Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Israel – un jucator din umbra… (II)

Statele cu care se „confruntă” Israelul

Cea de-a doua zonă de interes strategic este reprezentată de statele cu care „se confruntă” Israelul.
Israelul a încheiat tratate de pace cu Egiptul şi cu Iordania. Are încheiate acorduri de înţelegere cu Damascul şi cu Libanul. Dar, nu are parafată o înţelegere permanentă cu Siria.

Libanul este  atât de divizat încât nu se poate încheia o înţelegere de la stat la stat. Totuşi, Israelul are încheiate înţelegeri cu diferite facţiuni libaneze,  în diferite momente (are chiar relaţii apropiate cu diferite facţiuni creştine).

Iordania este un aliat efectiv al Israelului. A fost un stat ostil Palestinei, încă din anii ’70, când Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei încercase să alunge regimul Hashemit. În acest context, Iordania a considerat Israelul şi SUA ca fiind garanţii securităţii sale naţionale.

Relaţia cu Egiptul este una „mai distantă”, dar destul de cooperantă în anumite situaţii. Egiptul şi Israelul întreţin relaţii paşnice de peste 30 de ani, exceptand momentele de tensiune in relaţia dintre Israel şi Palestina.

Relaţia cu Siria este una destul de tensionată. Sirienii ştiu că nu sunt în stare să înceapă un război cu Israelul, şi nici să-l poarte. Când „conlucrează” cu Libanul împotriva Israelului, sirienii apelează la Hezbollah. Punctul de vedere sirian vis-a-vis de Palestina este unul „sumbru”. Aceasta, deoarece ei susţin că Palestina în întregime ar aparţine Marii Sirii.

În concluzie, singura ameninţare reală ar veni din partea Siriei. Siria, dar nu direct, ci prin intermediul diferitelor facţiuni libaneze.

Sursa: Institutul Stratfor

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.