Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Remember – 11 (Note şi însemnări 1996 – 1998)

Octombrie 1997

Aflu că în Rusia, urmare a situaţiei grave în care se află militarii, a apărut o formaţiune politică denumită „Mişcarea pentru Sprijinirea Armatei” (MSA), apreciată ca fiind un catalizator al acţiunii partidelor şi formaţiunilor din opoziţie. Nu îmi este foarte clar dacă este un partid înscris legal, la tribunal, sau este un fel de „mişcare” semilegală, nu subversivă, ci aflată undeva între legalitatea deplină şi „pe cale de a deveni real legală”.

Ataşatul apărării rus la Bonn, generalul-maior Mihail Makaruk, afimă că formaţiunea politică are suportul unei părţi însemnate a corpului de generali şi ofiţeri din Federaţia Rusă.

Obiectivele MSA sunt: înlăturarea lui Boris Elţin; schimbarea guvernului; întărirea şi modernizarea armatei; asigurarea stabilităţii şi siguranţei sociale a ofiţerilor.

Mă întreb dacă o asemenea mişcare politică este necesară şi posibilă la noi. Nu am un răspuns tranşant deoarece, se pare că, o asemenea perspectivă, naşte mai multe întrebări decât răspunsuri.

În primul rând, nu ştiu dacă militarii români sunt capabili astăzi să aprecieze însemnătatea sau utilitatea unei  asemenea mişcari. Întrucât  este clar că cei mai mulţi dintre ei nu înţeleg sensul adevărat al politicii anti armată practicat în prezent şi nu sesizează pericolul, consecinţele pe termen lung ale acesteia.

Apoi, cine ar fi capabil, în Romania, să pornească o asemenea maşinărie? Dacă, prin absurd, un partid care să sprijine armata ar apărea în România, ce şanse de afirmare ar avea, cunoscând învălmăşeala infectă de la noi, numită doct „eşicher politic”?

Niciuna!

Teo Palade

24 august 2010

articol preluat de pe TeoPal Blog

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Remember – 11 (Note şi însemnări 1996 – 1998)”

  1. mayeras says:

    O idee : singurul general capabil sa ne reprezinte in aceste momente dificile nu poate fii altul decat Generalul CHELARU MIRCEA.punct.