Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

13 august 2011 – 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului

Pe 13 august 2011 se comemorează 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului.Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, a făcut, cu această ocazie, un apel la promovarea democraţiei şi drepturilor omului în lume.

“Amintirea nedreptăţilor provocate de Zid ne obligă să nu-i uităm pe cei care luptă pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, a declarat şeful statului german la Berlin, citat de Deutsche Welle.

“Avem misiunea de a ne asigura că istoria nu se va repeta”, a mai spus preşedintele german.

Wulff a amintit şi momentul căderii Zidului, în noiembrie 1989, un moment de curaj în istoria Germaniei.

“Zidul nu a căzut, ci a fost dărâmat”, a spus Wulff.

Şi astăzi pot avea loc schimbări şi poate fi sporită libertatea în Germania, a adăugat el. Modalităţi în acest sens ar fi integrarea mai bună a imigranţilor şi reducerea inegalităţilor sociale.

“Sfârşitul Zidului trebuie să ne dea curaj: istoria acestuia a fost scrisă de oameni. Zidul nu a căzut, ci a fost dărâmat. Putem schimba lucrurile. Putem face eforturi pentru sporirea libertăţii în ţara noastră reunificată. Aceasta înseamnă azi înainte de toate să le dăm tuturor ocazia să se exprime liber. Trebuie să-i integrăm mai bine pe cei care au venit la noi, trebuie să sporim şansele tuturor de a se realiza în societate.”

La randul său, primarul capitalei germane Klaus Wowereit le-a mulţumit militanţilor pentru drepturile omului din fosta RDG şi mişcărilor pentru libertate din Europa de Est.

El i-a mulţumit în special fostului şef de stat sovietic Mihail Gorbaciov şi a descris ziua de 13 august drept cea mai tristă în istoria recentă a Berlinului.

“Ne amintim azi de cea mai tristă zi în istoria recentă a Berlinului. Bernauer Straße este, mai mult decât alte locuri, un simbol al tragediei separării oraşului nostru. Nimic nu a mai fost la fel după 13 august 1961. Am fost martori neputincioşi atunci la cimentarea divizării metropolei noastre de către un regim totalitar. Am fost şocaţi şi mulţi au încercat să treacă în Vest în ultima secundă. Imaginile de atunci sunt şi azi foarte emoţinante. Ele ne amintesc de dorinţa de libertate a berlinezilor şi arată nedreptatea pricinuita de acest zid. Pe mine personal, această amintire amară mă obligă să lupt mereu împotriva totalitarismului sub orice formă.”

Sursa:  Deutsche Welle

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.