Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

„To Whom It May Concern” sau despre politici stupide

Bagdad 29 ianuarie 2006

Colonelul/Comandorul este sau ar trebui să fie gradul de referinţă în armată, unitatea de măsura a calităţii în domeniul militar, şi nu plutonierul asa cum aprecia odată comandantul suprem într-un spirit bolşevic autentic. Gradul de colonel/comandor da tăria şi substanţa de care armata are nevoie.

Este suficient de mare pentru a reprezenta un succes în cariera militară, dar relativ modest în ceea ce priveşte topul ierarhiei militare în ansamblu. Reprezintă nivelul cel mai înalt de expertiză în armată la nivel executiv. Este cu un pas în zona politico-militară, are viziune  strategică şi acţioneaza relativ independent, fără patronizare în limita responsabilităţilor fişei postului.

Cu anumite excepţii care întaresc regula, nu comandă şi nu ar trebui să comande unităţi operative. Treptele acestea de comandă le-a parcurs anterior pe cand era locotent colonel la nivel unitate tactică de bază (batalion, fregată, escadrilă) sau eventual se pregăteşte pentru comanda la nivelul  grupării operative întrunite sau nu (CJTF) cand (daca) va fi promovat în corpul generalilor şi amiralilor.

El însumeaza o educaţie de excepţie în ţară şi în cadrul Alianţei, experienţa îndelungată, leadership format şi cultivat în timp, maturitate deplină în luarea deciziilor. În unele state este asimilat cel puţin cu nivelul de director general de IMM. Cu responsabilităţi, competente şi venituri oarecum echivalente,  comparabile cu media acestora pe economie pentru a realiza un echilibru cât mai corect între armată, sectorul privat şi societatea civilă, şi nu cu salariul mediu pe economie.

Poziţionarea colonelului/comandorului pe scara valorilor naţionale este extrem de importantă pentru realizarea unei percepţii cât mai corecte a populaţiei civile despre armata pe care o finanţează şi de la care asteapta o protecţie profesionistă şi competitivă, dar şi pentru regăsirea militarilor de toate gradele pe palierele profesionale şi de conducere echivalente în societatea civilă. Pentru pacea şi normalitatea internă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare.

După o viaţa tumultuoasă, stresantă, competitivă  şi plină de privaţiuni acum colonelul/comandorul bate la ochi cu pensia lui către societatea civilă care uneori nu l-a meritat. Probabil ca l-a invidiat întotdeauna ca a fost băiatul cel mai bun din clasă la învaţătura şi nu a putut face faţă competiţiei cu acesta, dar acum s-a schimbat situaţia, în sfârşit,  este „payback time”. Nejustificat îl învinovăţeşte că are o pensie „nesimţită” (mai nou, chiar mai mică decat a unui subofiţer!), pensie care nici pe departe nu compensează contravaloarea serviciilor aduse statului român (surprinzător poate, nu numai medicii sunt îndreptăţiţi a se plânge de subfinanţare cronică şi salarii mici), pentru ca el a fost altruist şi nu i-a trimis factura guvernului de câte ori a adus direct sau indirect avantaje evidente incomensurabile în domeniul valorilor spirituale, imaginii şi percepţiei României ca un stat care se zbate să-şi păstreze demnitatea în lume.

Statul nu mai doreşte să plătească aceste facturi de onoare. Statul, prin reprezentantii săi nevrednici şi ticăloşiţi în mocirla politică din care provin, se dispensează de el neplătindu-şi obligatiile asumate după ce a beneficiat 30 ani de pe urma lui. Acum, statul îl invită să uite ca a fost colonel/comandor vreodată şi îl trimite la Casa publică de pensii să poată să-şi  întreţină bătrâneaţea după cum va merge economia în care n-a lucrat niciodată şi nu a avut şansa să o facă mai bună pentru ca nu a fost treaba lui.

Odată pensionat colonelul/comandorul nu mai este băgat în seamă, mai nou, nici măcar de sistemul în care a contribuit cu munca sa toată viaţa. Nimeni nu mai are nevoie de pregătirea şi experienţa lui, este lăsat în pace să-şi vadă de treabă. Programele de reconversie profesională, pe langă faptul că sunt superficiale şi inutile, nici macar nu i se mai adresează lui. El are nevoie doar de recunoaştere şi de on-job training dat fiind ca sistemul militar seamănă foarte mult cu cel corporatist. Este vorba de valoarea adaugată pe care potenţial  foştii militari de carieră (cu precădere ofiterii superiori educaţi) o pot adauga organizaţiilor de tip corporatist aplicând principiile planificării operaţionale militare în cadrul proceselor care se derulează în mediul economic.

Dar colonelul/comandorul este cel pe care toate firmele de executive search or head hunting îl ocolesc  ca urmare a  unei percepţii eronate datorate unei propagande stupide  despre foştii militari „prăfuiţi şi depăşiţi”, care în afară de agenţi de pază, de asigurări sau administratori de bloc nu mai pot face altceva. Cine şi-ar putea imagina că şi colonelul/comandorul român are una, două sau chiar trei facultăti, unul-doua mastere, unii chiar in strainătate (şi nu sunt chiar puţini ), doctorat, sunt lectori, conferenţiari sau chiar profesori universitari adevăraţi, nu parveniţi de ocazie, şi ca pot vorbi fluent una, două sau chiar trei limbi străine de circulaţie internaţională? Cine şi-ar putea închipui că aceştia au fost şi sunt călători frecvenţi pe patru continente? Cine şi-ar putea închipui că aceştia au lucrat şi lucrează cot la cot cu omologii lor din ţări mai avansate pe probleme internaţionale de actualitate şi uneori  în situaţii extreme, unde nu mai contează uneori din ce ţară provii?

Acum, prin efectele reformei forţate şi aberante impuse de urangutanii întorşi cu cheia din politica romanească, colonelul/comandorul nu mai este angajat de nimeni, este ignorat şi uitat fără a-şi face nimeni probleme cât a costat pregătirea lui, deşi mai are resurse excelente mai bine de o decadă chiar daca a iesit la pensie la limita de varstă. Statul nostru nu-l mai vrea angajat (de ce?), iar în sectorul privat nu se mai uita nimeni la el (de ce?).  De ce se iroseşte o resursă atat de valoroasă în această ţară?  Nici macar statele superdezvoltate nu îşi permit să irosească o astfel de resursă hipercalificată şi experimentată! Înainte de a-şi arata dispreţul fata de aceasta resursă, corporatiştii şi firmele de head hunting ar trebui să înţeleagă că nu au inventat ei planificarea strategică şi nici managementul structurilor de tip matricial şi al proiectelor, ci toate acestea au fost preluate cu precădere din domeniul militar.

După o perioadă relativ lungă de timp în care am studiat cerinţele ofertelor de joburi la nivel executiv am realizat că cel puţin în ţara noastră companiile de executive search ignoră o categorie de personal bine pregatită şi la îndemână în procesul de selecţie pentru funcţii executive în domeniul corporatist.

Acea categorie este formata din fosti ofiteri romani acum pensionati la o varsta la care pot fi foarte activi pe piata muncii. Nu vorbesc de militari în general, ci de ofiţerii superiori care au avut şansa ca încă din 1994 prin Programul de Parteneriat pentru Pace să fie educaţi la nivele universitar şi post universitar la universităţi de renume în ţări din occident, în SUA şi chiar în Asia (Japonia, China) şi care au acumulat experienţă valoroasă de management de top de-a lungul carierei avand un potential imens neexpoatat suficient. Ofiţeri care, pensionaţi mai devreme cu pensii unele mai mici decat  ale foştilor subordonaţi, nu mai pot cumula pensia şi asa ciopârţită arbitrar, brutal şi sălbatic  cu alte venituri, decât după împlinirea vârstei de 60 ani (de ce?)

Dl. George Butunoiu, specialist în resurse umane, consideră că bugetarii disponibilizaţi (în mod haotic) nu se descurcă în domeniul privat corporatist şi cel mai bine ar fi să atace sectorul antreprenorial. Poate cea mai mare parte da, dar nu este şi cazul ofiţerilor în rezervă de care vorbesc, care sunt adaptaţi perfect organizaţiilor de tip matricial corporatist la nivel internaţional.  Mai mult decât atât, ca o dovadă de cum se aplica în SUA principiile planificării militare în cadrul companiilor comerciale, vă sugerez celor cărora le-am captat atenţia şi stârnit interesul,  lectura suplimentară a articolelor pe care le puteti accesa pe link-urile de mai jos:

http://hbr.org/special-collections/spotlights/2010/november

http://feeds.harvardbusiness.org/harvardbusiness/frontline-leadership/

http://blogs.hbr.org/frontline-leadership/2010/11/mission-command—an-organizat.html

http://blogs.hbr.org/frontline-leadership/2010/11/dont-play-golf-in-a-football-g.html

http://blogs.hbr.org/frontline-leadership/2010/11/value-based-management-isnt-fo-1.html

Comandor de marină (r) Nicolae Teodorescu
Ofiţer de comandă şi stat major (nu în economia naţională)
Militar Veteran, NATO Meritorious Service Medal

04 Februarie 2012

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

182 Responses to “„To Whom It May Concern” sau despre politici stupide”

 1. tupak amaru says:

  stelian p ,

  gandesti , te comporti si vorbesti ca un activist de partid , din anii ’50 .
  ai o obsesie cu scmd si ataci prosteste pe oricine isi exprima o parere .
  intrebare : este adevarat ce spune petrisor mandu ? da sau nu ?
  sustine el eliminarea sectorului privat au tu , ca de obicei , rastalmacesti si adaugi fraze , de la tine ?
  citeste primele randuri din celebra og 7 , asta referitor la prostiile pe care le sustii cu plecatul voluntar din armata .
  sunt convins ca nu ai fost ofiter , din urmatoarele considerente :
  – daca te mutai de 4 ori , erai oale si ulcele acum , nu mai vorbeai tu despre beneficiile sistemului portocaliu ; apropo , cand te-ai mutat ultima data ? de und eai avut bani sa te muti , avand solda de ofiter ?
  – vorbesti cu foarte multa ura impotriva celor care au acum 40-45 ani : asta inseamna , ofiterii care , la revolutie , erau tineri locoteneti ; din proprie expierenta , stiu ca cie care ne uerau cel mai mult , pe noi , erau cei “batrini” , de regula activistii de partide si ofiterii CI ; gresesc ?
  traiesti intr-o lume falsa , plina de iluzii , in care oamenii sunt rai , nu vor sa munceasca , asteapta pomana de la stat . probabil de aceea , de prea mult bine , au plecat cu milioanele in strainatate , lasand in tara , in superbul mediu privat romanesc , pe cei ca tine .
  abtine-te sa ne mai dai lectii , sa ne mai faci puturosi . nu de alta dar , in scurta noastra cariera , multi dintre noi au muncit mult mai mult decat ai facut tu , in intreaga ta cariera “completa” ! auzi ?

 2. TOP GUN says:

  TOP GUN
  Stelica,s-a plimbat pe banii statului in misiune in Japonica,cei drept nu 4 ani cat dura misiunea ci un amarat de-un an si jumate!!!!,timp suficient ptr.a experimenta sushi si sake-ul sogunilor!!!!Daca mai statea un pic ,zau ca ti-l faceau sogunii ,sushi….si-l vindeau ca trufanda pe la restaurante!!!!!Lasati-l in pace, trebuie sa iasa si el in evidenta cu ceva,singuratatea in doi e trista,ce sa-i faci daca consoarta ii da numai cu oalele in cap,trebuie sa refuleze si el undeva??????!!!!!!Hai nu fiti rai,el e frustrat si tulburat, se viseaza DJ-ul portocalelor mecanice!!!!!
  O ZI EXCEPTIONALA SI ,SA FITI IUBITI!!!!!

 3. Stelian P. says:

  Nu este adevarat ce spune generalul ala. Daca sectorul privat produce 80% din dezastrul economic care este concluzia pe care o poate trage si un dogarian ?
  Activistii de partid gindesc asa nu eu.
  Reda tu primele rinduri din celebra OG 7 si discutam pe rindurile tale.
  Eu m-am mutat doar de 4 ori. Am colegi care au facut-o de mai multe ori. Daca tu vorbesti de oale si ulcele inseamna ca nu ai trait binefacerile regimului comunist pe care il plingeti voi.
  Ultima data m-am mutat in 2000. De unde am avut bani ? De la cei care mi-au dat ordinul de mutare.
  Cei care au acum 40 de ani la revolutie aveau 18 ani. Crezi ca erau locotenenti sau faci si tu conversatie ? Ceilalti poate erau locotenenti.
  “cie care ne uerau cel mai mult” nu erau “activistii de partide” (care partide la revolutie ?). Nu stiu ce aveau atunci CI-stii cu tinerii locotenenti, eu aveam alt grad.
  Sunt convins ca in “scurta voastra cariera” ati muncit mai mult decit mine. Se vede !

 4. Stelian P. says:

  Imi pare rau ca te dezamagesc dar am suficienta minte sa evit trenul pe vremea asta. Prefer avionul.

 5. Stelian P. says:

  Nu crezi ca tocmai voi cei cu “cariera scurta” (altfel spus cu cea mai mica experienta) sunteti cei mai in drept sa primiti lectii ?

 6. Ionel N says:

  @ Stelian P.
  Referitor la acuzele domnului general privitoare la dezastrul economic eu as zice ca cel mai vinovat este statul nostru care a produs o legislatie pemisiva !!
  Tot statul nostru, prin modul in care se manifesta prin reprezentantii sai, a produs o stare de neincredere in randul agentilor economici prin risipirea clientelara a banilor produsi de acestia cu atat de mare efort ( vorbesc de agentii economici onesti nu de cei bransati la finantele statului).
  In primul rand trebuie recladita increderea ca efortul depus de oricare cotribuabil este valorificat onest de stat si nu va umple buzunarele fara de “fund” ale clientelei!

 7. Un Civil says:

  Covas…ai facut baie nene ,ca doar tu ai apa calda……….!!!

 8. aladin says:

  Horvath face parte din redactia Exploziv news, un blog condus de Ela Fica, initial antiprezidential ulterior, de aprox un an, proprezidential. A expus articole cu date sifonate voit de servicii sau din mediul militar si al industriei de aparare. O serie de articole contin ineptii dpdv militar si informativ-operativ sau aduna la un loc date si evenimente fara legatura logica dar fortata intre acestea. Blogul va mai trai din refularile unora, din sifonarile altora dwai se pare ca nu a reusit sa creeze un front formator de opinie.

 9. aladin says:

  @Tepes
  Chestiunea pensiilor mai mari la subofiteri fata de ofiteri nu tine de pregatire. Are la baza greselile trecutului dinainte de 89 cand subofiterii erau bine platiti si putin diferentiat fata de ofiteri pe motivul ca sunt muncitori si nu intelectuali dpdv al partidului comunist. Apoi se adauga greselile prezentului. Adica posibilitatea de a urma cursuri universitare sau masterate sau chiar doctorate chiar daca armata nu avea nevoie de acestea. Adica fisa postului nu cerea studii universitare pentru subofiteri sau doctorate pentru ofiteri dar o anumita conjuctura a fortat acceptarea situatiei si chiar plata titlului de doctor sau trecerea in alt corp. Pentru ce? Ce face mai mult un comandant de batalion cu doctorat sau un pilot de vanatoare sau un comandant de nava?
  Eu cred ca daca nu s-ar lua in considerare studiile post angajare la subofiteri, doctoratul la ofiteri, nu s-ar plati si nu s-ar conditiona proprietatea diplomei la anumite grade atunci ar dispare de la sine hemoragia de doctori in armata si subofiteri cu studii superioare. Dar aceste calitati le-at folosi acestora dupa trecerea in rezerva la terminarea contractului cu armata si ca efect al inexistentei posturilor si gradelor in piramida de personal.

 10. Stelian P. says:

  De acord ca statul are o mare vina in tot ce se intimpla de 22 de ani dar sa acuzi sectorul privat e o prostie tipic dogariana. Sectorul privat tine statul in spate si el a fost cel mai lovit de criza iar generalii doctori (!?) isi bat joc de cei care tin economia in miscare.
  Recladirea increderii se face alegind alti reprezentanti ai statului si asta se face prin VOT nu prin jigniri.

 11. tupak amaru says:

  stelian p ,
  esti prea nesimtit pentru a nu fi pus la punct :
  – am spus 40 – 45 ani , ai inteles foarte bine ; locotenentii , cu liceu militar , aveau 21 de ani ;
  – og 7 , nesimtitu-le , face referire la reorganizarea armatei , prin desfiintarea unor functii sau unitati ale armatei ;
  – in anii 2000 , cand tu te mutai , in armata si sectorul de ordine publica , se gaseau cu greu bani pentru salarii ( nu se plateau drepturile de hrana , indeminizatii de dispozitiv …) ; atunci m-am mutat si eu – cand unitatile nu aveau bani pentru decontat transportul sau bani pentru chirie ; m-am mutat singur , cheltuind echivalentul a 3 solde ;
  – daca te-ai mutat , dupa cum sustii , la cerere , pentru ca nu ai vrut sa pleci din armata , imseamna ca nu ti s-a decontat transportul ( te-ai mutat la cerere ) ; deci , minti ;
  – la MAI , gunoiule , programul de lucru de 12-14 ore /zi , insemna o zi lejera de lucru ; fara libere , fara weekend , fara sarbatori legale , fara ore suplimentare platite ( nu erau bani ) ; in 20 de ani de cariera , am muncit mai mult decat tine , in 30 , cam despre asta ar fi vorba ;
  – despre sectorul privat , ti-as putea spune mai multe decat poti tu intelege , asa ca ciocul mic – iesi pe strada , vezi cum merge treaba , nu iti trebuie multa scoala sa intelegi ce se intampla ; in Romania , nu exista sector privat , exista “privati ” conectati la banii publici . care , incet , incet , se termina .

 12. Stelian P. says:

  Apreciez replicile tale inteligente asa ca fac efortul sa ma “ridic” la nivelul lor, gunoiule. (eu credeam ca la MAI sunt oameni educati dar vad ca au si ei rebuturile lor. Nu cumva asta e motivul ca ti-au aratat poarta ?)
  Te-am rugat nesimtitule sa postezi primele rinduri din OG 7 ca sa discutam pe ele, nu pentru ca nu le cunosc.
  Nu m-am mutat la cerere ci am fost mutat LA ORDIN. Deoarece nici eu nu aveam bani de aruncat am cerut un avans pe care l-am decontat ulterior nesimtitule. Unde am scris ca am fost mutat la cerere, analfabetule ?
  La MApN, gunoiule era program de domnisoare nu ca la MAI. Noi veneam dis de dimineata pe la 09.00, la 11.00 plecam la restaurant sa servim gustarea si reveneam la unitate pe la 14.00, la o partida de poker.
  Bancurile cu sectorul privat vinde-le la sindicat, gunoiule.

 13. tupak amaru says:

  stelian p ,

  vezi cum incepi sa te incurci in propriile minciuni ?
  obsesia ta cu sindicatul , pe care nu o inteleg , se rezolva in institutii de profil .
  in stilul tau caracteristic , inventezi , iti schimbi afirmatiile . iti pierzi cumpatul in fata argumentelor legale si atunci cand esti prins cu minciuna .
  numirea pe o functie inferioara se facea numai cu acordul celui in cauza . si acum este la fel , militarule . ba ti-au dat banii , ba ti-au imprumutat .
  tu ai sustinut faptul ca , spre deosebire de altii , ai acceptat mutarea , pentru ca ti-a plecut munca . repet , s-a plecat la cerere , nu la ordin . asta pentru cei care stiu prevederile legale . din motive lesne de inteles ( mai putin pentru tine ) ti-am scris “nesimtitu-le” , asa cum , cu cateva luni inainte , ti-am scris ‘imbecilu-le ” . vad ca trebuie sa fiu explicit : IMBECIL si NESIMTIT . acum , intelegi !
  pentru ca insisti , juristule ( dupa cum sustii ) :
  og 7/1998
  Art. 1. – Personalul militar şi salariaţii civili din cadrul unităţilor militare, care se disponibilizează beneficiază de măsurile de protecţie socială prevăzute în prezenta ordonanţă, ca urmare a programului de restructurare a armatei, care se referă la:

  a) desfiinţarea de comandamente, mari unităţi, unităţi, subunităţi şi formaţiuni din compunerea armatei în timp de pace;

  b) transformarea sau redimensionarea structurilor militare, având drept urmare diminuarea numărului de funcţii prevăzute în statele de organizare în timp de pace;

  c) redislocarea structurilor militare în alte localităţi, la o distanţă mai mare de 50 km.*

 14. Don Corleone says:

  @tupak
  mai usor cu jignirile ca vad ca dumneata vorbesti ca un porcar.
  Vrei sa-ti amintesc despre “controalele” facute prin baruri si restaurante la mocangeala??
  Si acum ii vezi pe militieni incalzindu-se la ‘una mica’ prin carciumi,ca ii vad cu ochii mei….si patronul plateste ca n-are incotro!!
  Sau n-o fi adevarat tupakule “shoricule”??Hai pe bune “calugaritza” ce-ai fost !!
  Mai lasa gargara domnu’ militia ca stie o tara intreaga.
  Care politie de unde politie …tot militieni pusi pe spaga.
  Cate sute de exemple vrei “cinstitule” tupak???Dumneata esti doar FOARTE LACOM!

 15. plotonieru says:

  Buna seara, dom maior !
  Ai venit in sprijinul lui dom Stelica ? Da Cezar ? E tot pe la Burcu, cu buldozeru ?
  Acu degeaba faci instructie de front fara arma cu tupaku. La limbaj porcesc nu te intrece nimeni.

 16. Stelian P. says:

  tupak amaru
  Poate ca la voi la MAI erau alte legi pe care amaritii din MApN nu le cunosteau. Repet totusi, poate reusesti sa intelegi:
  AM FOST MUTAT LA ORDIN NU LA CERERE
  Bani se gasesc daca stii sa folosesti formulele magice “buna ziua, va rog frumos, va mutumesc….”
  Asta este si chestia mea cu sindicatul, pe care e normal ca tu nu o pricepi: limbajul de dogarian (sau de militian ca seamana foarte mult) si care va aduce exact ce meritati – un zdravan picior in fund !
  Ca primiti ce meritati nu ma supara dar ma supara ca toti civilii cred (din cauza voastra) ca TOTI pensionarii militari sunt lipsiti de educatie si agresivi.

  “numirea pe o functie inferioara se facea numai cu acordul celui in cauza”

  Asta poate la voi la MAI, la noi erau alte reguli.

 17. Stelian P. says:

  Erata:
  va multumesc…

 18. MISCAREA ROMANIA PENTRU ROMANI says:

  MISCAREA ROMANIA PENTRU ROMANI
  – COMUNICAT DE PRESA-
  Romania se afla astazi in fata unor provocari deosebit de periculoase care ii pun in pericol insari existenta sa. Veleitari si oportunisti se adauga tot mai insistent “cotului cu solisti interni si externi” care vor sa ne cante prohodul.
  Au aparut si apar ca ciupercile dupa ploaie tot felul de comisii, consilii, federatii sau confederatii ce-si aroga reprezentarea unica a societatii civile. Vechile sloganuri comuniste “Cine nu este cu noi este impotriva noastra”, “ dai in mine dai in fabric si uzine”, “numai noi suntem in masura sa organizam societatea romaneasca”
  IN ACESTE CONDITII SE IMPUNE NECESITATEA UNEI AUTENTICE UNITATI A REPREZENTANTILOR SOCIETATII CIVILE PE BAZA UNOR CRITERII SI OBIECTIVE CU ADEVARAT DEMOCRATICE.
  MISCAREA ROMANIA PENTRU ROMANI este initiativa unor ROMANI satui de o clasa politica lipsita de orice doctrina si de politicieni traseisti care isi vad numai propriile interese. Din aceste considerente chemam reprezentantii societatii civile sa ne unim in vederea devenirii unei forte de care partidele de la guvernare sau din opozitie sa tina cu adevarat cont. ONG sunt rugate sa-si spuna parerea fata de oportunitatea apartenentei la aceasta miscare si sa faca propuneri concrete de obiective
  Obiective initiale, supuse permanent imbunatatirii prin contributia tuturor:
  1. Coagularea reala a societatii civile pentru asanarea societatii romanesti
  1.1. Monitorizarea modului in care structurile ce se prezinta drept reprezentante ale societatii civile corespund in realitate acestui deziderat.
  1.2. Crearea unor conditii reale pentru a putea beneficia de drepturile initiative legislative.
  1.3. Intocmirea unei Carti albe a societatii civile
  2. Monitorizarea reala si obiectiva a actiunilor puterii si ale opozitiei politice
  2.1. Respectare legalitatii
  2.2. Respectarea jurisprudentei in intocmirea proiectelor legislative
  2.3. Consultarea reala a societatii civile in derularea procesului legislativ
  2.4. Neamestecul in viata organizatiilor societatii civile
  3. Monitorizarea reala si obiectiva a activitatilor ONG-urilor in vederea respectarii spiritului civic si a apolitismului lor
  3.1. Contracararea actiunilor acelor ONG care nu urmaresc decat capusarea de fonduri publice
  3.2. Monitorizarea reala a modului in care ONG –urile beneficiaza de fonduri publice si prezentarea periodica a situatiei din acest domeniu
  3.3. Analiza periodica, pertinenta si impartiala a modului in care sunt declarate ONG de utilitate publica. Acele ONG care se dovedesc a fi anexe ale partidelor sa fie ptopuse pentru a-si pierde utilitatea publica
  4. Fermitate in contracararea actiunilor de desfiintare a romanismului
  4.1 Contacararea dezinformarilor si mitizarilor referitoare la istoria reala a Romaniei
  4.2. Raspuns pe masura la actiunile de invinuire si catalogare generala a poporului Roman.
  4.3. Contracararea populismului si a actiunilor desfasurate in numele acestuia
  5. Pilonii de integritate si stabilitate a Romaniei si poporului Roman- BISERICA SI ARMATA – sa fie protejati de imixtiuni politice si de orice fel de actiuni destabilizatoare
  5.1. Biserica sa ramana la statutul, scopurile si obiectivele secular, fara a se amesteca in jocuri politice
  5.2. Armata si simbolutile sale sa-si pastreze nealterate misiunile si traditiile fara politizare. Miscarea isi propune sa cuantifice real modul de acordare a gradelor militare si sa ceara retragerea gradelor “oferite” ca recompense politice

  6. Din conducerea colegiala a miscarii nu pot face parte cei din conducerea structurilor partidelor politice
  In prima decada a lunii mai intentionam sa convocam o conventie a reprezentantilor ONG, care au aderat formal la miscare, pentru a da forma finala, a aproba documentele constitutive si a trece la rezolvarea juridica
  Daca doriti sa semnati petitia intrati pe http://www.petitie online.ro.
  Doriti sa deveniti membri ai miscarii si sa aflati mai multe detalii? Apelati la adresa de E-mail :comitetul.roman@yahoo.com
  COMITETUL DE INITIATIVA

 19. Dracula says:

  Mai CACOFONIE, acum vreo cateva luni sareai ca ars in apararea lui kaput… aaaaaaa, atunci nu era militian ??Cameleonule!Nevertebrata primitiva ce esti!

 20. Covăsneanu says:

  Pitpalacii Bousecului n-au somn! Se strânge laţul! Geaba schmbă Chiorul hoţii cu proştii, mazilirea vine, vine…..

 21. Un Civil says:

  ..se raceste apa !!Mergi de te spala…!!!

 22. Covăsneanu says:

  ….o aştept pe tamă…..

 23. subofitereasa says:

  ultima bomba…rezervist chemat la cmj…stiti ca or fost chemati cei cu pensii micsorate ca poate ca … avea 4 mil. mai putin…l-au rezolvat … i-au mai taiat 1 milion…

 24. Un Civil says:

  ..sa fie primit!!!

 25. Ionel N says:

  @ un civil 10.02.3.35
  Sa inteleg ca reactia de mai sus este a unui om normal la cap? ( si colonel pedeasupra!)

 26. tupak amaru says:

  stimabile ,
  ati intrat in tura , in locul seniorului ?
  salut !
  ca sa afli si tu : politia nu are competenta materiala sa efectueze controale in supermarket ( carciumi , baruri ) . politistii ( militieni nu mai sunt demult , au fost scosi la pensie ) executa actiuni specifice ( pe bune ) , in locurile mentionate de tine . tu pricepi la fel de usor ca stelian p . vezi ca eu nu am jignit militarii , eu insumi fiind militar . eu am insultat pe cei care , considerandu-se militari , ne tot trag de urechi . nu am facut decat sa prezint ce face un politist (militian) . pai daca toti sunt hoti , de ce nu intelegi cand , civilii , ne considera pe toti nesimtiti .
  politistii de teapa lui soric nu “pierd’ timpul , cu astfel de discutii , pe bloguri .
  asta ar fi trebuit sa-ti dai seama .
  vad ca la voi , erau alte reguli , alte legi , alte cutume . hai sa fim seriosi . v-am citat din lege , v-am demonstrat ca mintiti – ati schimbat subiectul .
  “cased closed” .

 27. Dracula says:

  Tupakule, cacofonia asta de DC foloseste sintagma MILITIAN in sens peiorativ.Huiduma asta jigneste si atunci cand expira.Daca ar avea un minim de decenta ar intra in grota de unde a venit, la hibernare vesnica.

 28. darth mother says:

  salut oameni buni
  din ce scrieti se vede
  love is in the air
  va certati pe pensii
  unii militari cu altii
  unii militrari cu civili
  si amicii din spatele lu base jubileaza
  divide et impera
  domnilor militari ma steptam la mai mult de la dumneavoastra
  ma asteptam sa observati manipularea si sa lupta ti cu cei care manipuleaza si dezbina armata si poporul
  pt ca si poporul e victima ( ca e sarac ) nici sa vrea nu prea mai poate sa dea banii pt pensii sau salariile oricui dapai in situatia in care mai e si manipulat
  la fel si domniile voastre va cereti drepturile
  deci solutia ar fi sa cautati luptati cu cauza nu cu efectul
  dumneavoastra sinteti militari si stiti ca oamenii pot fi manipulati
  deci nu mai scuipati poporul sau alte cadre militare
  fie ele cu grad mai mare sau mai mic
  mai bine impreuna poporul si armata cautam solutii sa o duca mai bine si poporul si implicit si armata

  al vostru DARTH MOTHER

 29. darth mother says:

  da corect
  eu am scris mai jos un comentariu fara sa il citesc pe al dumneavoastra
  pare mai ok ce ati spus si mai studiat
  sper sa fie realizabil

  darth mother va saluta

 30. Covăsneanu says:

  Să nu uităm esenţialul: JOS CHIORUL! JOS PEDELICHELE! JOS UNEPUROI!

 31. Privitor says:

  Diversiuni ale partidului basist au reusit, multime cauta si gaseste argument si contraargumente (colegii, camarazii, amicii, rudele – devin inamici pe fronturi imaginare), in timp ce guvernantii sustinuti de turma politica a coalitie si impilati de trisorul national, indatoreaza tara, fac la buzunare combatantii frenetici si umilesc in cel mai abuziv mod idealistii pierduti in raiduri pe taramurile unei dreptati efemere. Ramane ca un ideal utopic indemnul din titlul IMNULUI NATIONAL.

 32. LoremIpsum says:

  Cu toate ca am promis ca nu mai revin pe acesasta tema comandorule probabil nu stii ca ai doar studii medii nu facultati si alte aiureli, ca sa ai studii superioare trebuia sa fi facut o facultate pe cand tu ai facut o scoala militara de ofiteri sau un institut cu studii postliceale, nu te mai imbata cu apa rece, citeste aici ce fel de studii ai din punct de vedere legal si apoi poti sa vorbesti

  http://unknown-cynical.blogspot.ro/