Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

25 octombrie 2011 Ziua Armatei – Sărbătoare mare în haine … vechi

Presedintele in fata ofiterilor din structurile centrale ale Armatei de Ziua Armatei 2011 foto Presedintia Romaniei

În tradiţia poporului român sărbătoarea înseamnă şi un prilej de etalare estetică a hainelor de sărbătoare pe care ritualic, românul, le îmbrăca arătându-şi astfel bucuria.

La fel au făcut şi militarii români de-a lungul vremii, lustruindu-şi fireturile aurii, coifurile metalice, decoraţiile sau harnaşamentul cailor. Bineînţeles, vorbeam de vechea Armată. Aceea care ştia că tradiţia se formează greu, pe câmpul de luptă şi se păstrează şi mai greu prin conduită şi prestanţă.

Poporul îi vedea, astfel, la sărbători pe militari mândrii de hainele lor care nu făceau decât să le arate statutul respectat şi invidiat. Răzbătea mândria din modul în care îşi purtau militarii uniformele de sărbătoare: cu eleganţă şi distincţie.

Acum stau şi mă întreb: e, oare, sărbătoare mai mare pentru militarul aflat sub Steag decât Ziua Naţională sau Ziua Armatei? Cu siguranţă nu!

Au trecut însă vremurile acelea, când statul ştia că Armata îi este reazămul de nădejde care nu-l va trăda la greu. Cumuniştii, şi mai apoi democraţii de conjunctură, s-au străduit să o îmbrace în cenuşiu, să o calce în picioare folosind-o însă ca pe o femeie de serviciu, docilă, când au avut disperată nevoie.

Cenuşiul a însoţit sărbătoarea Armatei din ultimul an

Uniforme vechi, de instrucţie, au îmbrăcat la sărbătoare corpul de cadre al Armatei. Noroc cu militarii Regimentului de Gardă, care au estompat prin

Ministrul Apărării între liderii militari români de Ziua Armatei 25 oct 2011. Oare cum ar fi arătat în haine de ceremonie aceşti generali şi amirali? foto Catalin Ovreiu www.mapn.ro

frumuseţea uniformelor aspectul mohorât de vechi al uniformelor celorlalţi. Până şi coloneii şi comandorii avansaţi de Preşedinte la gradul de general (?!!!) sugerau prin aspectul uniformelor lor o stare de improvizaţie, de “uzat” şi mai ales de lipsă de solemnitate a momentului. Căci, să-mi fie cu iertare, una e uniforma militară într-un câmp de instrucţie sau teatru de operaţii – unde ar fi o blasfemie să fii altfel îmbrăcat decât în ţinută de instrucţie sau luptă – şi e altceva când eşti în mijlocul oraşului alături de oficialităţi şi poporul care te soarbe din priviri. Dar poate eu greşesc.

Greşesc atunci şi oficialii Armatei care oferă haine de oraş sau ceremonie zecilor de mii de militari. Sau le dă bani pentru a se îmbrăca singuri în acele haine. Ministrul (care este intendant de meserie) ar trebui să ştie şi sumele. La ce bun oare aceste cheltuieli dacă oficialii Armatei se străduie să-şi arate public oamenii în cea mai uzată uniformă a lor şi culmea de Ziua Armatei! Căci nu poţi avea pretenţia ca aceste uniforme să fie în altă stare când ele sunt purtate la birou, în cazarmă, la poligon, la instrucţie şi – de o parte a militarilor  – chiar şi în teatrele de operaţii.

Mărturie stau chiar fotografiile făcute de MapN, Preşedinţia României, Guvernul României sau diferite cotidiene.

Premierul alături de ofiţeri la sarbatorirea Zilei Armatei, Carei 25 oct 2011 foto Guvernul Romaniei

Până şi fundalul blocurilor cenuşii pe care se proiectează “Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie” a contribuit la aspectul mohorât al sărbătorii din Bucureşti. Păcat că marile monumente dedicate eroilor Ţării rămân, de multe ori în uitare, iar altele se “inventează” cu scop electoral.

În contrast, Armata a strălucit la sărbătoarea Regelui Mihai al României prin militarii Regimentului de Gardă şi cei ai Muzicii Reprezentative a Armatei! Măcar atât!

Raul Dăncuţă

26 octormbrie 2011

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “25 octombrie 2011 Ziua Armatei – Sărbătoare mare în haine … vechi”

 1. STOPS says:

  Aveți perfectă dreptate domnule Raul. Parcă-s izmene de camuflaj … dar care demască la unii că au ceva sticle ori pachete cu slană în buzunarele inferioare … că oricum, azi telefoanele mobile nu mai sunt de dimensiunile fostelor Motorola !!
  Folosesc acest prilej pentru a vă mulțumi că ați aprobat, CU ROL DE CONTRAST, apariția apetisantelor uniforme mini multiplicate de … BEGHEUȚĂ.

 2. ionel says:

  Corect! Decand s-a hotarat sa se dea bani la cadre in loc de uniforme, militarii cu banii de haine isi asigura mancarea la familie.

 3. victor says:

  Ei, de ce criticati atat? Uitati-va la generalul de izmene ce papuci de cocalar are?! Armata tinuta in frau de frica. Altfel de ce sa-l decorezi atat pe ci-st?

 4. lica says:

  E grele rau! nu stiti multe!

 5. ion says:

  Poate se ia in calcul si renuntarea la soldele de merit care s-au introdus parsiveste in salariile sefilor si ale slugilor aflate mereu la dispozitie. Unde este egalitatea de sanse in armata romaniei vizavi de aceste solde de merit? nu cumva este o mare inechitate?, dar cuvantul de integritate al facorului de decizie unde poate fi gasit? RUSINE!!!!!!!!!

 6. ion says:

  Nu se dau bani de haine , sunt cerinte de doi lei, se joaca teatru, nu au nevoie de de adevaar, se minte la greu, ne obliga sa mancam obligatoriu zoaiele politice, e dezastru, dar e nevoie de un mare cacat pentru niste cacati de politicieni/.