Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Iar înnebunesc salcâmii!”

În primavara lui ’81, prin luna mai, am ieşit în aplicaţie, undeva pe la nişte forturi, tot în zona Voluntari, Stefăneşti, Dimieni. Sefii nostri din comandamentul unităţii ne ordonaseră să ne instalăm autostaţiile în acea zonă cu mulţi, foarte mulţi salcâmi.

Dimineaţa pe răcoare (vorba… cântecului!) când am ajuns acolo nu ni s-a părut nimic nelalocul său. Aer, soare, verdeaţă! Salcâmii înfloriţi. Să tot fii în aplicaţie! Am ridicat antenele, am întins cablurile pentru acţionarea la distanţă a emiţătoarelor, iar colegii de la telefonie-telegrafie-cros (vorbesc de băieţii lui Gică MVT şi ai lui Mitică) ne-au adus legăturile la borne.

Ce s-o mai lungim. Era prea bine ca să nu fie suspect…

Mai către după-amiază a început să adie vântul şi… să apară necazurile. Mirosul de salcâm înflorit, care până atunci fusese plăcut (nu adia vântul!) acum devenise de nesuportat. Ameţeli, dureri de cap, de stomac, greţuri etc. Primul care “a căzut la datorie” a fost un soldat despre care ştiam ca are ceva probleme cu plămânii.
Ce substanţe toxice de luptă, ce bombe, ce bombiţe!? Natura se juca şi râdea de noi, nu ipoteticul inamic! Să fi văzut 50-60 de oameni în toata firea cum se ţineau de cap, de burtă, cum alergau de colo-colo ca nişte electroni bezmetici, căutând câte un tufiş salvator.

Ne-am adunat toţi comandanţii de plutoane şi, fără a mai solicita aprobare de la şefii din unitate, am decis să ne mutăm în alt loc, cât mai departe de inamicul “salcâm”. Zis şi făcut. Natura învinsese!


Povestire de Dorel Pietrăreanu

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.