Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Remember 12 (Note şi însemnări, 1996 – 1998)

7 mai 1997

Mă aflu la Colegiul Naţional de Apărare şi asist la o prelegere. La pupitru, ministrul transporturilor, Traian Băsescu. Tema: „Politica Ministerului Transporturilor în infrastructuri”.

Aflu amănunte privitoare la viitorul luminos al reţelelor feroviare şi rutiere din România. Este amintită conferinţa paneuropeană din Creta, 1994,  unde ţara noastră ar fi  fost vedeta sesiunii: „din cele 9 coridoare importante de transport din Europa, în 4 suntem direct implicaţi”…  Pe o hartă a ţării, colorate frumos, se află cel putin şase drumuri paneuropene. Ni se dau date tehnice. Lungime, traseu, capacităţi de transport, puncte de intrare şi ieşire din ţară, avantaje economice. Nu am mintea atât de sprinţară încât să pot aduna pe loc prea multele sute de kilometri de drumuri europene care vor stăbate  România. Aproape să cred că trăiesc în altă ţară. Sau asta încearcă să mă convingă domnul ministru?

Vine rândul prezentării Conferinţei de la Berlin, recent incheiate, unde se stabilise ca un coridor important să fie înlocuit cu un altul şi mai important, principal, chiar…

Cu domnul Băsescu ministru, ne explică domnia sa, vom deveni, în mod neîndoielnic,  ţara cu drumurile cele mai bune din această parte a lumii. Însă, desigur, fără efortul nostru susţinut, al cetăţenilor acestei ţări, sforţările sale sunt zadarnice… Cu alte cuvinte, „ mai băgaţi mâna în buzunar, doar vedeţi cât muncesc… harţi frumos colorate, conferinţe internaţionale… iar dacă n-o ieşi, ce să fac? N-aţi dat destul! „

Şi cum îl ascultam, cum îmi aminteam: taxa de drum („aici sunt banii dumneavoastră”), creşterea preţurilor la carburant prin introducerea taxei de mai sus (sau a alteia) în cost, necesare reţelei de drumuri; bugetul pentru anul viitor al ministerului cu pricina, pe care nu-l ştie nimeni  întrucât bugetarea este anuală şi numai anuală; preţul aberant al studiilor de fezabilitate; drumurile, cele de azi, care sunt îngrozitoare;

La partea de „întrebări şi discuţii” a prelegerii, îi cer politicos permisiunea, mă ridic şi îi spun: că instituirea de taxe peste taxe este o solutie a neputinţei, a disperării; că nu poate convinge un popor că este normal ca efortul financiar să fie numai şi numai al cetăţeanului de rând în condiţiile în care în toată lumea s-au găsit şi o sumedenie de alte soluţii, pe care eu nu le văd aplicate şi nici dânsul nu ni le-a prezentat;  că fondurile obţinute din taxe n-au fost folosite niciodată de către acest guvern, din care şi domnia sa face parte, în scopul pentru care au fost colectate; că drumurile de pe harta domniei sale sunt mult mai frumoase decât cele din teren şi că era mai bine, pentru a înţelege exact cum stăm cu infrastructura rutieră, să ţineam această prelegere mergând cu un  autobuz, pe un drum judeţean, ori naţional, oricare, la alegerea sa;

Şi în final, l-am rugat să ne explice de ce susţine că suntem buni dacă nu suntem.

Nu a răspuns. M-a privit intimidant, pe sub sprâncene,  pe tot parcursul scurtului meu discurs şi în ochii săi cu un strabism evident, uşor asimetrici, am văzut ură. Nimic altceva. Nu mirare, nu jenă, nu indignare. Doar ură. O imensă ură.

Teo Palade

13 septembrie 2010

articol preluat de pe TeoPal Blog

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Remember 12 (Note şi însemnări, 1996 – 1998)”

 1. indisciplinatu says:

  Superb articol!!!

 2. voinea says:

  Excelenta prezentare.Acesta ste omul de care ne-am lasat pacaliti si care s-a dovedit a fi cel mai mare mafiot al tuturor timpurilor.Lozinca lui de baza a fost si este “dezbina si stapaneste”. cu care a reusit sa faca praf societatea romaneasca. Este timpul sa ne lase si odata cu el sa ia si clasa politica mafiota ,imbogatita prin rapt ordinar. Acest parlament al rusinii de la Bucuresti ne-a compromis mai abitir decat hoardele de tigani romani care terorizeaza Europa.Este timpul sa iesim hotarati la lupta si sa ne facem ordine in tara.Ce asteptam?Sa vina Dumnezeu si sa-i trazneasca?
  Noi nu putem sa-i traznim?
  Col(r)ing.Voinea Ion

 3. voinea says:

  PROGRAMUL ULTIMA SPAGA

  Motiune de cenzura a cetateanului roman

  Articol unic: Se reduce cu 25% saracia prin reducerea 100% a guvernului actual.
  Programul “Ultima Spaga” este o manifestare a cetatenilor liberi prin care isi exprima dezaprobarea fata de incompetenta, coruptia si cinismul guvernului Boc-Udrea condus de premierul Traian Basescu. Prin aceasta actiune le oferim guvernantilor ultima spaga si ii poftim sa ne paraseasca.

  AJUNGE!
  Ii invitam pe toti cetatenii liberi ai tarii acesteia ca MARTI 01.03.2011 sa depuna bancnota regimului Basescu pe trotuarul din fata cladirii Guvernului Romaniei si a Prefecturilor judetene. Haideti sa le dam ultima spaga si apoi sa ne lase in pace!

  NE-AM SATURAT:
  – sa suferim noi ca sa prospere ei;
  – sa fim intaratati unii impotriva celorlalti, cultivandu-ne ura, intr-o tara cu o religie a iubirii;
  – sa inchidem ochii la incompetenta, coruptie si dezgustul guvernului fata de propriul popor;
  – sa ne vedem parintii, bunicii si prietenii plangand in fata alimentarelor;
  – sa vedem profesori, medici, functionari publici tanjind in fata galantarelor din supermarket;
  – sa vedem militarii activi umiliti de comandantul lor suprem, iar cei in rezerva facuti nesimtiti de primul ministru si de alti ministri din cabinetul Boc;
  – sa fim stropiti de limuzinele scumpe ale unor analfabeti ale caror unice calitati sunt lipsa de cultura si instructie si apropierea de banul public
  Rugam pe toti cei care impartasesc aceste credinte ale noastre sa se alature demersului nostru. Rugam mass-media, partidele politice, organizatiile civice si sindicale sa se alature demersului nostru.
  E timpul ca acest guvern sa plece impreuna cu primul sau ministru. E deja ceasul al doisprezecelea. Mamaliga nu mai trebuie sa explodeze inca o data.
  DACA EGIPTENII AU REUSIT, OARE NOI NU PUTEM?
  Col(r)ing.Voinea Ion