ca nu vor gasi timp sa depuna o coroana de flori la monumentul Soldatului necunoscut dar nici macar nu-si vor aminti de aceasta zi dedicata eroilor natiei…
  … daca ar fi fost inaugurarea monumentului holocaustului ar fi fost in primul rand…
  … si mai vorbim de guvern national…
  care e preocupat doar de distrugerea coloanei vertebrale a statului national roman (Armata nationala) care a reprezentat si reprezinta suportul pentru viitor al poporului roman.

  Poate ministrul si seful SMG nu vor fi loviti de aceeasi amnezie ei fiind militari de cariera…
  … altfel doar bunul Dumnezeu ne mai poate salva…

 3. cocorul says:

  Cu mult regret imi cer iertare pentru ca nu v-am trimis mesajul la timpul cuvenit.
  Va transmit cele mai calde urari de sanatate si multe bucurii. Noi, cei mai tineri, nu am avut onoarea sa participam la aceste conflicte armate, iar participarea noastra la revolutia din 89, este o chestiune despre care nu ne vom aminti cu placere. Pacat de cei care au platit cu viata atunci in 89, pentru ca sa aiba libertate nesabuitii care ne conduc tara acum.
  Pentru dumneavoastra nu am cuvinte mai mari, decat ca sunteti EROII VII ai istoriei neamului nostru.
  SA TRAITI MULTI ANI FERICITI!