Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Apelul politicienilor cãtre bocancul rãcanului?-2

Cei care doresc sã reciteascã primul episod din “Apelul politicienilor cãtre bocancul rãcanului?”, integral, îl gãsesc la acest link http://www.altfel.info/observator/476-apelul-politicienilor-catre-bocancul-racanului.html Eu voi relua doar ultima parte, apoi voi adãuga elemente nou apãrute. Cã prea se leagã!

*****************************************************

…..De câteva luni bune, actuala guvernare a luat la ochi soldele şi pensiile militarilor, uitând cã, atunci când s-au adoptat legile respective, s-a ţinut cont de legislaţia existentã în celelalte ţãri membre NATO, tocmai pentru a ne facilita accesul în Alianţã. Politicienii români n-au înţeles nici mãcar faptul cã militarii nu au leafã, ci soldã, şi cã este o mare deosebire între leafã, care se stabileşte pe baza unor criterii economice, şi soldã, care se acordã contra…viaţã.

Acum, dupã ce am epuizat aproape toate semnele de întrebare pe care mi le-au ridicat actualii guvernanţi, fãrã sã gãsesc rãspunsuri convingãtoare în expunerile mai marilor zilei, am ajuns sã mã întreb dacã nu cumva ei vor, de fapt, sã ieşim din NATO şi de aia forţeazã încãlcarea regulilor unanim acceptate în Alianţã în ceea ce priveşte soldele şi pensiile militarilor. Sigur, ei fiind cei aleşi de popor, cum le place sã se laude chiar şi atunci când nu i-a ales nimeni, au tot dreptul sã decidã, dar cred cã ar trebui sã-i anunţe şi pe militari dacã asta urmãresc ei prin mãsurile pe care le fluturã pe la toate OTV-urile, TARAF TV-urile, MANEA TV-urile HAHALERA TV-urile şi alte posturi prin care manipuleazã populaţia. Nu de alta, dar Armata i-ar putea ajuta şi sã iasã din NATO. Cãci, bocancul soldãţesc are atâta forţã încât poate sã catapulteze un cur de politician pânã dincolo de graniţele Alianţei. Cã, doar n-o sã scoatem ţara din Alianţã numai ca sã-şi poate face ei mendrele!

Nestimabili politicieni, fiţi cinstiţi cu Armata şi spuneţi-i ce vreţi, de fapt! Cã Ea vã salveazã, aşa cum a salvat mereu, de-a lungul istoriei, acest stat, pe grumazul cãruia v-aţi cocoţat…..

**************************************************

În final, le ofeream şi o “melodie de cãlãtorie” intitulatã sugestiv “Du-te naibii”, interpretatã de o trupã cu nume neaoş-“Tapinarii”.

Desigur, supoziţia formulatã de mine în legãturã cu ieşirea din NATO era un fel de “Vezi cã vine bau-bau!”, la care apelãm atunci când încercãm sã convingem un copil sã nu facã ceva ce i-ar dãuna lui însuşi sau ar da foc la casã. Intre timp, au apãrut elemente care mã fac sã mã întreb dacã nu cumva “Gura pãcãtosului adevãr grãieşte”, “pãcãtosul” fiind eu însumi când mã întrebam dacã nu cumva politicienii ãştia vor sã ne scoatã din NATO.

Mã întâlnesc cu un rezervist care, din vorbã în vorbã, îmi povesteşte cu vãditã tristeţe în glas cã, undeva, s-a înfiinţat o unitate la constituirea cãreia, atunci când s-au pus bazele conceptuale ale acelei unitãţi, şi nu numai atunci, contribuise şi el din plin, pe vremea când încã mai activa. “Aţi fost acolo când a fost inauguratã?” l-am întrebat. Mai bine tãceam, cã s-a întunecat la faţã şi mi-a rãspuns: “Cum sã mã duc, dacã am aflat doar din ziare cã s-a înfiinţat?”. “Cum aşa!?” am continuat eu sã mã mir, “parcã exista o tradiţie în acest sens în Armatã? Poate nu v-au gãsit? Aţi fost plecat?”. “Nici vorbã. Chiar am îndrãznit eu sã-i sun pe cei de acolo. Stiţi ce mi-au zis? Cã li s-a recomandat sã nu mai ţinã legãtura cu noi, “foştii” şi sã nu-i mai sun cã nu-mi vor mai rãspunde. Mã simt de parcã m-ar fi aruncat la gunoi”.

Ca şi când secvenţa asta nu ar fi fost suficientã, mã mai întâlnesc dupã câteva zile cu altul care mi se plânge la fel, tot în legãturã cu o unitate nou înfiinţatã, unitate care mai existase, fusese desfiinţatã iar acuma se reînfiinţase din nou, pe alte coordonate şi cu alte carcateristici, dar cam cu aceeaşi misiune. Acel om îşi trãise anii tinereţii, iar mai târziu şi pe cei ai maturitãţii, chiar în acea unitate, sau în relaţie directã cu acea unitate. Nu fusese nici el chemat la ceremonie. Si, ca sã fie “tacâmul complet” adaugã: “Am vãzut la televizor secvenţe de la ceremonia prilejuitã de înmânarea drapelului. Nu era nici unul dintre cei care lãsasem sudoare acolo. In schimb, în jurul ministrului Oprea, erau o gramadã de oportunişti politici adunaţi în partidul lui. Ce cãutau acolo acei oameni? Ce-i lega pe ei de acea unitate? Au nevoie de publicitate? Dar pentru asta trebuie sã ne arunce pe noi ca pe nişte jucãrii stricate? Eu mi-am dedicat ani din viaţã activitãţilor specifice acelei unitãţi şi acum le e ruşine cu mine!? De ce nu cheamã pe nici unul dintre noi, cei care am fãcut ceva pentru unitatea aia? Nu le dau voie ãia de la NATO? Spuneţi-mi, cã poate ştiţi mai bine de pe unde aţi lucrat!“.

Imi venea mie sã plâng! Ce sã îi spun? Cã în NATO nu existã astfel de ceremonii fãrã participarea veteranilor care au legãturã cu unitãţile respective? Cã n-ar accepta nici cei activi sã lipseascã veteranii de lângã ei în astfel de momente? Cã n-ar acepta nici comandantul unitãţii aşa ceva? La politicieni nu mai extind aprecierile, pentru cã cei din NATO sunt politicieni, nu zarzavagii. Pe ãia îi intereseazã ce pot face ei ca lucrurile sã meargã bine, inclusiv vor sã afle dacã existã nemulţumiri şi care sunt cauzele acelor nemulţumiri. Pãi ce, noi avem politicieni? Aştia sunt interesaţi doar sã mintã şi sã ascundã adevãrul. Ei ştiu cã nu au nevoie de sprijinul popular la alegeri, pentru cã-şi aranjeazã singuri rezultatele, sau o pun pe preşedinta Camerei Deputaţilor sã le numere, cã asta îl transformã imediat pe 80 în 174. Aşa cã, de ce i-ar interesa pe ei dacã existã vreo nemulţumire şi care este motivul acelei nemulţumiri? “Veterani? Dã-i dracului! Pentru ce sã-i chemãm? Sã se uite lumea la ei şi sã stea de vorbã cu ei? Sã ne ia pe noi la întrebãri la care habar n-avem sã rãspundem? Lasã sã ne aplaude pe noi lumea, chemãm numai d-ãştia care nu ştiu despre ce e vorba şi nici nu înţeleg ce spunem noi”.

Si ca sã fie tacâmul complet, m-a oprit şi pe mine cineva şi mi-a zis: “Nu vã mai luaţi, domne, de ministru, cã nici nu ştiţi ce mult se luptã pentru Armatã!”. “La ce anume te referi?”. “Pãi, chestiile astea cu afacerile lui, care apar prin presã”. Mi-a fost clar cã de sus, de la nivel ministerial, se fac presiuni de jur împrejur, cu sau fãrã temei. Oare de ce? Cã eu nu am pomenit niciodatã de nici o afacere a ministrului. Pentru cã nu mã intereseazã şi nici nu mã iau dupã ziarele româneşti, scrise pe bazã de ordine şi dispoziţii. In schimb, este adevãrat cã am pus lanterna pe anumite atitudini ale ministrului, din care rezultã oarece umbre. Cum ar fi cele referitoare la semnificaţia ziselor ministeriale cu privire la pensiile militare, care s-au schimbat de-a lungul timpului mai ceva ca obielele soldaţilor, sau faptul cã, deşi a fost fãcut mafiot, în mod public, de actualul şef al statului, când a fost chemat sã fie uns ministru nu a refuzat, aşa cum mi s-ar fi pãrut mie normal la un om integru. Oare ce caracteristicã îl poate face pe un om onest sã discute, mãcar, cu unul care-l acuzã în public cã este mafiot? Cumva…tãria de caracter, sau opusul acesteia?

Toate aceste întâmplãri mã obligã sã mã întreb, de data asta la modul serios, dacã nu cumva actualii politicieni chiar asta vor-sã scoatã ţara din Alianţã. Dar acum mã vãd nevoit sã mã întreb dacã nu cumva au numit şi în funcţii de comandã numai discipoli de-ai lor, care le sprijinã întenţiile. Aşa cã, cei care, în urmã cu câţiva ani, au convins NATO cã se poate bizui şi pe Armata românã, trebuie ţinuţi cât mai departe. Acuma este momentul sã fie promovat “X” dupã criteriul “fiindcã este ginerele lui Y”, sã fie promovat “W” dupã criteriul “fiindcã nevastã-sa e…”, etc., iar cei despre care spunea un general american, înainte de admiterea politicã a României în NATO, “Dumnezeule, dar oamenii ãştia chiar ştiu ce au de fãcut!” trebuie aruncaţi cât mai departe. De ce? Pentru cã ei pot constitui termeni de comparaţie periculoşi pentru impostorii de azi? Sau ne întoarcem la stalinism? Cumva, urmeazã chiar sã fie arestaţi şi bãgaţi în puşcãrii, vinovaţi cã…au existat?!?

Desigur, având în vedere cum stau lucrurile prin noianul de “Asociaţii” ale rezerviştilor, nu m-aş mira foarte tare dacã aş auzi cã, de fapt, ar fi fost trimisã vreo invitaţie, dar a fost trimisã unei asociaţii care a gãsit de cuviinţã cã nu acei oameni trebuiau invitaţi ci cu totul alţii, şi anume cei pe care îi desemneazã ei, cãci, nu-i aşa, d-aia sunt asociaţiile democratice, ca sã stabileascã “stãpânirea” cine face şi cine nu face obiectul “scoaterii la vedere”. Cã doar n-o sã piardã ei vremea cu d-ãştia care nu vin sã aplaude la întâlnirea cu fanfaronii!

Scris de … Altfel

Marţi, 21 Septembrie 2010

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Apelul politicienilor cãtre bocancul rãcanului?-2”

 1. Bure Bista says:

  Ce ne miram!

  Eu ma uit pe fotografiile de la evenimentele postate de MApN. Pai daca nu e Oprea e grav.

  Nu stiu cat e de adevarat dar se spune ca exista o coana adusa de Oprea, Adela Popescu, cica e consilier la cabinetul intendantului, care-si baga nasul in comunicatele DRPI si in politica redactionala a publicatiilor militare.

  Nu m-ar mira sa fie altii specializati sa faca lista cu agreatii ministrului.

 2. cititor says:

  Atitudinea politicienilor de azi este asemanatoare cu cea din anul 1940,cand in situatia existenta comandantii intrebau ,referindu-se la teritoriile revendicate de vecini:teritoriul se apara sau se cedeaza?.Nu a fost dat nici un raspuns pana in ultima clipa,prin urmare evacuarea teritoriilor cedate sa executat dezastruos sau cu deficiente majore.Intradevar ,presa militara a devenit organ al UNPR.Pe toate paginile Oprea cum da terenurile armatei celor care doresc si care sa-l sprijine politic.Cand armata va avea nevoie de terenuri ce va face va cumpara?Intoate statele terenurile au fist inchiriate sau concesionate cu clauze clare de reintrare in posesie la nevoie,asa cum s-a procedat cu cazarmile dezafectate.

 3. cocorul says:

  Fain scrieti! Nu cred insa, ca mesajul cuvintelor dumneavoastra va fi inteles sau va sensibiliza sufletele “nesimtite” ale celor care conduc destinele tarii in acest moment.
  Referitor la comentariul d-lui “cititor”, mi-a venit in minte situatia Postei Romane, care, dupa “privatizarea” Romtelecom, a fost lasata la mana smecherilor, iar “albinutele” care muncesc de zor in aceasta institutie, sunt haituite prin te miri ce sedii de bloc inchiriate cu luna. Cam asa vad eu Armata noastra acum: facuta “posta” si data din mana in mana unor oameni incapabili si unor asa-zisi politicieni carora nu le pasa decat de averile lor.

 4. toma says:

  As vrea sa fac un mic comentariu pe marginea frazei ¨Cãci, bocancul soldãţesc are atâta forţã încât poate sã catapulteze un cur de politician pânã dincolo de graniţele Alianţei¨. Nimic mai adevarat si avem multiple exemple de tari apropiate geografic cum ar fi Grecia , Turcia, si multe alte state de pe mapamond unde bocancul racanului a restabilit ordinea de drept dupa care a redat-o politicului. Insa, este necesara o conditie esentiala si anume ca bocancul sa fie pe piciorul unui apevist si nu a unui mercenar. Pentru mercenar nu exista casta, deviza dupa care se conduce este ubi bene, ibi patria, intresandu-l banul si aventura, notiunea de patriotism fiind fara valoare, (vezi Legiunea Straina din Franta si Blackwater din SUA). Din pacate si la noi se practica mercenariatul si din aceasta cauza, cred, toate apelurile pentru mobilizarea activilor la sustinerea protestului nostru nu au succes. Pentru rezolvarea situatiei in care ne aflam efortul cade pe umerii rezervistilor. Sunt sigur ca, in cazul unei situatii de beligeranta, (ce este de nedorit), jegul politic ar lua cele mai severe masuri impotriva noastra pentru a ne mobiliza si angaja in conflict in totala opozitie cu starea prezenta cand suntem umiliti si desfintati.

 5. michirec says:

  Nici macar la Ziua Unitatii, de ziua Armatei nici nu mai vorbesc, nu sunt invitati rezervistii in fostele lor unitati…
  In alta ordine de idei , daca armata au ,,epurat-o” de cadrele din vremea lui Ceasca, de ce nu fac la fel si cu politicienii?Astia pot face mult mai mult rau…

 6. rezervist says:

  Priviti si ascultati pe Dna gl LUPU si vedeti si auziti ARMATA-azi