Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Remember 4 – Note şi însemnări 1996-1998

13 februarie 1996

Citesc un interviu pe care ministrul ungar de externe, Laszlo Kovacs, l-a dat ziarului „Pravda” din Bratislava.

Se vorbeşte, cum este şi firesc, despre relaţiile ungaro-slovace. Reţin câteva idei care par importante şi pentru noi, românii.  Merită consemnate, analizate şi extrase câteva concluzii. Două sunt temele cu pricina.  Prima, poziţia ungurilor faţă de reevaluarea Tratatului de la Trianon şi a doua, modul în care L.K. gândeşte problematica minorităţilor.

Despre cerinţa de revizuire a Tratatului de la Trianon, L. Kovacs răspunde, într-o primă fază, sibilic: „Se doreşte din partea guvernului ungar un lucru la care actualul executiv nu are intenţia să se alăture, întrucât nu vrea să ameninţe existenţa statului şi viitorul poporului”

Nu pot să nu mă întreb care este, în viziunea ministrului de externe, diferenţa dintre guvern şi executiv. Şi dacă, aşa cum se ştie, nu există nici o diferenţă, cum să interpretez că „actualul executiv” nu vrea să se alăture dorinţelor guvernului?

Apoi, în partea a doua a răspunsului, domnul L.Kovacs explică de ce „executivul” nu poate fi de acord cu „guvernul”: „Acest guvern nu este dispus să treacă la adoptarea unor măsuri aventuriste. Spre exemplu, nu doreşte extinderea teritoriului Ungariei, întrucât au mai fost încercări asemănătoare şi tocmai datorită acestora ţara a devenit mică aşa cum este. Şi dacă acest lucru s-ar repeta, am temerea că acest stat va pieri.”

În opinia subsemnatului, există două puncte de vedere al unuia şi aceluiaşi executiv (guvern) faţă de problema cu care Ungaria nu se va împăca niciodată: Tratatul de la Trianon! Unul, pentru vecinii beneficiari ai Tratatului şi pentru partenerii internaţionali  ai Ungariei, pe care îl vedeţi exprimat mai sus şi un altul, mai rar expus public, în relaţie cu proprii cetăţeni.  Acest ultim punct de vedere este acela că Ungaria, încă din ziua semnării Tratatului în Palatul Marelui Trianon de la Versailles (4 iunie 1920), doreşte reîntregirea teritoriului părţii ungare a Dublei Monarhii, adică a Transleithaniei. O aspiraţie de înţeles.

Cum ar putea fi altfel? Cât de naivi ar trebui să fim pentru a-l putea  crede întrutotul pe domnul L. Kovacs când spune că „nu doreşte extinderea teritoriului Ungariei”?  Din partea care mai rămăsese întreagă din regatul sfântului rege Ştefan după bătălia de la Mohacs,  prin Tratatul de la Trianon se pierdea 71% din teritoriu şi circa 63% din populaţie (în parte nemaghiară). Cine ar putea fi mulţumit cu o astfel de situaţie? Ministrul de externe al Ungariei?

Nu cred că mă înşel dacă acord mai mult credit vechiului meu amic, fostul ataşat militar ungar în India, care în 1991 îmi scria: ”Dragul meu, dorinţa de revenire la Ungaria Mare este atât de puternic încrustată în inima maghiarilor din întrega lume, încât ea nu va muri decât odată cu dispariţia ultimului ungur de pe pământ.”

Ştim bine. Tentative de revizuire ale Tratatului au avut loc. În perioada 1938-1941, datorită în principal unei inteligente politici de alianţe, Ungaria reuşit să anexeze sudul Slovaciei (1938), o parte din Ucraina subcarpatică(1939), părţii de nord a Transilvaniei (1940) şi unele teritorii mai mici, aparţinând azi Serbiei, Croaţiei şi Sloveniei. Despre aceste „încercări” vorbea Laszlo Kovacs…

Sunt convins că poziţia duală (ca să nu spun duplicitară) privitoare la revizuirea graniţelor se va păstra în Ungaria pentru un timp foarte îndelungat. Nu ne rămâne decât să o cunoaştem, să o înţelegem şi s-o avem în vedere. Să fim în cunoştinţă de cauză la fiecare discuţie oficială pe această temă cu vecinul nostru din vest.

Dacă în privinţa graniţelor nu se pot face concesii, de nici o parte, altfel stă situaţia în ceea ce priveşte drepturile minorităţii maghiare aflată pe teritoriile altor state. Întrebat despre asta, domnul L.K. nu pare tentat de un răspuns tranşant. Dar, esenţa răspunsului său este clară, deşi învăluită într-o lungă tiradă de generalităţi. Maghiarii de oriunde vor trebui să aibe dreptul de a-şi folosi limba maternă în administraţia de stat, în viaţa publică şi să-şi pastreze identitatea culturală.

“Dar reciproca?”, vine întrebarea reporterului. Drepturile minorităţilor aflate pe teritoriul ungar nu ar trebui să fie la fel de extinse sau de restrânse ca ale maghiarilor din ţările respective? Răspunsul domnului L.Kovacs este negativ. Şi iată cum argumentează: ”Reciprocitatea, din mai multe puncte de vedere, nu poate avea caracter de oglindă. Trecutul istoric este totuşi diferit, altele sunt condiţiile”…

Ce trebuie reţinut pe această, a doua temă?  Că, ceva  va rămâne pentru mult timp la fel şi în relaţiile maghiarilor cu autorităţile române: pentru etnicii maghiari din România totul, pentru etnicii români din Ungaria cât s-o putea şi dacă se va putea. Adică, să ne fie clar: „reciprocitatea nu poate avea caracter de oglindă.”

Teo Palade

8 iulie 2010

articol preluat de pe TeoPal Blog

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Remember 4 – Note şi însemnări 1996-1998”

 1. micutzul says:

  Am 48 de ani si de cand ma stiu aud povestea ca ungurii vor Ardealul. Ca sa fac o gluma , si noi vrem tara lor dar fara barbati.
  Este normal ca un stat sa doreasca drepturi cat mai multe pentru minoritatile sale din alte state, iar ungurii stiu sa lupte pentru asta. Dar in momentul in care ridici pretentii teritoriale, acesta este un act sinucigas. Este posibil sa prinzi un anume stat pe picior gresit, dar anexarea unui teritoriu ti/ar aduce in zilele noastre numai necazuri, atat din punct de vedere politic, militar, cat si economic.
  In al doilea rand , cred ca pretentiile lor sunt o demonstratie de nationalism, ieftin este adevarat, pentru poporul maghiar. Am fost in Ungaria si nu am simtit nici o umbra de ura din partea lor. Este adevarat ca au extremisti asa cum avem si noi .
  Concluzia este ca latra degeaba deocamdata, dar trebuie urmariti atent, iar atunci cand ridica nasul mai sus decat le permitem, sa le taiem nasul..

 2. vios says:

  @micutzul,
  Stai linistit, suntem membrii NATO, deci aliati. Asta inseamna ca, Alianta nu v-a permite divizari teritoriale intre state membre. Si noi stim cate ceva, despre eforturile lor(trecute sau viitoare), in privinta autonomiei. Cand si-au luat nasul la purtare i-am trosnit -deci ne stiu de frica. Ardealul, este o bucata mult prea mare pentru “gura” Ungariei, si ei stiu asta. Dar sunt unii care viseaza frumos…Si apropo, stim unde-i Budapesta, am fost acolo in 1919, iar intre armata lor si noi nu pot fi facute comparatii -ar fi curata sinucidere(pentru ei, bineanteles). Deci, in concluzie, cred ca discutia este sterila. Diferenta este ca acum, in doua ore suntem la Budapesta -conform “studiilor” unor oameni destepti. Mai periculosi sunt “cateii” UDMR-ului si a-i Uniunii Civice Maghiare, din Har-Cov; oare cat ii mai tolereaza portocalii nostrii guvernanti. Au un tupeu fantastic, jigodiile astea…Nasul lor trebuia taiat de mult, dar politica este cea mai mare curva. Bine-ar fi daca s-ar incepe cu papagalul ala de Laslo Tokes, despre care se stiu multe si numai interesele Romaniei nu le reprezinta, nici la PE si nici in alta parte. Dar sa-i fereasca Dumnezeu de furia romanului, mai multe nu spun fiindca mi-e scarba de lepre…

 3. micutzul says:

  @ vios
  Dragule, mie nu de unguri imi este frica. Nici de ele…. Mie mi/e frica de unii polticieni care pentru cateva procente in plus te vand la modul acela ca azi te culci roman si maine saluti in maghiara. Ce urmeaza dupa aceea este treba noastra a celor organizati in rezistenta, dar prostul si/a facut damblaua.
  Politicienii maghiari de la noi nu vor nici in ruptul capului sa se uneasca cu Ungaria. Cine i/ar mai face ministrii, cine le/ar mai da fonduri, cine le/ar mai da paduri in exploatare … ?Ei daca vor ceva , cred ca vor la genul Transnistriei , cel mult.
  Cat priveste cu armata puternica , las/o mai moale, ca nu mai ajungem in 2 ore. Ne/a cazut AN-2 ul.Da, stiu ca odata era asa dar acum nu mai bag mana in foc..

 4. Alex says:

  Nu dau 2 bani pe aliante si tratate, vorba “fuhrerului”, valoarea unui tratat este egala cu a hartiei pe care este scris. Nimic nu este sigur, nimic nu este etern.

 5. vios says:

  @micutzul,
  Cu sau fara AN-ul 2, tot ajungem in doua ore. Asa, din intamplare sediul FOS se afla la Targu-Mures, ceea ce le da mari batai de cap prietenilor unguri. Politicienii UDMR-ului sunt niste neica nimeni in Ungaria, ei aici sunt “zmei”. Politicienii nostrii ne-au vandut intotdeauna, dar si unii din randul “plebei” -asa ceva ne caracterizeaza. Sti cum au declarat armata stationata pe teritoriul Har-Cov? ARMATA DE OCUPATIE -iar papagalii portocalii n-au zis nimic. Ce-a fost odata, a fost, dar si acum le suntem superiori la toate capitolele. Inclusiv la AVIATIE -cele 14 avioane Gripen, nu sunt operationale 100%; oricum sunt putine(au chiar mai multi piloti decat avioane). Sa-ti mai spun ceva: la un miting aerian din 1999 ce a avut loc la Kecskemet, in Ungaria, pilotii unguri au fost socati de Mig-ul 21 Lancer. Intr-o singura privinta le suntem inferiori si anume economia+nivelul de trai. Dar asta este, sunt mult mai seriosi, civilizati si constinciosi. In anumite privinte si ei au ca si noi probleme cu tehnica veche. La ei este predominant sovietica…la noi predominant autohtona, dar tot de inspiratie sovietica. Si la ei contractele in domeniul apararii sunt cu cantec, iar similitudinile intre noi si ei ar putea continua…

 6. vios says:

  Uite ca a aparut o noua declaratie a lui Laszlo Tokes: “autonomie cu orice pret”. Ma intreb oare pana cand autoritatile romane vor tolera comportamentul, profund antiromanesc, al acestui individ. Chiar suntem de tot rasul, daca o asemenea jigodie -tradator dovedit-a ajuns sa ne reprezinte la PE. Oare ce-o insemna:”cu orice pret”? Cum i se permite unei asemenea lichele sa ne denigreze tara, poporul, istoria si limba? Daca un asemenea personaj ar fi cerut (sa zicem), independenta si autonomie pentru Texas(stat SUA), americanii ar fi stiut ce au de facut -ar fi disparut in ceata imediat. Chiar nu se gaseste ac de cojocul individului?! Rusine, papagali portocalii!

 7. micutzul says:

  @ VIOS

  Eu am spus foarte clar ca nu/mi este frica de ei, iar de ele imi este chiar drag. Papagalul asta de toeches arunca si el cate una in ajun de concediu, Paste sau Craciun, doar, doar mai ia si el un banut de cheltuiala. Problema cea mare este cea cu tradatorii de neam si tara care nu iau nici o masura. Bai, va stiti care sunteti ?Voi cei din serviciile secrete nu impotriva mea trebuie sa luati masuri, ci a lor fiindca sunte/ti in slujba statului nu a lor.
  Cat priveste in cate ore ne facem de cap, eu zic ca nu/mi ajunge timpul pana dimineata..

 8. vios says:

  @micutzul,
  Da, dar ceea ce spune individul este foarte periculos. Incitarea fatisa la violenta, pe care si-o doreste foarte mult, crearea de tensiuni in Har-Cov, denigrarea a tot ceea ce este romanesc -inclusiv la CE, si nu in ultimul rand, papagaliceala cu “secuimea” (nu a existat niciodata un stat secui, ci doar o etnie -inclusiv pe timpul imperiului austro-ungar) -pot duce la lucruri grave. Ceea ce face individul este manipulare si incitare -ceea ce-i deja prea mult pentru a nu fi bagat la zdup, sau si m-ai bine, dus la Balaceanca. Inainte de ’89, serviciile secrete romane, aveau un departament care se ocupa fix de iredentismul maghiar, si implicit de caricaturi ca Tokes -si chiar erau buni in ceea ce faceau. Ce bine-ar fi daca ar mai exista…”unde esti tu Tepes-Doamne!”. Sa vorbesti in secolul 21, in UE, de enclave autonome, inseamna ori ca esti tampit, ori ca esti “manipulat”, sau ca a-i interese ascunse. Ar trebui ca individului sa i se ridice cetatenia romana, fiindca oricum nu-i pasa de ea si de legile statului -dar cine sa o faca? El nu-i un risc pentru siguranta nationala(si-altii ca el), precum presa, nu-i asa?! Vreau sa cred ca in serviciile secrete romanesti (care-s atat de multe, mandre si…bugetate), sunt si oameni care simt romaneste. Despre decizia CIJ, cu privire la Kosovo -nu pot spune decat atat; o mare tampenie (istoria v-a demonstra daca a fost comandata sau nu). Sper ca Romania se v-a mentine pe pozitie si nu v-a recunoaste acest “stat” artificial -ar fi un gest de prietenie, demnitate si onoare. Iar Laszlo Tokes si ceilalti UDMR-isti sa tina minte ca, Har-Cov nu-i Kosovo, si nu v-a fi niciodata. Si inca ceva, sa nu uite ca, Romania, este stat independent, unitar si indivizibil. Gata ca m-am enervat!

 9. micutzul says:

  @ VIOS
  Buna dimineata.
  Eu am inteles foarte bine ce vrei sa spui, dar vorba ta nu vreau sa ma enervez. Tin sa precizez ca nu am facut si nu fac parte din nici un serviciu. Deci in 1990 sunt sigur ca avand sprijin din afara, o anumita gasca, pe baza unui program bine pus la punct, au facut tot posibilul ca serviciile noastre secrete sa fie desfiintate. Asta de parca toti **inteligentii ** nu aveau ceva mai bun de facut decat sa ne asculte si tortioneze pe noi romanii. Atunci si/au facut de cap, a IIa oara in 10 – 12 ani. Ceea ce s/a intamplat la Targu Mures, eu personal consider ca era planificat in loc de Kosovo, sau impreuna.Problema este ca unele capete iluminate au realizat ca Romania este prea mare iar un conflict intern ar putea sa degenereze. De atunci apare acest cascavalagiu , periodic , sa ceara ceva care nici nu/l intereseaza. Ca sa nu implice partea maghiara , acum au ales sa puna totul in gura secuimii, care de fapt este nevinovata. Pun o singura intrebare… Tu ca stat cu 11 milioane de locuitori din care cred ca 9 milioane sunt unguri curati, ai vrea sa anexezi o regiune cu 3 milioane de romani ? Tot ceea ce se intampla, cred ca este de fapt un atac politic si economic, coroborat acum cu un atac cultural la adresa desfiintarii unor opere… Repet, asa gandesc eu..

 10. Bure Bista says:

  @vios
  @micutul

  Ce e mai grav e ca a fost deschisa cutia pandorei chiar de catre europeni. Ieri, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a dat un aviz consultativ privind Declaraţia de independenţă a Kosovo faţă de Serbia, din 17 februarie 2008, afirmând că aceasta nu încalcă dreptul internaţional. Preşedintele CIJ, Hisashi Owada, a afirmat că dreptul internaţional nu conţine “nici o interdicţie a declaraţiilor de independenţă”.

  In acest context cu certitudine ca presiunile ungurilor din Ardeal se vor intensifica.

 11. vios says:

  Ungaria nici n-ar avea putere economica si financiara, sa “absoarba” Har-Cov. Nu-i Germania si sunt datori vanduti (ca si noi dealtfel). Eu n-am acuzat de nimic ungurii sau secuii de la noi sau din Ungaria -acestia isi vad de treaba si nu-i intereseaza unde traiesc, doar suntem in UE (deci granitele sunt pur simbolice). Presedintele CIJ nici macar nu-i european, este japonez, asa ca-l doare-n …. de problemele europenilor. Bure Bista are in mod sigur dreptate, se vor intensifica atacurile la adresa Romaniei. Uimitor ce rapid au recunoscut americanii Kosovo (pana la urma ei au fost cei care le-au dat-o(independenta), sarbii au avut demnitatea si onoarea de a se opune, desi n-aveau sanse. Daca am fi facut-o si noi in ’41, poate altfel s-ar fi scris istoria.). Distrugerea identitatii romanesti din Har-Cov, este primul pas spre autonomie. Ma intreb pana cand autoritatile romane vor tolera aceasta stare de fapt, si pe cei care o initiaza si-o mentin (care sunt prea bine cunoscuti). Este curios cum firmele maghiare sau cele conduse de miliardari unguri din SUA, Israel sau aiurea, investesc doar in acea zona (Transilvania). Acea gasca de care pomeneste “micutzul”, a luat-o de nenumarate ori peste bot de la “baietii cu ochi albastrii” romani -de aceea i-au “transformat” in tortionari, teroristi, etc. Oricum, Ungaria tolereaza “Garda maghiara” fiindca-i face jocul -dar ei stiu prea bine ca vechiul imperiu, dupa care tanjesc atata, nu se v-a reface niciodata. Daca n-ar avea sprijinul Germaniei si Austriei (deh, chestii de trecut comun…), Ungaria ar fi…zero ca stat, iar mintile lor infierbantate n-ar avea atata “tupeu”. Aceste doua state pompeaza fonduri imense in Ungaria. Nu-i inteleg pe ai nostrii de ce nu se trezesc, de ce nu i-au masuri…Mda, astea nu sunt riscuri la adresa securitatii nationale, fir-ar sa fie…

 12. Bure Bista says:

  @vios

  Imi place cand vorbesti de autoritatile romane. Adica le ceri sa se trezeasca. De fapt ele isi mimeaza existenta.

  Cum crezi tu ca poate reactiona chiar in plan diplomatic un politician corupt, curvar, cu deviante si alte vulnerabilitati?

  Degeaba le ofera pe tava servicile de informatii analize pertinente ei nu vor putea sa reactioneze pentru ca sunt prinsi in propriile vulnerabilitati de cei impotriva carora ar trebui sa actioneze.

  Normal ca Ungaria nu-si poate permite sa afirme macar ca-si doreste parte din Transilvania. Dar in context european unde se presupune ca suntem frati, dar branza pe bani, nu ar fi benefic pentru ea ca investitorii sa se opreasca in Campia Panoniei nu in cea Romana?

 13. micutzul says:

  ** DEX: iredentism – Miscare politica sovina ai carei adepti urmaresc anexarea la o tara a unor teritorii în care conationalii sunt în minoritate.

  In ultima vreme iredentismul maghiar a reizbucnit in Romania cu o furie devastatoare. Ceea ce este mai grav e ca nici autoritatile romane, nici presa cu unele exceptii si nici societatea civila nu reactioneaza in a combate cererile iredentistilor maghiari care incalca si Constitutia Romaniei dar si orice norma europeana.

  Frunda: “Eu nu reprezint Romania!”
  Senatorul Gyorgy Frunda, a declarat in direct pe un post de televiziune ca nu reprezinta Romania la Consiliul Europei. Gyorgy Frunda, platit din banii publici, este si seful delegatiei parlamentarilor romani la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. De asemenea Gyorgy Frunda a mai respins Constitutia actuala a Romaniei, punandu-se intr-o situatie ciudata, de vreme ce este senator roman.
  El a promovat la APCE Recomandarea 43/1998 privind autonomia teritoriala si minoritatile nationale.
  Ziua, art. George Damian

  Liderii UDMR au participat la o întrunire la Târgu Mures unde au votat declaratia de autonomie teritoriala a Tinutului Secuiesc.
  Ziarul “Buna ziua, Ardeal”, Vot pentru declaratia de autonomie

  Marko Bela urla cu lupii la “Adunarea Primarilor din Tinutul Secuiesc”: “Telul UDMR e autonomia teritoriala, care ni se cuvine”.
  “Nu doar autonomia culturala e telul nostru, al UDMR, ci si autonomia teritoriala, care ni se cuvine, chiar daca nu proclamam in fiecare zi acest lucru. Trebuie ca Tinutul Secuiesc sa aiba, din toate punctele de vedere, o identitate unica, pe care sa o constate oricine intra aici, incepand cu imaginile sale iconice in fiecare localitate si cu folosirea maghiarei ca limba oficiala.”
  Ziarul Gandul, articol de Adrian Popescu
  http://209.85.135.104/search?q=cache:EYfPB…;cd=4&gl=ro

  Marko Bela: “Autonomia teritoriala este aceea in care limba maghiara este limba regionala oficiala”
  Kappa.ro preluare de la Amos News
  http://stiri.kappa.ro/politica/marko-bela-…tire_62015.html

  Marko Bela vede autonomie teritoriala “in cativa ani”.
  Cotidianul, articol de Dan Duca
  http://www.cotidianul.ro/index.php?id=9599…Hash=22f1e5890f

  Presedintele UDMR Marko Bela a cerut autonomia Tinutului Secuiesc si impunerea limbii maghiare ca oficiala in aceasta regiune.
  Ziarul Financiar, articol de Doina Anghel
  http://www.zf.ro/articol_96081/udmr_pretin…a_oficiala.html

  „Descalecare” Nationalistii UDMR rânjesc europeneste. Marko Bela vrea înapoi „tara pierduta la 1918”.
  Lansarea candidatilor maghiari ptr europarlamentare, cu intonarea Imnului Ungariei. UDMR promite ca va cere Europei autonomia Tinutului Secuiesc.
  La intrunirea respectiva liderul UDMR Marko Bela a inceput sa enumere urmatoarele revendicari iredentiste: „Tara pierduta la 1918”, „casele, padurile, pamânturile, steagul”. Evenimentul, s-a desfasurat sub sloganul „Noua descalecare”, si s-a deschis cu intonarea Imnului Ungariei. Lumea s-a ridicat de pe scaune si a cântat alaturi de lideri.
  Gandul, articol de Raluca Dumitru
  http://www.gandul.info/actualitatea/marko-…tml?3927;963984 **
  Copiat din Aurelianus 7, de pe forumul Softpedia..

 14. vios says:

  Tocmai am urmarit la tv, declaratiile reformatului ala de Tokes, de la Baile Tusnad (in ultimul timp, aceasta statiune pare a fi sediul de campanie al UDMR. UCM si-alte organizatii maghiare). Raspopitul asta, a afirmat ca:”a cerut ajutorul NATO, pentru ca maghiarii se afla in pericol in Europa”. Ei daca-i asa, eu as zice sa plece in Asia -de-acolo provin hunii si triburile, de care cu mandrie vorbeste Laszlo -fiindca europeni n-au fost si nici nu vor fi vreodata. In mod sigur nu v-om plange dupa ei. A vorbit numai in maghiara, punctand totul ca si cum Har-Cov, apartine, de facto, Ungariei. De ce n-ar fi “noua descalecare” in Asia! N-am vazut nici macar un reprezentant al autoritatilor romane, care sa i-a atitudine la fata locului (Baile Tusnad), scurtandu-i nasul lui Tokes. Poate macar acum, in ultimul ceas, politicienii nostrii -indiferent de culoarea politica, presedintia, institutiile abilitate, isi vor face datoria fata de tara si popor. Poate isi vor da seama ce serpi au crescut la san (UDMR, UCM, Laszlo Tokes, Marko Bela si-altii). Sper…altfel nu stiu unde se v-a ajunge. Stiti cum sunt terminati serpii? Li se zdrobeste capul…Doamne-fereste nu v-a ganditi la rau!

 15. micutzul says:

  Eu am mai scris cum se pregateste , cum spune Vios, descalecarea in harcov.
  Se distruge sistemul nervos al statului, se diminueaza importanta unor institutii ca justitia, invatamantul, politia , armata, ( pare cunoscut ?) DNA, se coboara artificial puterea monedei nationale, se distruge arta si cultura nationala, si sub obladuirea unor organizatii interne si internationale se trece la … Noi, militarii scarbiti , de grija pe care statul ne/o acorda , vom spune lasa ca e mai bine acolo ca ajutorul de somaj e mai mare ca pensiile noastre.
  Sunt tare curios ce teatru o sa mai joace maine, tipul ala care se crede roman.
  Nici nu vreau sa ma gandesc ce v/a fi in tarisoara asta in septembrie.Actiunile se pare ca se pregatesc si din interior si din exterior. Noi nu avem nici un om puternic care sa reprezinte interesul national. Dar am prins o unguroaica si se naste un roman puternic..

 16. vios says:

  Am uitat sa v-a spun. Ca un bun crestin ce este (popa Tokes), a avut la Baile Tusnad, invitati din Ungaria. Ca sa vezi…ospitalitate. Si m-ai am o nedumerire! Cum se impaca crestinismul (Tokes fiind popa), cu declaratiile si incitarile la violenta!? Si-apropo micutzule, cum o sa-l cheme pe junior? Daca m-ai prinzi cate o unguroaica, nu fi rau, da-ne si noua. PLISSSSSS!!!! Se pregateste ceva pentru septembrie? Va rog anuntati-ma! D-am iama in pusta sau ce…