Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Naţiunea română – Evoluţie şi perspective – analiză de Constantin Alexandru

“Aş dori să precizez că nu mi-am propus să fac un material istoric, ci mă voi ocupa mai mult de elemente filozofice şi psihosociale, pentru a se înţelege despre ce este vorba când ne referim la conceptul de „naţiune”, mai ales în cazul nostru, al românilor. Conceptul de naţiune a apărut relativ recent, respectiv la sfârşitul epocii feudale. Până atunci se vorbea numai despre „popor”, neam”, „gintă”, „etnie”.”

Despre formarea naţiunii române şi evoluţia acesteia, dar şi despre rolul bisericii greco-catolice în formarea unei conştiinţe naţionale româneşti puteţi afla parcurgând o analiză interesantă făcută de dl. Constantin ALEXANDRU.

Perspectivele devenirii naţiunii sunt atent exprimate în frazele de final pe care le redăm integral:

“Lipsa totală a unor orientări clare şi stabile de evoluţie, a unor programe coerente care să pună în practică astfel de orientări, a unor obiective concrete, stabilite pe baza condiţiilor, posibilităţilor şi resurselor de care dispune ţara, dar şi lipsa oamenilor pregătiţi şi dispuşi să se angajeze în astfel de programe au adus România în situaţia în care se află azi.

În ce priveşte situaţia naţiunii române, ea se află într-o situaţie foarte dificilă, după destructurarea naţiunii de tip socialist, încă nu se pune nimic în loc. Trăsăturile care să o definească sunt din ce în ce mai confuze, mai şterse, încep să dispară şi unele dintre caracteristicile perene ale unei naţiuni, respectiv sentimentul de apartenenţă la neam, la naţiune.”

Dar pentru o mai bună înţelegere a ideilor exprimate de dl. Constantin ALEXANDRU , vă recomandăm să citiţi textul integral al  analizei:

Naţiunea română – Evoluţie şi perspective – analiză de Constantin Alexandru

analiză preluată de pe www.altfel.info

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Naţiunea română – Evoluţie şi perspective – analiză de Constantin Alexandru”

 1. Ion Uta Supritu says:

  A mai trecut un 1 Decembrie si tot nu se spune adevarul gol-golut despre Unire. Cati dintre uniristi au fost membri ai bisericii unite? Care a fost rolul scolii ardelene in mentinerea sentimentelor romanesti in Ardeal? Cine au fost membrii scolii ardelene? pe langa martirii ortdocsi de dupa al doilea rasboi mondial, mult mai multi au fost martirii greco-catolici.
  In aceasta globalizare greco-catolicismul demonstreaza cum se poate pastra cu mandrie demnitatea nationala, intr-un context general comun (greco-catolicismul in contextul catolic, sau Romania in contextul Uniunii Europene). Desigur pentru aceasta este nevoie de un set de valori morale. Biderica Romana Unita cu Roma le are. oare politicienii nostri le au ? (intrebare retorica!)

 2. sat says:

  sa nu ne legam prea repede si prea usor “bolovanul de gat”, cu pasi marunti, cu sau fara interes, unii, cu sau fara vrere, probabil cu pentruca prea multi din jur ne iubesc, “ca sarea in ochi”, expun analize a caror consecinte sunt ca “aceiasi” din jur ar putea sa ne intrebe, “DE CE MAI EXISTAI”?, daca si noi insine ne intreban asta !, nu ne justificam existenta ci ne intrebam prosteste, de ce … ?, ne intrebam de ce existam ca natiune cand, cu exceptia minoritatilor care exista oriunde, vorbim aceiasi limba, chiar si cei de peste prut, din banatul sarbesc, etc, apa la moara pentru cei care … nu ne iubesc, si care nu prea fac asemena prostie adica, sa-si expuna public si prosteste, problema existantei lor, iar daca o fac, sa-si justifice exietenta, dar, uitam sa intrebam, de ce exista “RUSIA”, un colos in care exista un “conglomerat de popoare, etnii, autonomii, mici republici, si pe masura cu o sumedenie de limbi vorbite si … etc, si cum isi justifica existenta si alte natii aflate in aceiasi situatie, stiti ceva, numai prostii dau apa la noara la… altii, cred ca noi suntem din categoria aia, in loc sa ne justificam existenta, ne intreban … “de ce existam”! … fara cuvinte, altii abia asteapta sa dea replica la … asemena nedumerire din partea … unor prosti si, avem in “jur” destui.

 3. COLONELUL says:

  LA MULTI ANI, TUTUROR COLEGELOR SI COLEGILOR CARE POARAT FRUMOSUL NUME DE NICOLAE! ACELASI LUCRU MI-L DORESC SI MIE TOT ….UN NICOLAE.

 4. PLANO10 says:

  As avea cateva precizari fata de cele spuse de CA.
  Constiinta apartenentei la natiunea romana in toate regiunile a fost liantul care a tinut Romania intreaga dupa evenimentele din 1989, cu toate incercarile care s-au facut pentru ca si Romania sa fie dezmembrata ca Iugoslavia si Cehoslovacia.
  In timpul lui Ceausescu, pe componenta antisovietica, constiinta nationala a romanilor a crescut, adaugand noi elemente la ceea ce se construise in urma cu o suta de ani.
  In Tara Romaneasca si Moldova n-a pus nimeni la indoiala etnia populatiei majoritare, asa cum s-a intamplat sute de ani in Transilvania.Turcii erau o civilizatie inferioara ocupantilor europeni din Transilvania, dar ei au respectat obiceiurile si religia ortodoxa a valahilor si a moldovenilor.
  Ca natiune romanii sunt tineri!
  In randul tineretului actual se naste o noua generatie de nationalisti, mult mai dezinhibata de cliseele natiunii socialiste, mult mai deschisa in relatiile cu alte natiuni, dar dornica sa aiba o identitate proprie in procesul general de globalizare. Grija mare, sa nu fie acaparata de un nationalism extremist de dreapta.

 5. Bay Aleku says:

  Plano 10 are perfecta dreptate. Acestea sunt probl3mele pe care le-am subliniat. tragedia este ca astazi, guvernanti nostri nui mai inmteleg ce inseamna natiune! Mostenirea noastra de la sistemul national care a fost inainte de 1989 este inca vie. Numai ca obiectivele comune, majore, la care sa se ralieze marea majoritate a populatiei tarii nu prea mai exista! Nu se mai stie exact ce inseamna “interes national”. Fiecare dintre conducatorii vremelnici considera ca el cunoaste adevarul despe interesul national. Desi, de cele mai multe ori, in afara de denumire, nu mai este nimic sub aceasta notiune! Mai mult, Scoala si Armata, institutii care ar trebui sa se ocupe de cultivarea si promovarea intereselor nationale nu mai pot face acest lucru. Nu au nici oameni pregatiti corespunzator si nici nu sunt lasati sa actioneze in acest sens, cei care mai stiu cate ceva.
  A ne ocupa de astfel de probleme nu inseamna a ne lasa descoperiti in fata altora, ci a identifica, a cunoaste si a promova propriile valori!
  CA

 6. wikistar says:

  STUPIDO ACEST COMENTARIO NO SI POT